Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, με άρθρο τους στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Astronomical Journal, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στοιχεία που υποδεικνύουν την ύπαρξη ακόμα ενός πλανήτη στο ηλιακό μας σύστημα.

Οι επιστήμονες έχουν ενθουσιαστεί με την αποκάλυψη ενός ουράνιου σώματος δέκα φορές μεγαλύτερου από τη Γη, αμέσως λίγο καιρό μετά τον υποβιβασμό του Πλούτωνα από πλανήτη.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν, πως ουράνια σώματα στις παρυφές του ηλιακού μας συστήματος κινούνται με τέτοιον τρόπο, που υποδηλώνει πως δέχονται τη βαρυτική επίδραση ενός κρυμμένου πλανήτη. Μάλιστα έδωσαν στο συγκεκριμένο το όνομα «Πλανήτης 9», καθώς, αν όντως είναι υπαρκτός, τότε θα είναι ο ένατος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το σώμα έχει πιθανώς πολύ μεγαλύτερη μάζα από την Γη. Πιθανώς λίγο μικρότερη από αυτή του Πλούτωνα. Η τροχιά του, αντίθετα με αυτές των γνωστών πλανητών, δεν είναι ακριβώς κυκλική, αλλά ιδιαίτερα πλατιά. Είκοσι φορές μεγαλύτερη από την τροχιά του Πλούτωνα. Η περίοδος τροχιάς αυτού του, φερόμενου, 9ου πλανήτη είναι 20.000 χρόνια.

Αυτό σημαίνει, πως ο νέος αυτός πλανήτης χρειάζεται περίπου 20 χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρώσει μία πλήρη περιστροφή γύρω από τον Ήλιο. Όπως είναι φυσικό, η NASA κρατά τις επιφυλάξεις της για τις parap;anv αποκαλύψεις, κρατά όμως και μια θετική στάση.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερο ικανοποιημένος για αυτό που συμβαίνει. Μπορεί να ξεκινήσει μια διαδικασία που ίσως οδηγήσει σε ένα συναρπαστικό αποτέλεσμα. Παρ’ όλα αυτά δεν πρόκειται για εντοπισμό καινούριου πλανήτη. Είναι πολύ νωρίς να πεις με βεβαιότητα ότι υπάρχει ένας υποθετικός πλανήτης “Χ” εκεί έξω», αναφέρει ο Τζιμ Γκριν, διευθυντής πλανητικών επιστημών της NASA.

Μέχρι στιγμής, τηλεσκόπια σε τουλάχιστον δύο ηπείρους έχουν ήδη αποδυθεί στο κυνήγι του σώματος. Δεδομένης όμως της απόστασης είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ακόμη και από τα ισχυρότερα.

Πηγή: ΕΡΤ 1

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα

Μοιράσου το άρθρο: