Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά τη “γέννηση” πρωτεΐνης σε ζωντανό κύτταρο (video)

Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο κατάφερε να δει ιδίοις όμμασι,  τη στιγμή που γεννιέται μια πρωτεΐνη στο ριβόσωμα του κυττάρου, χάρη σε ένα ειδικό μικροσκόπιο με δύο υπερευαίσθητες κάμερες και με ακρίβεια σε επίπεδο νανοκλίμακας.

Το κεντρικό δόγμα της μοριακής βιολογίας είναι πως το DNA γίνεται RNA και αυτό με τη σειρά του μετατρέπεται σε πρωτεΐνες. Μέχρι σήμερα όμως, οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει μόνο το πρώτο στάδιο, δηλαδή την «μεταγραφή» του DNA σε RNA.

Οι επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Τιμ Στάσεβιτς του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας, κατάφεραν ωστόσο να καταγράψουν το δεύτερο στάδιο της ζωτικής διαδικασίας, γυρίζοντας και το σχετικό φιλμ σε ζωντανά κύτταρα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο επιστημονικό περιοδικό «Science».

Στο ίδιο τεύχος του “Science”, μια δεύτερη επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Σίνγκερ του Κολλεγίου Ιατρικής ‘Αλμπερτ Αϊνστάιν, παρουσίασε ένα ανάλογο επίτευγμα, αλλά με διαφορετική τεχνική.

«Κανείς έως τώρα δεν είχε μπορέσει να παρατηρήσει τη γέννηση μιας πρωτεΐνης. Πρόκειται για ένα κρίσιμο βήμα στην έκφραση των γονιδίων, που σχετίζεται με πολλές ασθένειες. Επειδή δεν ήμασταν σε θέση να δούμε αυτή τη διαδικασία, δεν μπορούσαμε και να κατανοήσουμε τι πήγαινε στραβά. Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν δει τη διαδικασία αυτή in vitro, αλλά όχι σε ζωντανά κύτταρα», δήλωσε ο Στάσεβιτς.

Πηγή βίντεο: Tatsuya Morisaki/Colorado State University

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος