Φθηνή αντικαρκινική θεραπεία πέφτει θύμα της ελληνικής γραφειοκρατίας

Η ογκολογική υπερθερμία είναι μία φθηνή, αντικαρκινική θεραπεία που χρησιμοποιείται ευρέως στο εξωτερικό σε συνάρτηση με άλλες, π.χ. ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, με αποδεδειγμένα καλύτερα αποτελέσματα αλλά έχει πέσει θύμα της γραφειοκρατίας και άλλων συμφερόντων στην Ελλάδα καταγγέλουν γιατροί.

Αυτό κατήγγειλε ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας ογκολογικής υπερθερμίας και αναπληρωτής καθηγητής ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλης Κουλουλίας και άλλοι συνάδελφοί του σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες ο Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ).

Ο κ. Αίας-Θεόδωρος Παπασταύρου, διδάκτωρ, χειρούργος ΩΡΛ και μέλος της ίδιας εταιρείας, πρόσθεσε ότι εκτός της γραφειοκρατίας υπάρχουν επίσης αντιδράσεις από ογκολόγους.

Πάντως, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που παρατηρούνται καθυστερήσεις. Οι ομιλητές έφεραν ως παράδειγμα την πιστοποιημένη μελέτη του Vernon για τα θετικά αποτελέσματα από την χρήση της υπερθερμίας σε μορφές καρκίνου, π.χ. μαστού, το 1996.

Χρειάσθηκε να περάσουν πάνω από 10 χρόνια για να δώσει ο διεθνής οργανισμός NCCN κατευθυντήριες οδηγίες όσον αφορά την χρήση της υπερθερμίας με βάση την μελέτη του Vernon όταν δίνει άδειες για την κυκλοφορία πανάκριβων φαρμάκων σε λίγους μήνες.

Το ελληνικό υπουργείο υγείας έχει αναγνωρίσει την μέθοδο της ογκολικής υπερθερμίας και την έχει τιμολογήσει-υπάρχει σχετικό ΦΕΚ- αλλά δεν έχει ενταχθεί στο ηλεκτρονικό συνταγολόγιο και ο ΕΟΠΠΥ δεν αποζημειώνει τους ασφαλισμένους του καθώς αμφιβάλλει για το ποιός θα πρέπει να την κάνει, τόνισε ο κ. Κουλουλίας.

Για όγκους που βρίσκονται μέχρι 4 εκατοστά από την επιφάνεια του δέρματος, το κόστος είναι 60 ευρώ, τονίσθηκε χαρακτηριστικά.

Ο συνδιασμός της υπερθερμίας με άλλες αντικαρκινικές μεθόδους αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης για πολλές μορφές καρκίνου όπως του μαστού, τραχήλου της μήτρας κ.τ.λ. σύμφωνα με κλινικές μελέτες που έχουν γίνει στο εξωτερικό.

“Δεν λέμε ότι είναι πανάκεια (η υπερθερμία) από μόνη της. Ομως, έχει αποδειχθεί πως σε συνδιασμό με άλλες θεραπείες έχει ανώτερα αποτελέσματα,” τόνισε ο κ. Κουλουλίας.

Ο χειρούργος ογκολόγος Αλφρεντ Μπάριτς τόνισε ότι η υπερθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για ολοσωματική θεραπεία σε περίπτωση ανθρώπων που έχουν μεταστάσεις σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η υπερθερμία είναι μια μέθοδος ακτινοευσθητοποίησης και δεν πρέπει να συγχέεται με τον θερμοκαυτηριασμό των όγκων, ανέφερε.

Ενα από τα πλεονεκτήματα της θεραπείας είναι πως έχει ελάχιστη τοξικότητα σε αντίθεση με άλλες αντικαρκινικές μεθόδους, μειώνοντας τις παρενέργειες και τις επιπλοκές, διπλασιάζει την επιβίωση των ασθενών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.

Σημειώνεται ότι η υπερθερμία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας στους όγκους χρησιμοποιώντας μη ιονίζουσα ακτινοβολία όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Ουζούνογλου, τακτικός καθηγητής στο ΕΜΠ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΛΙΝΙΚΏΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Πίνακας Αποτελεσματικότηταs θεραπείας

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΥΠΕΡΘΕΡΜΙΑ;

Υπερθερμία Πού εφαρμόζεται

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος