Οι  έφηβες  που ασκούνται, εκτός από ωραίο σώμα , έχουν μικρότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο και γενικότερα, να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε άλλη αιτία.   Μια ακόμη επιστημονική έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της σωματικής άσκησης για την υγεία.

Ερευνητές από τις ΗΠΑ και την Κίνα,  με υπεύθυνη  την επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής Σάρα Νασούτα του Κέντρου Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 75.000 γυναίκες ηλικίας 40-70 ετών. Από αυτές, στη διάρκεια 13 ετών, πέθαναν οι 5.282, εκ των οποίων οι 2.375 από καρκίνο και οι 1.620 από καρδιαγγγειακά επεισόδια.

Οι επιστήμονες συσχέτισαν την περίπτωση κάθε γυναίκας με το κατά πόσο ασκείτο σε ηλικία 13-19 ετών. Όσες ασκούνταν περίπου μιάμιση ώρα την εβδομάδα στην εφηβεία, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 15% από οποιαδήποτε αιτία.  Όσες συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα στην εφηβεία, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 10% από κάθε αιτία.

Όπως είπε η κ. Νασούτα, το όφελος από την εφηβική άσκηση στην κατοπινή ενήλικη ζωή είναι υπαρκτό, άσχετα με το κατά πόσο μια γυναίκα συνεχίζει να ασκείται και ως μεγάλη. Συνεπώς, η άσκηση στα σχολικά χρόνια λειτουργεί προληπτικά για τις ασθένειες της ενήλικης ζωής.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: