Η χρήση της εικονικής πραγματικότητας στην πρώιμη ανίχνευση του Αλτσχάιμερ

Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσαν πως βρήκαν μια διαφορετική χρήση για τα κράνη εικονικής πραγματικότητας που μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα για την καταπολέμηση του Αλτσχάιμερ. Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις συσκευές αυτές για να δοκιμάσουν τις ικανότητες περιήγησης των ανθρώπων που θεωρούνται ότι διατρέχουν κίνδυνο να πάθουν άνοια. Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν πως εκείνοι που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αυτές τις ασκήσεις είναι πιθανόν να νοσήσουν στο μέλλον. Με τον έγκαιρο εντοπισμό της ασθένειας πολύ νωρίτερα από ό, τι είναι δυνατό σήμερα, οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα καταστεί ευκολότερη η ανάπτυξη θεραπείας που θα αποσκοπεί στην αναστολή ή την επιβράδυνση της κατάστασής τους.

Σύμφωνα με το νευροεπιστήμονα Ντένις Τσαν, επικεφαλής του προγράμματος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, η μνήμη είναι η πρώτη δεξιότητα που επηρεάζεται από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, η δυσκολία στην περιήγηση θεωρείται ως ένα από τα πρώιμα συμπτώματα.

Στη μελέτη θα συμμετάσχουν 300 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 60 ετών, τα οποία θα βρεθούν σε προσομοιωμένα περιβάλλοντα μέσα στα οποία θα πρέπει να περιηγηθούν. Κάποιοι από αυτούς θα έχουν ένα γονίδιο που θα τους θέτει σε κίνδυνο ή θα προέρχονται από οικογένεια με ιστορικό Αλτσχάιμερ.

Μέσω της μελέτης αυτής, οι επιστήμονες θέλουν να δουν εάν μπορούν να εντοπίσουν τις αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου ενός ασθενούς πριν τις νιώσει εκείνος. Πρόσφατα προσδιόρισαν τη σημασία μιας μικροσκοπικής περιοχής του εγκεφάλου που είναι γνωστή ως ενδορινικός φλοιός (entorhinal cortex), ο οποίος λειτουργεί ως κόμβος μέσα σε ένα ευρύ δίκτυο εγκεφάλου που ελέγχει την περιήγηση. Αυτή φαίνεται τώρα να είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που προσβάλλεται από το Αλτσχάιμερ. «Ο ενδορινικός φλοιός είναι η πρώτη περιοχή του εγκεφάλου που εμφανίζει εκφυλισμό από Αλτσχάιμερ και εκεί θα επικεντρωθούμε στην έρευνά μας», δήλωσε ο Τσαν. «Αν μπορέσουμε να αναπτύξουμε φάρμακα και να τα χορηγήσουμε στους ασθενείς νωρίτερα, για παράδειγμα πριν η νόσος εξαπλωθεί πέρα ​​από τον ενδορινικό φλοιό, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε την εμφάνιση της νόσου».

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος