Ο κίνδυνος του νεφροκυτταρικού καρκινώματος είναι αυξημένος στις διατροφές που είναι πλούσιες σε κρέατα, ιδιαίτερα όταν το κρέας μαγειρεύεται σε δυνατή φωτιά ή σε υψηλή θερμοκρασία (π.χ. ψησταριά, τηγάνισμα σε ελάχιστο λάδι κ.α. ). Όπως επισημάνουν οι αμερικάνοι επιστήμονες, ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους έχουν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις στο DNA τους.

Οι ερευνητές του Αντικαρκινικού Κέντρου «’Αντερσον» του Πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής την επιδημιολόγο Στεφανί Μελκονιάν, ανέλυσαν στοιχεία από 660 ασθενείς με νεφροκυτταρικό καρκίνωμα και 700 υγιείς, συσχετίζοντας τη διατροφή με τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Η μελέτη διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο τόσο όσον αφορά την αυξημένη κατανάλωση κρέατος, όσο και όσον αφορά τον τρόπο μαγειρέματος. Οι ασθενείς με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατανάλωναν περισσότερο κόκκινα και λευκά κρέατα σε σχέση με τους υγιείς. Επιπλέον, είχαν προτίμηση στο μπάρμπεκιου και στα τηγανιτά κρέατα.

Οι επιστήμονες έκαναν τη σχετική δημοσίευση της έρευνάς τους στο περιοδικό στο περιοδικό για θέματα καρκίνου με τίτλο «Cancer».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: