Η βιταμίνη C ίσως είναι ασπίδα για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων του εντέρου

Τα καρκινικά κύτταρα του εντέρου, που έχουν συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις, μπορεί να σκοτώσει η βιταμίνη C, σύμφωνα με μια νέα Αμερικάνικη επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και δύο επιστήμονες Ελληνικής καταγωγής.

Στην έρευνα συμμετείχαν ο καθηγητής ογκολογίας Νικόλας Παπαδόπουλος του Αντικαρκινικού Κντρου Κίμελ του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη και του Κέντρου Λούντβιγκ για τη Γενετική και τη Θεραπεία του Καρκίνουστη Ν.Υόρκη, καθώς επίσης η Ευγενία Γιαννοπούλου, επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Σίτι της Νέας Υόρκης.

Οι κλινικές δοκιμές, εξετάζουν αν είναι περισσότερο αποτελεσματικές οι λήψεις της βιταμίνης C από το στόμα ή ενδοφλεβίως, για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων, ενώ, δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμα με ακρίβεια ο μηχανισμός μέσω του οποίου η βιταμίνη δρα ενάντια στα κύτταρα καρκίνου.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Science”, εξέτασε την αντικαρκινική δράση της βιταμίνης C, τόσο σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων από καρκίνους του εντέρου (οι οποίες έφεραν τις συχνές μεταλλάξεις στα γονίδια KRAS και BRAF), όσο και σε ποντίκια που είχαν στο έντερό τους όγκους με τις ίδιες μεταλλάξεις. Διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις η βιταμίνη, χορηγούμενη σε μεγάλη δοσολογία (ισοδύναμη με την κατανάλωση 300 πορτοκαλιών), ανέστειλε την ανάπτυξη των όγκων, οι οποίοι έγιναν λιγότεροι και μικρότεροι.

Σύντομα αναμένονται οι πρώτες κλινικές δοκιμές. Οι ασθενείς θα κάνουν ενέσεις βιταμίνης C κάθε λίγες μέρες επί μερικούς μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος