Για δεύτερη συνεχόμενη σχολική χρονιά, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ctrl Shift Save the Climate – Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας γίνονται σύμμαχοί μας στην προστασία του κλίματος». Επισκεφτήκαμε ένα από τα σχολεία που φιλοξένησαν το πρόγραμμα και μιλήσαμε με τους μαθητές για το περιβάλλον και την προστασία του. Άραγε, έχει ελπίδα αυτός ο πλανήτης;

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου 

Στόχος του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των μαθητών στη χρήση της νέας τεχνολογίας, με ειδικό στόχο τη μείωση του ενεργειακού τους αποτυπώματος. Οι υπολογιστές, τα smartphones κι όλες οι συσκευές που συναρπάζουν κι αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής πρακτικής των μαθητών, μπορούν να μετατραπούν σε εργαλεία χρήσιμα για την προστασία του κλίματος, βελτιώνοντας τις επιλογές τους στις μετακινήσεις, τη διατροφή, την εκπαίδευσή τους κ.λπ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 οι μαθητές του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ πήραν μέρος στο περιβαλλοντικό πρόγραμμα του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Ενημερώθηκαν για τους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από απλές και αποτελεσματικές εφαρμογές. Στο video, ο Παναγιώτης, η Έλενα, η Μαριλένα και ο Νικόλας μάς λένε για τη σχέση τους με το περιβάλλον.

Παράλληλα, και όπως γίνεται συχνά με τα μηνύματα που ενστερνίζονται τα παιδιά μέσα από την περιβαλλοντική εκπαίδευση, οι καλές πρακτικές μπορούν να μεταλαμπαδευτούν μέσα από αυτά στον οικογενειακό και κοινωνικό τους περίγυρο, να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπος του προγράμματος και, κατ’ επέκταση, η ωφέλεια για το περιβάλλον.

Στο video, η καθηγήτρια Φυσικών Επιστημών των Εκπαιδευτηρίων ΔΟΥΚΑ, Όλγα Νανούρη, εξηγεί τον τρόπο σύμφωνα με τον οποίο η περιβαλλοντική εκπαίδευση, μέσα από διάδραση, μπορεί να ευαισθητοποιήσει σε σημαντικό βαθμό τους νέους ώστε να συμβάλλουν στην προστασία του πλανήτη.

Η υλοποίηση του προγράμματος «Ctrl Shift Save the Climate» ξεκίνησε τη σχολική χρονιά 2016-2017 ενημερώνοντας περισσότερους από 500 μαθητές μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ. Φέτος, το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας πρόγραμμα «μπαίνει» στις σχολικές αίθουσες, με την προοπτική να επισκεφθεί δεκάδες σχολεία της Αττικής και ακόμα περισσότερους μαθητές.

Στο video η υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, Στελλίνα Κουλουζάκη, αναφέρει τα προτερήματα και τους στόχους του πρωτοποριακού για τα ελληνικά δεδομένα προγράμματος «Ctrl Shift Save the Climate».

Στο πλαίσιο του προγράμματος, για τη συνέχιση και βέλτιστη αξιοποίησή του, αναμένεται να πραγματοποιηθούν επιμορφωτικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχα σεμινάρια υλοποιήθηκαν και την περσινή χρονιά, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Β’ Αθήνας και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Β’ και Γ’ Αθήνας, στη διάρκεια των οποίων δεκάδες εκπαιδευτικοί εξοικειώθηκαν με τις μεθοδολογίες της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με επίκεντρο την εξοικονόμηση ενέργειας και την προστασία του κλίματος.

 

Σκηνοθεσία: Ευγενία Γιαννακοπούλου

Μοιράσου το άρθρο: