Εάν μάθετε ότι κάποιος αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα υγείας ή αν διαβάσετε για μια ασθένεια, σας πιάνει τρόμος και σπεύδετε να κάνετε εξετάσεις νομίζοντας ότι υποφέρετε από την ίδια ασθένεια;

 

Ποιοι θεωρούνται αρρωστοφοβικοί;

Σίγουρα, δεν υπάρχει άνθρωπος που να μη φοβάται τις ασθένειες. Ωστόσο, κάποιοι φοβούνται περισσότερο από τους άλλους, και μάλιστα χωρίς λόγο.

Πρόκειται για μια υποχονδριακή νεύρωση ή υποχονδριακή διαταραχή, που εμφανίζεται περίπου στο 10% του πληθυσμού και αφορά στον ίδιο βαθμό άντρες και γυναίκες, ηλικίας 20 ετών και άνω.

Κατά περιόδους η υποχονδριακή νεύρωση μπορεί να παρουσιάσει έξαρση ή ύφεση, ενώ δεν αποκλείεται να είναι μόνιμη.

αρρωστοφοβικοί

Τα συμπτώματα της αρρωστοφοβίας

 

  • Συνεχής φόβος και άγχος. Αποτελούν μόνιμα συναισθήματα, ακόμη και μετά την επιβεβαίωση του γιατρού ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς τα άτομα που υποφέρουν από υποχονδριακή νεύρωση δεν πείθονται ποτέ για την καλή κατάσταση της υγείας τους.
  • Συνεχείς επισκέψεις σε γιατρούς. Τα άτομα που υποφέρουν από αρρωστοφοβία επισκέπτονται συχνά τους γιατρούς και ζητούν να υποβάλλονται διαρκώς σε εξετάσεις, που τις περισσότερες φορές είναι περιττές. Ωστόσο ο μοναδικός γιατρός που έχουν ανάγκη είναι ο ψυχολόγος, που συνήθως είναι και ο τελευταίος τον οποίο επισκέπτονται.
  • “Ανανέωση” της ασθένειας. Όταν μια “ασθένεια” πιστοποιηθεί με κάθε τρόπο ότι δεν υφίσταται (με εξετάσεις ή ακόμη και με κάποια επέμβαση), οι υποχόνδριοι ανακαλύπτουν μια καινούργια, αφού πάντα κάποια βρίσκεται στη σκέψη τους.
  •  Κύριο θέμα συζήτησης: Όσοι πάσχουν από υποχονδριακή νεύρωση μιλούν συνεχώς τόσο για θέματα υγείας, όσο και για το δικό τους “πρόβλημα”. Είναι το αγαπημένο τους θέμα συζήτησης, που προσπαθούν να το επιβάλουν σε όλες τις παρέες.

Υπάρχει θεραπεία;

Ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αρρωστοφοβία είναι η ψυχοθεραπεία. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και αγχολυτική ή αντικαταθλιπτική αγωγή, καθώς υπάρχει περίπτωση ο υποχόνδριος να υποκρύπτει και κάποιο είδος κατάθλιψης.

Η αρρωστοφοβία αποτελεί ψυχική ασθένεια που απαιτεί θεραπεία, καθώς επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητα όχι μόνο εκείνου που πάσχει, αλλά και των ανθρώπων γύρω του.

Μοιράσου το άρθρο: