Σύμφωνα με επιστήμονες της NASA, αλμυρό νερό σε υγρή μορφή, το οποίο κυλά ανάμεσα σε φαράγγια και στις πλαγιές κρατήρων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, βρέθηκε στον Άρη, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες ανακάλυψης ζωής πάνω στον «Κόκκινο Πλανήτη».

Τα ρυάκια αφήνουν μεγάλες, σκούρες κηλίδες στο έδαφος του Άρη, οι οποίες έχουν μήκος μερικών εκατοντάδων μέτρων τους θερινούς μήνες, πριν στεγνώσουν κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας. Τα ίχνη από τα ρυάκια έχουν πλάτος από μισό έως πέντε μέτρα και βρίσκονται τόσο στον ισημερινό, όσο και σε μεσαία γεωγραφικά πλάτη.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι από πού προέρχεται το νερό. Ίσως η πηγή του είναι υπόγειοι πάγοι, αλμυροί υδροφόροι ορίζοντες ή προϊόν συμπύκνωσης υδρατμών της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας.

«Υπάρχει υγρό νερό στην επιφάνεια του Άρη σήμερα», δήλωσε ο Μάικλ Μέγερ, επικεφαλής επιστήμονας της NASA για την εξερεύνηση του «Κόκκινου Πλανήτη».

Προς το παρόν πάντως, οι επιστήμονες δεν έχουν δει με τα μάτια τους, ούτε το νερό να κυλάει, ούτε κάποιο αρειανό μικρόβιο. Όμως αυξάνεται πλέον η πιθανότητα αυτό να συμβεί στα επόμενα χρόνια.

Η δεύτερη σημασία της ροής νερού στον Άρη, είναι ότι αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από μελλοντικές αποστολές αστροναυτών που θα επιχειρούσαν να ζήσουν στον πλανήτη.

Ο ‘Αρης είχε ένα σαφώς ζεστό και υγρό απώτερο παρελθόν, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Σήμερα όμως είναι ξηρός και κρύος, ενώ το όποιο νερό έχει απομείνει, βρίσκεται κυρίως σε μορφή πάγου.

Το υγρό νερό, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ρέει όταν η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη ανεβαίνει πάνω από τους μείον 23 βαθμούς Κελσίου (επειδή αυτό περιέχει πολλά άλατα, δεν παγώνει παρόλο που η θερμοκρασία του είναι κάτω από το μηδέν).

Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο επίτιμος διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος.

Πηγή: www.theguardian.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Μια ανακάλυψη σε σχέση με τον «κόκκινο» πλανήτη θα ανακοινώσει η NASA

Μοιράσου το άρθρο: