Νέα ερευνα για την ιστορία των σύγχρονών πουλιών

Στη σημερινή νότια Αμερική, πέταξε για πρώτη φορά πριν από περίπου 90 ως 95 εκατομμύρια χρόνια ο κοινός πρόγονος των σύγχρονων πουλιών. Εκείνο τα γεωγραφικό τμήμα του πλανήτη. αποτελούσε τότε το δυτικό τμήμα της υπερ-ηπείρου Γκοντβάνα.

Σύμφωνα με την έρευνα των επιστημόνων, η εξαφάνιση των δεινοσαύρων μετά την πτώση ενός μεγάλου αστεροειδούς στη χερσόνησο Γιουκατάν της Κεντρικής Αμερικής, πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, βοήθησε τα πουλιά να εξελιχθούν γρήγορα σε περισσότερα είδη, και να ταξιδέψουν στις πιο μακρινές περιοχές του πλανήτη. Η νέα έρευνα θεωρείται πιο αξιόπιστη από παλαιότερες, οι οποίες είχαν τοποθετήσει την εμφάνιση των πουλιών με μεγάλη απόκλιση, με τις εκτιμήσεις να διαφέρουν πολύ: πριν από 72 έως 170 εκατ. χρόνια.

Σήμερα πια υπάρχουν πάνω από 10.000 είδη πουλιών έναντι περίπου 5.000 ειδών θηλαστικών. «Τα σύγχρονα πουλιά είναι η πιο διαφοροποιημένη ομάδα σπονδυλωτών της ξηράς από άποψη αριθμού ειδών και γεωγραφικής εξάπλωσης, αλλά ακόμη δεν κατανούμε πλήρως την εξελικτική ιστορία τους», δήλωσε ο επικεφαλής της νέας μελέτης Τζόελ Κράκραφτ του Τμήματος Ορνιθολογίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης.

Οι ερευνητές συνδύασαν την ανάλυση του DNA από 230 αντιπροσωπευτικά είδη πουλιών, με την ανάλυση 130 απολιθωμάτων πουλιών, κατασκευάζοντας έτσι ένα εξελικτικό δέντρο που φθάνει έως το πρώτο σύγχρονο πουλί.

Η σχετική δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό “Science Advances”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος