Κατά τον φετινό χειμώνα, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα με τον ιό Α (Η1Ν1) να χτυπά αυτή τη φορά εκτός από τις συνήθεις ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες), παιδιά και νέους. Οι ειδικοί συνιστούν ως μέτρα πρόληψης τον έγκαιρο εμβολιασμό και την τόνωση του ανοσοποιητικού. Ένα νέο ελληνικό καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική συμβάλλει δραστικά -και αποδεδειγμένα- στην τόνωση του οργανισμού: το Κρητικό Ίαμα.

Πώς επιτυγχάνεται η ενίσχυση του ανοσοποιητικού; Με σωστή, ισορροπημένη διατροφή, happy-couple3καθημερινή άσκηση, υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς κάπνισμα και καταχρήσεις ουσιών, και επαρκείς ώρες ποιοτικού ύπνου. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί είναι αυτοί που καταφεύγουν σε ποικίλα συμπληρώματα διατροφής. Οι γιατροί, πάντως, συμβουλεύουν να μην τα καταναλώνουμε χωρίς τη σύσταση γιατρού.

Στην τόνωση του οργανισμού συμβάλλει δραστικά ένα ελληνικό καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική καθώς είναι κατοχυρωμένο με παγκόσμια πατέντα: το Κρητικό Ίαμα. Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης σχετικά με την αντιοξειδωτική δράση επιλεγμένων αρωματικών βοτάνων της Κρήτης (έρευνα που δημοσιεύτηκε μάλιστα στο διεθνούς κύρους βιοϊατρικό περιοδικό Lancet το 1998), αποδεικνύει την ευεργετική δράση τους στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτό το συμπέρασμα οδήγησε τους ερευνητές στο επόμενο βήμα -την παρασκευή του Cretan IAMA.

IAMA-2Μέσα από πολυετείς δοκιμές, η έρευνα των επιστημόνων ανέδειξε ένα συνδυασμό αιθέριων ελαίων από τρία αρωματικά βότανα, Coridοthymus Capitatus, Salvia Fruticosa και Origanum Dictamnus, σε συγκεκριμένες αναλογίες, μέσα σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που λειτουργεί συνεργικά. Ακολούθησε κλινική δοκιμή σε ασθενείς με συμπτώματα ιώσεων του αναπνευστικού, με ευεργετικά αποτελέσματα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Ethnopharmacology (2015).

Ο καρπός της πολυετούς αυτής έρευνας των διακεκριμένων ερευνητών του Πανεπιστημίου της Κρήτης που μετουσίωσαν την αυτόχθονη γνώση σε ουσιαστική γνώση, σε συνεργασία με την εταιρεία Οlvos Science, θυγατρική της ελληνικής φαρμακευτικής εταιρείας Galenica, είναι το Cretan IAMA, το οποίο διατίθεται ήδη στα φαρμακεία.

iama_syne_typou
Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου όπου παρουσιάστηκε το ΙΑΜΑ (Νοέμβριος 2015). Από αριστερά: κ. Η. Καστανάς, Γ. Σουρβίνος, Χ. Λιονής, Σ. Πυρίντσος

Τα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου του εκχυλίσματος των βοτάνων από την Κρήτη έδειξαν για πρώτη φορά την αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος έναντι ιογενών λοιμώξεων, μειώνοντας δραματικά το ιικό φορτίο και τις κυτταρολογικές αλλοιώσεις προκαλούμενες από ιούς. «Η αντιιική δράση του εκχυλίσματος επιβεβαιώνεται τόσο σε πειραματικά μοντέλα όσο και σε κλινικές δοκιμές», υπογραμμίζει στο ert.gr ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας, Γεώργιος Σουρβίνος.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Χρήστος Λιονής, τονίζει στο ert.gr ότι «η επένδυση στη γνώση των αρωματικών βοτάνων της Κρήτης μπορεί, όπως δείχνει η δημιουργία του Ιάματος, να μετεγγραφεί σε έρευνα σχετική με τη θεραπευτική τους χρήση. Η έρευνα αυτή και η απήχησή της στην κοινωνία οδηγούν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη γνώσης και ανταποδοτικότητας».

Το Cretan IAMA ξεκίνησε, μελετήθηκε, ολοκληρώθηκε και παρήχθη εξ’ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Η επιστημονική ομάδα και η Olvos Science με τη δημιουργία του Cretan IAMA, κατάφεραν να αξιοποιήσουν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο τον πλούτο της ελληνικής γης, εξελίσσοντας την παραδοσιακή γνώση και δημιουργώντας ένα καινοτόμο προϊόν με διεθνή δυναμική.

IAMA

Μοιράσου το άρθρο: