Η επιπόλαιη έκθεσή μας στον ήλιο βλάπτει και μάλιστα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Εκατοντάδες επιστημονικές έρευνες το επιβεβαιώνουν. Οι δερματολόγοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία οδηγίες σωστής αντηλιακής προστασίας.

Παρόλο που οι Έλληνες είναι ενημερωμένοι κατά 90% για τους κινδύνους που κρύβει η ηλιακή ακτινοβολία, οι παραλίες γεμίζουν κάθε καλοκαίρι με ανθρώπους που κάθονται ατελείωτες ώρες κάτω από τον καυτό ήλιο.

Η Επαγγελματική Ένωση Ελλήνων Δερματολόγων-Αφροδισιολόγων επισημαίνει τον κίνδυνο και επισημαίνει:

  • Προφυλαχτείτε από τον ήλιο!
  • Η προφύλαξη δεν περιλαμβάνει μόνο την σωστή χρήση αντηλιακού, αλλά και αποφυγή έκθεσης μεταξύ 11 π.μ. έως 16:00 μ.μ.
  • Μειώστε τον χρόνο έκθεσης στον ήλιο όσο μπορείτε, φοράτε καπέλο και προστατευτικά ρούχα, αποφύγετε οπωσδήποτε τα ηλιακά εγκαύματα και μη προσπαθείτε να μαυρίσετε.

Για τη σωστή επιλογή αντηλιακού, για τις ώρες που ο ήλιος δε βλάπτει, για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ένα έγκαυμα που ίσως τελικά προκύψει, μίλησε στην εκπομπή του Πρώτου Προγράμματος  της ΕΡΑ «Κάτι που μας αφορά» (04/07/2015) η δερματολόγος, διευθύντρια στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός, Ειρήνη Ποτουρίδου. 

 

Σύμφωνα με τους δερματολόγους, η άνευ προφυλάξεις έκθεσή μας στην ηλιακή ακτινοβολία (ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες) προκαλεί μελάνωμα, που είναι ο πιο επιθετικός καρκίνος του δέρματος.

Ανάμεσα στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι και όσοι:

  • έχουν πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα (με φουσκάλες) στην παιδική ηλικία,
  • εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους (στην ύπαιθρο, στη θάλασσα κ.α)
  • εκτίθενται πολλές ώρες χωρίς προφύλαξη στον ήλιο (σπορ, διακοπές),
  • εκτίθενται σημαντικά στον ήλιο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ιδίως σε περιοχές με μεγάλη ηλιοφάνεια κ.ά.

Μοιράσου το άρθρο: