Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη μελέτη λιμνών σε Ελλάδα-ΠΓΔΜ

Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, που έχει στόχο να φέρει στο φως περισσότερες πληροφορίες για τη γέννηση της γεωργίας στην Ευρώπη, μελετώνται οι λίμνες Πρέσπες, Ορεστιάδα και Οχρίδα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Οι λίμνες αυτές, που μέχρι σήμερα δεν είχαν ερευνηθεί σε βάθος, θεωρείται ότι έχουν καθοριστικό ρόλο για την εξέλιξη της γεωργίας στην Ευρώπη, καθώς οι γεωργικές τεχνικές από τη Δυτική Ασία αναπτύχθηκαν αρχικά σε συγκεκριμένα εδάφη προτού εξαπλωθούν στην υπόλοιπη Ευρώπη πριν από τουλάχιστον 8.000 χρόνια.

Οι καθηγητές προϊστορικής αρχαιολογίας ‘Αλμπερτ Χάφνερ και παλαιοοικολογίας Γουίλι Τίνερ του ελβετικού Πανεπιστημίου της Βέρνης, η καθηγήτρια νεολιθικής αρχαιολογίας Έιμι Μπογκάαρντ του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ο ομότιμος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Κωτσάκης είναι επικεφαλής της διεθνούς ερευνητικής ομάδας που συμμετέχει στο πενταετές ερευνητικό πρόγραμμα EXPLO.

Το εν λόγω πρόγραμμα επιλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC) για να χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο των επιχορηγήσεων συνέργειας (Synergy Grants), μαζί με άλλα 26 ερευνητικά προγράμματα.

Στο πλαίσιο της έρευνας συνδυάζεται για πρώτη φορά η υποβρύχια αρχαιολογία, με τις μεθόδους των οικολόγων, των βιολόγων και των κλιματολόγων, με τη χρήση και υπολογιστικών μοντέλων, ώστε οι ειδικοί να καταλήξουν σε βάσιμες εκτιμήσεις αναφορικά με αλληλεπίδραση μεταξύ κλίματος και ανθρώπων, στις πρώτες γεωργικές κοινότητες της περιοχής.

Οι επιπτώσεις της εξέλιξης της γεωργίας στο τοπικό οικοσύστημα, καθώς και το αν και σε πιο βαθμό οι πρώτοι γεωργοί προσαρμόστηκαν στις εκάστοτε περιβαλλοντικές προκλήσεις αποτελούν κύρια ζητήματα που αναμένεται να ερευνηθούν –μεταξύ άλλων- στο πλαίσιο της μελέτης.

Ο καθηγητής Α. Χάφνερ, που έχει ως τώρα μελετήσει τις λίμνες στις Άλπεις και με την πρωτοβουλία του οποίου ξεκίνησε η νέα έρευνα, ανέφερε: «Αυτές οι περιοχές που ουσιαστικά δεν έχουν καθόλου μελετηθεί μέχρι σήμερα, έχουν τεράστια επιστημονική αξία. Μπορεί να αποδειχθούν εξίσου σημαντικές με τους παραλίμνιους οικισμούς της Νεολιθικής και της Εποχής του Χαλκού γύρω από τις ‘Αλπεις».

Προκειμένου να προβούν σε δενδροχρονολόγηση ακριβείας με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα-14, οι ερευνητές θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές και συλλογή δειγμάτων δέντρων από τις Πρέσπες, την Ορεστιάδα και την Οχρίδα. Το 2016 αλλά και εφέτος έγιναν δοκιμαστικές ανασκαφές και συλλογή δειγμάτων στο πλαίσιο της έρευνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Eurokinissi/ Αντώνης Νικολόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος