Ιαπωνία: Υποθαλάσσια έρευνα για να μελετηθούν τα βάθη στα οποία υπάρχει ζωή

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποθαλάσσιας γεώτρησης, κάτω από τον βυθό στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων. Σκοπός είναι να ανακαλυφθεί μέχρι πόσο βαθιά, στα έγκατα της Γης, και σε πόσο υψηλές θερμοκρασίες είναι δυνατό να ζήσουν μικροοργανισμοί.

Εκατόν είκοσι χιλιόμετρα από τις ιαπωνικές ακτές, σε ένα σημείο, τη λεκάνη Νανκάι του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου το βάθος των νερών είναι 4,7 χλμ, τριάντα ένας επιστήμονες και μηχανικοί που συμμετέχουν στο εν λόγω έργο θα ερευνούν την περιοχή για δύο μήνες.

Το συνολικό βάθος, μέχρι το σημείο που θα φτάσει το τρυπάνι της γεώτρησης, θα είναι συνολικά 5,9 χιλιόμετρα, δηλαδή περίπου όσο 18 πύργοι του ‘Αϊφελ ο ένας πάνω στον άλλο.

Η αποστολή που θα αρχίσει στις 12 Σεπτεμβρίου, εντάσσεται στο ευρύτερο διεθνές πρόγραμμα μελέτης των ωκεανών “International Ocean Discovery Programm (IODP): Expedition 370”.

Η έρευνα επιχειρεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα: Πόσο βαθιά φθάνει η κατοικήσιμη ζώνη (βιόσφαιρα) της Γης; Πώς αυτή η υπόγεια βιόσφαιρα επηρεάζει την επιφανειακή βιόσφαιρα; Είναι δυνατό κάποτε η ζωή να ξεκίνησε βαθιά μέσα στη Γη και μετά να ανέβηκε στην επιφάνεια;

Κάτω από τον βυθό ζουν διάφοροι μικροργανισμοί (βακτήρια, αρχαία κ.α.). Όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος, τόσο πιο σπάνιο είναι να τους συναντήσει κανείς. Οι επιστήμονες, που επιχειρούν για πρώτη φορά ένα τέτοιο εγχείρημα, θέλουν να βρουν το σύνορο της βαθιάς βιόσφαιρας, δηλαδή από ποιο σημείο και πέρα σταματά πραγματικά η ύπαρξη μικροβιακής ζωής στα βάθη του πλανήτη.

Οι μέχρι τώρα μελέτες των ακραιόφιλων μικροοργανισμών που ζουν σε υποθαλάσσιες υδροθερμικές «καμινάδες» καυτών αερίων, δείχνουν ότι η ζωή μπορεί να επιβιώσει σε θερμοκρασίες έως 122 βαθμών Κελσίου (το ρεκόρ αυτό κατέχει ο μικροοργανισμός Pyrolobus fumarii-στέλεχος 116).

Στην επιφάνεια της Γης, τα μόρια του DNA αρχίζουν να αποσυντίθενται σε θερμοκρασίες 120 έως 140 βαθμών και χωρίς DNA ζωή δεν μπορεί να υπάρξει, όπως την ξέρουμε.

Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί με το ιαπωνικό πλοίο Chikyu, το μεγαλύτερο και σταθερότερο πλοίο στον κόσμο για υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Τα ελικόπτερα θα μεταφέρουν στην ξηρά τα δείγματα που θα συλλεγούν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος