Σε λιγότερο από εκατό χρόνια ίσως να πούμε «αντίο, άγρια φύση»

Μέσα στο χρονικό διάστημα της τελευταίας εικοσαετίας έχει χαθεί περίπου το ένα δέκατο των εκτάσεων έρημης και άγριας φύσης στη γη. Οι επιστήμονες λένε μάλιστα ότι, σε λιγότερο εκατό χρόνια, η άγρια φύση στον πλανήτη μας θα έχει χαθεί εξολοκλήρου, αν δεν κάνουμε κάτι για να την προστατεύσουμε.

Στο πλαίσιο της έρευνας τους, μελετητές από διάφορες χώρες παρουσίασαν ένα χάρτη, που δείχνει ότι στον πλανήτη μας οι περιοχές άγριας φύσης καταλαμβάνουν μια συνολική έκταση 30,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων (το 23% της ξηράς). Το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται στην Β. Αμερική, στην Β. Ασία, στην Β. Αφρική και στην Αυστραλία.

Όπως φάνηκε από τη μελέτη των στοιχείων, σε σχέση με τη δεκαετία του ’90, έχουν χαθεί γύρω στα 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα άγριας φύσης ή σχεδόν το 10% του συνόλου. Προκειμένου να κατανοήσει κανείς το μέγεθος της απώλειας, αρκεί να φανταστεί ότι η χαμένη έκταση είναι διπλάσια σε μέγεθος από την Αλάσκα ή όσο η μισή αχανής λεκάνη του Αμαζονίου.

Την ανάγκη να εφαρμοσθούν άμεσα διεθνείς πολιτικές για την προστασία των έρημων φυσικών περιοχών και της βιοποικιλότητας εκφράζουν με αφορμή την έρευνά τους οι επιστήμονες, που επισημαίνουν ότι, οι μεγαλύτερες απώλειες έχουν υπάρξει στην περιοχή του Αμαζονίου στην Ν. Αμερική (μείωση 30% των εκτάσεων άγριας φύσης) και στην Κεντρική Αφρική (μείωση 14%).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με επικεφαλής τον Τζέημς Γουότσον του αυστραλιανού Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ, υπάρχει ακόμη ένα χρονικό περιθώριο μίας έως δύο δεκαετιών για να αναστραφεί η κατάσταση, ώστε να μη γίνει οριστικά μη αναστρέψιμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος