Σύμφωνα με μια νέα βρετανο-βελγική μελέτη, τα ζώα όπως και οι άνθρωποι έχουν επίσης ευθύνη για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη μας.

Κατά την Κάμβρια περίοδο, πριν από 520 έως 540 εκατομμύρια χρόνια, τα πρώτα πλάσματα που εμφανίστηκαν μέσα στο νερό άρχισαν να διασπούν  την οργανική ύλη των μικροοργανισμών με την οποία σκεπαζόταν ο βυθός. Έτσι προκαλούσαν την έκλυση ολοένα περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και παράλληλα την αφαίρεση του οξυγόνου από το νερό.

Τα ζώα κατανάλωναν οξυγόνο και απελευθέρωναν διοξείδιο.  Έτσι, μέσα στα επόμενα 100 εκατομμύρια χρόνια, αφού λιγόστευε το οξυγόνο των ωκεανών, οι συνθήκες για τους πρώτους οργανισμούς του βυθού έγιναν δυσκολότερες. Το αυξανόμενο διοξείδιο της ατμόσφαιρας επέφερε εκτεταμένη κλιματική αλλαγή και μαζικές εξαφανίσεις ειδών.

Προκειμένου να μελετήσουν το κατά πόσο τα ζώα συνέβαλλαν στην κλιματική αλλαγή του πλανήτη μέσα στα χρόνια, οι ερευνητές των πανεπιστημίων Έξετερ, Λιντς, Αμβέρσας και Βρυξελλών, με επικεφαλής τον Σεμπάστιαν βαν ντε Βέλντε του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, ανέπτυξαν ένα καινούριο μοντέλο που τους βοήθησε να προβούν σε εκτιμήσεις γύρω από το τι συνέβαινε στο ζωικό βασίλειο πριν από εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια και κατά την εξέλιξη της ζωής.

Μια δραστηριότητα των ζώων που έως τώρα είχε υποτιμηθεί -το σκάψιμο τρυπών και λαγουμιών στο βυθό- είναι σύμφωνα με τους επιστήμονες η κυριότερη αιτία για την κλιματική αλλαγή του μακρινού μας παρελθόντος.

Ο καθηγητής Τιμ Λέντον, διευθυντής του νέου Ινστιτούτου Παγκόσμιων Συστημάτων του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ανέφερε: «Όπως τα σκουλήκια σε έναν κήπο, τα μικροσκοπικά πλάσματα στον βυθό αναστατώνουν, αναμειγνύουν και ανακυκλώνουν τη νεκρή οργανική ύλη, μια διαδικασία γνωστή ως βιοαναμόχλευση. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς όλος ο βυθός αναστατώνεται».

Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν η θερμοκρασία της Γης είχε ανέβει, δεν ήταν σε θέση να συνειδητοποιήσουν ότι τα ζώα ευθύνονταν για αυτό.

«Το κρίσιμο σημείο ήταν να συνειδητοποιήσουμε ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές μπορούν να συμβούν, παρά τα εκ πρώτης όψεως χαμηλά επίπεδα δραστηριότητας των ζώων. Αυτοί οι πρώτοι βιοαναμοχλευτές είχαν τεράστια επίδραση» εξήγησε ο δρ Σεμπάστιαν βαν ντε Βέλντε του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών.

Με τους ανθρώπους πλέον να έχουν την θέση των πρώτων ζώων στην επίδραση του παγκόσμιου κλίματος κα στις περιβαλλοντικές αλλαγές, οι επιστήμονες  προειδοποιούν για τις επιπτώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: