Μια μεγάλη πράσινη χελώνα, που το είδος της είναι προστατευόμενο, πέθανε στην Ταϊλάνδη επειδή κατάπιε πλαστικό. Επί δύο ημέρες οι κτηνίατροι προσπαθούσαν να σώσουν την άτυχη χελώνα, όμως δεν τα κατάφεραν.

Ο Γουιραπόνγκ Λαοβεσπράσιτ και η ομάδα του προσπάθησαν να κρατήσουν το ζώο στη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ο ίδιος ανέφερε: Το στομάχι της χελώνας ήταν γεμάτο με πλαστικό που είχε καταπιεί και δεν μπορούσε πλέον να τραφεί.

Πριν μερικά χρόνια το ποσοστό των χελωνών που έχαναν τη ζωή τους επειδή είχαν καταπιεί πλαστικό (αντικείμενα όπως πλαστικές σακούλες, λάστιχα, δίχτυα ψαρέματος κ.α.) έφταναν μόλις το 10%. «Φέτος παρατηρήσαμε ότι το 50% των χελωνών που εντοπίσαμε να έχουν ξεβραστεί στις ακτές ήταν άρρωστες εξαιτίας του πλαστικού που είχαν καταπιεί», πρόσθεσε ο Λαοβεσπράσιτ.

Τουλάχιστον 300 θαλάσσια ζώα (φάλαινες, θαλάσσιες χελώνες και δελφίνια) πεθαίνουν κάθε χρόνο στα νερά της Ταϊλάνδης εξαιτίας του πλαστικού.

Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης Ocean Conservancy, η Κίνα, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ και η Ταϊλάνδη πετούν κάθε χρόνο περισσότερα από 4 εκατομμύρια τόνους πλαστικών στη θάλασσα, δηλαδή το μισό πλαστικό που βρίσκεται στις θάλασσες παγκοσμίως.

Ο θάνατος της μεγάλης πράσινης χελώνας σημειώνεται λίγες ημέρες μετά από αυτόν μίας φάλαινας η οποία είχε καταπιεί περισσότερες από 80 πλαστικές σακούλες.

Η δημοσιοποίηση αυτών των θανάτων θα έχει «σημαντικές επιπτώσεις» (ως προς την ευαισθητοποίηση για την προστασία των ζώων και του περιβάλλοντος εν γένει) ελπίζει από τη μεριά του ο  Τον Ταμρονγκναουασάουατ, θαλάσσιος βιολόγος στο πανεπιστήμιο Kasetsart.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια που θεωρώ ότι είναι πιθανό να σημειωθεί πρόοδος», διευκρίνισε ο επιστήμονας, σημειώνοντας ότι αισθάνεται ικανοποιημένος που ο τοπικός και ο διεθνής Τύπος αναφέρονται στο θέμα, ενώ υπάρχουν αντιδράσεις και στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία αρχείου: CC Bernard DUPONT-SA 2.0

Μοιράσου το άρθρο: