Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια και στο Σιάτλ

Την περασμένη Κυριακή, το Σιάτλ έγινε η πρώτη μεγάλη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε τα πλαστικά καλαμάκια και σκεύη στα εστιατόρια. Πλέον, από την 1η Ιουλίου 2018, κάθε παραβίαση της νέας απαγόρευσης θα κοστίζει τους ιδιοκτήτες εστιατορίων 250 δολάρια. Πριν από μια δεκαετία, η πόλη υιοθέτησε μια απαγόρευση που απαιτούσε να είναι λιπασματοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα τα είδη μιας χρήσης στον τομέα της εστίασης. Τότε όμως, είχαν απαλλαχθεί τα πλαστικά καλαμάκια και τα μαχαιροπήρουνα επειδή δεν υπήρχαν πολλές καλές εναλλακτικές λύσεις.

Κάθε μέρα, οι άνθρωποι στις Η.Π.Α. πετούν περίπου 500 εκατομμύρια καλαμάκια που σημαίνει πως ο μέσος Αμερικανός χρησιμοποιεί περισσότερα από 35.000 πλαστικά καλαμάκια στη διάρκεια της ζωής του, σύμφωνα με τον ηθοποιό και ακτιβιστή Άντριαν Γκρενιέ, ο οποίος ηγείται της καμπάνιας #StopSucking, της οργάνωσης Strawless Οcean, που στόχο έχει τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων που συχνά καταλήγουν στη θάλασσα.

Τέλος στα πλαστικά καλαμάκια και στο Σιάτλ

Τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η οργάνωση αυτή, διοργάνωσε την πρωτοβουλία Strawless in Seattle στην οποία συμμετείχαν 150 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Strawless Ocean, μόνο εκείνο το μήνα πετάχτηκαν 2,3 εκατομμύρια πλαστικά καλαμάκια. Υποστηρίζει δε, ότι το 71% των θαλάσσιων πτηνών και το 30% των χελωνών έχουν κάποιο είδος πλαστικού στο στομάχι τους γεγονός που μπορεί να αυξήσει το ποσοστό θνησιμότητας της θαλάσσιας ζωής κατά 50% και πως μέχρι το 2050, στον ωκεανό θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από ό,τι ψάρια.

«Όταν αγοράζετε τον παγωμένο σας καφέ ή το ποτό σας, θα πάρετε ένα καλαμάκι» εξηγεί ο Ντιούν Άιβς, διευθυντής του Ιδρύματος Lonely Whale και υπεύθυνος της εκστρατείας Strawless Ocean. «Μόλις αρχίσουμε να παρατηρούμε την καθημερινότητά μας, θα μας είναι πραγματικά εύκολο να δούμε τι ποσότητα πλαστικού πετάμε».

Σύμφωνα με την εκστρατεία, τα εργοστάσια ανακύκλωσης αντιμετωπίζουν ιδιαίτερη δυσκολία με τα καλαμάκια καθώς είναι πολύ λεπτά κι ελαφρά και δεν είναι εύκολο να τα ξεχωρίσουν από τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Επίσης, η βροχή και ο άνεμος μπορούν στη συνέχεια να τα παρασύρουν μέχρι και την θάλασσα.

ΠΗΓΕΣ: WashingtonPost, Futurism

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος