Θαλάσσια “εισβολή” απειλή για το oικοσύστημα των ΗΠΑ (video)

Τη μεγαλύτερη θαλάσσια μετανάστευση ειδών που καταγράφηκε ποτέ προκάλεσε το φονικό τσουνάμι, το οποίο έπληξε το 2011 την Ιαπωνία. Εκατομμύρια πλάσματα, μετά από ένα ταξίδι περίπου οκτώ χιλιάδων χιλιομέτρων ξεβράστηκαν στις δυτικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τη στιγμή που το νερό έφευγε από τις ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, παρέσυρε μαζί του ένα ολόκληρο “οπλοστάσιο” από συντρίμμια. Εκατομμύρια αντικείμενα διαφορετικών μεγεθών, από μικρά πλαστικά κομμάτια μέχρι ολόκληρες ψαρόβαρκες.

Σχεδόν 300 διαφορετικά είδη, ψάρια, μαλάκια και οστρακοειδή, ακόμη και μικροσκοπικά σκουλήκια της θάλασσας, έκαναν ένα ταξίδι 7.725 χιλιομέτρων. Κλειδί σε αυτή την πρωτόγνωρη μετακίνηση το γεγονός ότι δεν είχαν κολλήσει μόνο πάνω σε ξύλινες βάρκες ή ξύλινα αντικείμενα, αλλά και σε πλαστικό. Τα πρώτα συντρίμμια έφτασαν στις ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών το 2012.

Με το πλαστικό και τα κομμάτια υαλοβάμβακα κατάφεραν να μείνουν αρκετό χρόνο κολλημένα, να συνηθίσουν στο περιβάλλον εκείνο και να αναπαραχθούν πάνω στα αντικείμενα αυτά.

Τα δύο τρίτα των ειδών που ανακάλυψαν οι ειδικοί δεν είχαν ποτέ εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεχίζουν να εξετάζουν τις ακτές για ακόμη περισσότερα είδη, Εκφράζονται φόβοι πως εάν αυτά τα ξένα προς το περιβάλλον θαλάσσια είδη αναπαραχθούν μπορούν να προκαλέσουν καταστροφές στο οικοσύστημα της περιοχής.

Το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν ακόμη περισσότερα είδη και το πιθανότερο είναι πως έχουν ήδη δημιουργήσει αποικίες, δηλαδή έχουν επιτύχει ως εισβολείς.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ζέτα Κονταξή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος