Παρίσι-Ανταπόκριση: Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου

«Είμαστε απολύτως αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα πετύχει μέχρι το 2030 το στόχο για κάλυψη του 50% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της διάσκεψης για το κλίμα One Planet  που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Η διάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν στην επέτειο των δύο χρόνων από την υπογραφή της συμφωνίας για το κλίμα στο Παρίσι, το 2015, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Τη στάση των ΗΠΑ στηλίτευσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «η Ε.Ε. είναι ατμομηχανή για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να προστατεύσουμε τον πλανήτη. Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει σε αυτήν την προσπάθεια, αλλά δεν είναι ποτέ αργά».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του είπε ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ είναι «πολύ κακή είδηση και αποδυναμώνει τη συμφωνία».

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι χάνουμε τη μάχη για τη διάσωση του πλανήτη και ότι εάν δεν δράσουμε σε λίγα χρόνια πολλές από τις χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη δεν θα υπάρχουν.

Κεντρικό θέμα της διάσκεψης είναι η χρηματοδότηση πράσινων επενδύσεων και η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα -τα οποία όλοι συμφωνούν ότι θα πρέπει σταδιακά να υποκατασταθούν από ανανεώσιμες πηγές- έτσι ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της συμφωνίας του Παρισιού.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε δέκα πρωτοβουλίες για την επίτευξη των στόχων της συμφωνίας, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα δεσμεύθηκε ότι στο εξής δεν θα χρηματοδοτεί επενδύσεις που συνδέονται με ορυκτά καύσιμα, εκτός εάν πρόκειται για ειδικές περιπτώσεις σε εξαιρετικά φτωχές χώρες.

Στη διάσκεψη συμμετέχουν περισσότεροι από 50 αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, αλλά και γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο Άρνολντ Σβατζενέγκερ, ο Σων Πεν κ.α.

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο τη διάσκεψης είπε:

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να επαναβεβαιώσουμε τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει πριν δυο χρόνια για την προστασία του πλανήτη, με τη ευκαιρία της υπογραφής της Συμφωνίας του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή. Αισθανθήκαμε την ανάγκη γιατί δεν έχουν ακολουθήσει όλες οι χώρες τα συμφωνηθέντα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί την ατμομηχανή για τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να προστατεύσουμε τον πλανήτη. Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν έχουν ακολουθήσει σε αυτή την προσπάθεια, αλλά δεν είναι ποτέ αργά. Η Ελλάδα αργοπόρησε σε αυτή την προσπάθεια, αλλά το τελευταίο διάστημα έχουμε προχωρήσει με με γοργούς ρυθμούς προς την επίτευξη των εθνικών στόχων για το 2020. 

Και είμαστε απολύτως αισιόδοξοι  ότι θα πετύχουμε τον στόχο του 2030 για  κάλυψη του  50% των ενεργειακών αναγκών  από ανανεώσιμες πηγές.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή του πλανήτη με συγκριτικό πλεονέκτημα και μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πλούσιο δυναμικό ΑΠΕ που έχουμε για την παραγωγή ενέργειας ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στο βαθμό που μας αναλογεί στη μεγάλη προσπάθεια της αλλαγής για να προστατεύσουμε το μέλλον του πλανήτη.

Πιστεύω ότι στείλαμε από κοινού ένα πολύ σημαντικό κείμενο και ας ευχηθούμε ότι θα το λάβουν».

Μοιράσου το άρθρο: