Άνοιξε τις πύλες της στη Τζέντα η πρώτη έκθεση αυτοκινήτου αποκλειστικά για γυναίκες που πραγματοποιείται μόλις μερικά χιλιόμετρα από τη Μέκκα, στη δυτική Σαουδική Αραβία.

Το πρωτότυπο και σημαντικό αυτό γεγονός διοργανώνεται -αποκλειστικά για τις γυναίκες- από εγχώρια, ιδιωτική εταιρία δεδομένου ότι από τον Ιούνιο οι γυναίκες θα επιτρέπεται να οδηγούν εντός του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.

Σκοπός της έκθεσης, που πραγματοποιείται μέσα σε εμπορικό κέντρο, στο οποίο εργάζονται μόνο γυναίκες, είναι να προσφέρει επιλογές στις υποψήφιες οδηγούς, προκειμένου να διαλέξουν το όχημά τους. Τα περισσότερα αυτοκίνητα προς επίδειξη (και αγορά) εξασφαλίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας στις οδηγούς ενώ οι γυναίκες που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το δικό τους τροχοφόρο θα μπορούν να βρουν λύσεις χρηματοδότησης, με τράπεζες και χρηματοοικονομικές εταιρίες.

Σύμφωνα και με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian, πανό με το σύνθημα «Drive and Shop», («Οδηγώ και Αγοράζω») είναι αναρτημένα σε διάφορα σημεία του εκθεσιακού χώρου.

Η Σαρίφα Μοχάμαντ, επικεφαλής των πωλητριών της έκθεσης αναφέρει σχετικά: «Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες είναι αυτές που καταναλώνουν περισσότερο στα εμπορικά κέντρα» και διευκρινίζει: «Τη διαχείριση του εμπορικού κέντρου (στο οποίο πραγματοποιείται η έκθεση) έχουν γυναίκες, όλες οι ταμίες, οι σερβιτόρες, είναι γυναίκες».

Όπως είναι γνωστό, οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία υφίστανται αυστηρούς περιορισμούς, κυρίως ενδυματολογικούς, ενώ τελούν υπό την κηδεμονία ενός άνδρα της οικογένειάς τους προκειμένου να σπουδάσουν ή να ταξιδέψουν.

Εντούτοις, τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, με σκοπό τη χαλάρωση των περιορισμών που επιβάλλονται στις γυναίκες και στους νέους. Τα μέτρα εντάσσονται στο πρόγραμμα «Vision 2030», ένα πολύ μεγάλο σχέδιο κοινωνικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, αρχιτέκτονας του οποίου είναι ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπεν Σαλμάν, ο νέος ισχυρός άνδρας του βασιλείου.

Η απόφαση να επιτρέπεται από τον Ιούνιο στις γυναίκες να οδηγούν αυτοκίνητα, δίκυκλα και φορτηγά καθώς και να πηγαίνουν στον κινηματογράφο ή να παρακολουθούν συναυλίες εντάσσεται στις νέες μεταρρυθμίσεις και αναμένεται να συμβάλλει στην εξασφάλιση περισσότερων πρακτικών ισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα, δεδομένου ότι, η Σαουδική Αραβία ήταν η μόνη χώρα παγκοσμίως που απαγόρευε στις γυναίκες να οδηγούν.

Η διοργανώτρια εταιρία της έκθεσης αυτοκινήτων, πάντως, προτίθεται να εκτείνει την πρωτοβουλία της και σε άλλες πόλεις πέραν της Τζέντας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ The Guardian

Μοιράσου το άρθρο: