Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι για τον ιό Ζίκα -αποκλειστική συνέντευξη από ειδικό (vid)

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση του ιού Ζίκα. Είναι η πρώτη επιδημία που ξεσπά, μετά από αυτήν του Έμπολα. Αυτή τη φορά, τα αντανακλαστικά του Παγκόσμιου Οργανισμού ήταν πιο γρήγορα, αφού κινητοποιήθηκε άμεσα. Ο Ζίκα έχει πλήξει 26 χώρες στην αμερικανική ήπειρο. Συνδέεται με περιστατικά μικροκεφαλίας στα έμβρυα, οι μητέρες των οποίων μολύνθηκαν από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η δρ Αγγελική Αντωνάκου, καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης, μιλώντας στο ert.gr και τη “Ραδιοτηλεόραση”καθησυχάζει τις εγκύους ενώ, παράλληλα, εξηγεί την αναγκαιότητα των μέτρων προφύλαξης.

Της Τζένης Χαραλαμπίδου 

Στη Βραζιλία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 4.000 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό.

Στο Τέξας υπάρχει ένα ύποπτο κρούσμα, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ιός να μεταδόθηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει εμβόλιο και ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόληψη.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αρχίσει τις έρευνες για την παρασκευή εμβολίου. Ωστόσο οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πολλά για τον ιό, που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1947 σε πιθήκους στην Ουγκάντα, και το 1952 στους ανθρώπους, στην Ουγκάντα και την Τανζανία.

Στη συνέχεια αναφέρονται περιστατικά σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και νησιών του Ειρηνικού Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι για τον ιό Ζίκα -αποκλειστική συνέντευξη από ειδικό (vid)αλλά τις τελευταίες δεκαετίες βρισκόταν σε ύφεση. Το 2007 επανεμφανίστηκε σε ένα νησί της Μικρονησίας, το 2013 σε νησιά της Γαλλικής Πολυνησίας και το 2014 στα νησιά του Πάσχα.

Πρόκειται για ένα φλαβινοϊό που μεταδίδεται με το δάγκωμα των κουνουπιών Aedes– τα οποία σε αντίθεση με τα κουνούπια που έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα, τσιμπούν στη διάρκεια της ημέρας, κυρίως το μεσημέρι και αργά το απόγευμα.

Τα πρώτα κρούσματα της παρούσας έξαρσης αναφέρθηκαν στη Βραζιλία το καλοκαίρι του 2015.

Από τον Οκτώβριο του 2015, ουσιαστικά στη Βραζιλία ο ιός Ζίκα δημιούργησε μία ιδιαίτερη επιδημία. Μία επιδημία που στον γενικό πληθυσμό δεν επιφέρει σοβαρά προβλήματα. Μάλιστα, το 80% των πασχόντων δεν εμφανίζει συμπτώματα και δεν γνωρίζει ότι φέρει τον ιό. Η κλινική εικόνα των υπολοίπων είναι αυτή μίας απλής ίωσης με βήχα, ήπιο πυρετό, εξάνθημα- κάποιες φορές με φαγούρα, πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες, πονοκέφαλο και ερυθρότητα στα μάτια ή/και επιπεφυκίτιδα.

Μετά το τσίμπημα από το μολυσμένο κουνούπι, συνήθως μέσα σε 3-12 ημέρες, θα εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα. Στη συνέχεια, η διάρκεια της νόσου είναι σύντομη, συνήθως 2-7 ημέρες, ενώ έχει παρόμοια εικόνα με τον Δάγκειο πυρετό, που είναι συχνός σε περιοχές που παρουσιάζει έξαρση και ο ιός Ζίκα.

Από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Ιανουάριο του 2016, περίπου 4.200 περιστατικά εμβρυικής- νεογνικής μικροκεφαλίας έχουν αναφερθεί στη Βραζιλία, τα οποία αποδίδονται στον ιό Ζίκα. Βέβαια, οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εξακριβώσουν τον ακριβή μηχανισμό με τον οποίο ο ιός επηρεάζει την εμβρυική ανάπτυξη.

“Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση εμβρύων και νεογνών που γεννιούνται με σπάνιες γενετικές ανωμαλίες, κυρίως μικροκεφαλία, αλλά και με το σύνδρομο Guillain-Barré, καθώς και με άλλα νευρολογικά και αυτοάνοσα σύνδρομα, σε συνδυασμό με την ανίχνευση του ιού σε δείγματα αμνιακού υγρού πασχόντων εμβρύων, οδήγησε τόσο τις υγειονομικές Αρχές στην Βραζιλία. όσο και τον Π.Ο.Υ., να δηλώσουν ότι φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση του ιού Ζίκα με τις συγκεκριμένες γενετικές ανωμαλίες”, σημειώνει η δρ Αγγελική Αντωνάκου, καθηγήτρια Εφαρμογών του τμήματος Μαιευτικής του Αλεξάνδρειου Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης.

Πρόληψη για τις εγκύους

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυοι για τον ιό Ζίκα -αποκλειστική συνέντευξη από ειδικό (vid)Οι υγειονομικές Αρχές της Μεγάλης Βρετανίας  συστήνουν σε έγκυες γυναίκες ή σε γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να μην ταξιδεύουν στις περιοχές που ο ιός εμφανίζει έξαρση. Εάν δεν μπορούν να αποφύγουν το ταξίδι, το Βασιλικό Κολλέγιο των Μαιευτήρων και Γυναικολόγων εξέδωσε οδηγίες προς τις γυναίκες να φροντίσουν για την προστασία τους, φορώντας ρούχα που θα καλύπτουν το σώμα τους και χρήση εντομοαπωθητικών. Αναφέρουν μάλιστα ότι «εντομοαπωθητικά με συγκεντρώσεις DEET έως και 50% είναι ευρέως διαθέσιμα και είναι ασφαλή για τις εγκύους». Επιπλέον, συστήνεται να αποφύγουν τη σύλληψη για τουλάχιστον 28 ημέρες από την επιστροφή τους.

“Σε συντρόφους γυναικών που είτε είναι έγκυες είτε επιθυμούν να τεκνοποιήσουν και επιστρέφουν από χώρα που ο ιός Ζίκα βρίσκεται σε έξαρση, συστήνεται χρήση προφυλακτικού για 28 ημέρες από την επιστροφή τους εάν δεν εκδηλώσουν συμπτώματα και για 6 μήνες εάν εκδηλώσουν συμπτωματολογία και εργαστηριακά επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από τον ιό Ζίκα”, εξηγεί η δρ Αγγελική Αντωνάκου.

Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα!

Σύμφωνα με τη δρ Αγγελική Αντωνάκου, συστήνεται σε έγκυες που έχουν συμπτωματολογία, ή υποπτεύονται ότι μπορεί να έχουν επιμολυνθεί, να το αναφέρουν άμεσα στον ιατρό ή τη μαία τους, ώστε να ελεγχθούν εάν τυχόν φέρουν τον ιό (υπάρχει εξέταση αίματος και ούρων) και να τεθούν σε αυστηρό υπερηχογραφικό έλεγχο της ανάπτυξης του εγκεφάλου και του κρανίου του εμβρύου τους.

Ενημερωθείτε επίσης για τον ιό Ζίκα στο παρακάτω video του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος