Η σωματική δραστηριότητα και άσκηση «ασπίδα» κατά του καρκίνου

Όπως αναφέρει μια νέα αμερικάνικη επιστημονική μελέτη, η έντονη σωματική δραστηριότητα και η φυσική άσκηση μπορεί να αποτελέσει «ασπίδα» για την πρόληψη απέναντι σε 13 είδη καρκίνου.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Στίβεν Μουρ του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, ανέλυσαν στοιχεία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές μελέτες που αφορούσαν συνολικά 1,4 εκατομμύρια άτομα, μεταξύ των οποίων σχεδόν 187.000 καρκινοπαθείς.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκε η σχέση ανάμεσα στο επίπεδο σωματικής δραστηριότητας και σε 26 είδη καρκίνου. Διαπιστώθηκε ότι η άσκηση μειώνει αισθητά τον κίνδυνο στα μισά είδη καρκίνου, στα περισσότερα από αυτά άσχετα με άλλους παράγοντες, όπως είναι το αυξημένο βάρος, το κάπνισμα κ.α.

Ειδικότερα χάρη στη σωματική δραστηριότητα και στη φυσική άσκηση, επιτυγχάνεται συνολικά μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 7%.

Αναλυτικότερα, στο οισοφαγικό αδενοκαρκίνωμα κατά 42%, στον καρκίνο του ήπατος κατά 27%, των πνευμόνων κατά 26%, των νεφρών κατά 23%, του στομάχου κατά 22%, του ενδομητρίου κατά 21% και της λευχαιμίας κατά 20%. Σε μικρότερο βαθμό μειώνεται ο κίνδυνος για μυέλωμα (17%), καρκίνο παχέος εντέρου στον κόλον (16%), κεφαλής και λαιμού (15%), παχέος εντέρου στο ορθόν (13%), ουροδόχου κύστης (13%) και μαστού (10%).

Αντίθετα, η αυξημένη σωματική άσκηση φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη (κατά 5%) και για επιθετικό καρκίνο του δέρματος-μελάνωμα (κατά 27%).

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πάντως, και άλλοι παράγοντες όπως η διατροφή και το κάπνισμα ενδέχεται να επηρεάζουν τα ευρήματα της μελέτης.

Οι επιστήμονες, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “JAMA Internal Medicine”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος