Δυσπεψία: Το γαστριμαργικό τίμημα του Πάσχα

Τα λουκούλλεια τραπέζια της Ανάστασης και του Πάσχα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και γενικότερα οι γαστριμαργικές ατασθαλίες των ημερών έχουν το τίμημά τους και συνήθως είναι… βαρύ κυρίως για το στομάχι μας! Η ιδιαίτερα ενοχλητική δυσκολία στην πέψη, η γνωστή δυσπεψία, κάνει την εμφάνισή της αυτές τις ημέρες και μας ταλαιπωρεί. Τι μπορούμε να κάνουμε για να απαλλαγούμε από αυτό το δυσάρεστο συναίσθημα;

Η δυσπεψία δεν είναι νόσημα, αλλά ένα σύνολο συμπτωμάτων που εντοπίζονται στο ανώτερο μέρος της κοιλιάς, έχει χρόνιο ή υποτροπιάζοντα χαρακτήρα και αφορά στο 70% του πληθυσμού.

Δυσπεψία: Το γαστριμαργικό τίμημα του ΠάσχαΠού οφείλεται;

Περίπου στις μισές περιπτώσεις η δυσπεψία οφείλεται σε οργανικές παθήσεις, όπως έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου, γαστρίτιδα, λήψη φαρμάκων και σπανιότερα οι παθήσεις των χοληφόρων και του παγκρέατος. Η δυσπεψία που δεν προκαλείται από οργανικά αίτια ονομάζεται λειτουργική δυσπεψία. Το αίτιο της λειτουργικής δυσπεψίας δεν είναι γνωστό και δεν έχει τεκμηριωθεί άμεση συσχέτιση με συγκεκριμένα φαγητά. Ωστόσο η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας καφέ, τσαγιού και αλκοόλ, το έντονο στρες, τροφές που ερεθίζουν ή που είναι δύσκολες στην επεξεργασία πέψης, όπως τα καυτερά και τα λιπαρά γεύματα, η νευρικότητα και η αϋπνία επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Σε άτομα άνω των 50 ετών ή σε εκείνους που εμφανίζουν ανησυχητικά συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους, πυρετό ή πρόσφατη έναρξη συμπτωμάτων, είναι απαραίτητη η ενδοσκόπηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Βάρος ή πόνος στο στομάχι.
  • Φούσκωμα.
  • Τάση για έμετο.
  • Αίσθημα ατελούς κένωσης του στομάχου μετά το φαγητό.

Το “κάψιμο” πίσω από το στέρνο δεν αποτελεί σύμπτωμα δυσπεψίας, αλλά γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και οισοφαγίτιδας, που οφείλεται στην παλινδρόμηση του γαστρικού οξέος στον οισοφάγο.

Δυσπεψία: Το γαστριμαργικό τίμημα του Πάσχα

Υπάρχει θεραπεία;

Συνήθως χορηγούνται ουσίες όπως η ομεπραζόλη με ισχυρή δράση, αφού καταστέλλει την παραγωγή οξέος στο στομάχι μέχρι και 90%. Επίσης χορηγούνται αντιόξινα, που καταστέλλουν τα οξέα του στομάχου και προκαλούν ανακούφιση από τις καούρες και τη δυσπεψία σε λιγότερο από μία ώρα. Τέλος τα αλγινικά, μια νεότερη κατηγορία φαρμάκων που δρουν αμέσως, εντός 5΄, σχηματίζοντας ένα προστατευτικό φράγμα στο στομάχι, ώστε να συγκρατούνται εκεί τα οξέα και να εμποδίζεται η παλινδρόμησή τους προς τον οισοφάγο. Ας σημειωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλεται έλεγχος και θεραπεία έναντι του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, μικροβίου που βρίσκεται στο στομάχι και ενοχοποιείται για το πεπτικό έλκος.

Τips για τις ημέρες του Πάσχα

  • Να είστε προσεκτικοί με τη μεγάλη κατανάλωση λίπους από αυγά, εντόσθια, γλυκά με πολλά λιπαρά, πέτσα και λίπος του οβελία. Η κατανάλωση λίπους εμποδίζει τη διαδικασία της πέψης και διευκολύνει τη μετακίνηση των τροφών από το στομάχι προς τον οισοφάγο, προκαλώντας πόνο, δυσφορία και αίσθημα καύσου.
  • Προτιμήστε το κατσίκι από το αρνί, γιατί έχει λιγότερα λιπαρά. Από τα πιο άπαχα μέρη του ζώου είναι το μπούτι.
  • Να μασάτε πολύ καλά την κάθε σας μπουκιά, για να διευκολύνετε την πέψη.
  •  Προτιμάτε πολλά μικρά γεύματα και μασάτε καλά την τροφή σας.
  •  Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνεύματος με άδειο στομάχι.
  • Μην τρώτε βιαστικά ή όταν αισθάνεστε εκνευρισμό.
  •  Αποφεύγετε τροφές που γνωρίζετε ότι σας ενοχλούν.
  • Διατηρείτε κανονικό βάρος σώματος.
  • Ασκηθείτε τακτικά. Η τακτική, ήπια σωματική άσκηση διευκολύνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό όταν αντιληφθείτε κάποιο νέο σύμπτωμα ή κάποιο άλλο ανησυχητικό σημείο.
  • Να καταναλώσετε αλκοόλ με μέτρο, διότι αν υπερβείτε το όριο μπορεί να επιβαρυνθούν προϋπάρχοντα προβλήματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος