Έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και μη ισορροπημένη διατροφή οι αιτίες της εφηβικής παχυσαρκίας

Σχεδόν ένας στους τρεις εφήβους είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών» που διεξάγει σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), σε ό,τι αφορά την εφηβική παχυσαρκία.

Η ανάλυση των σχετικών στοιχείων του 2014 καταδεικνύει ότι 27,2% των παιδιών 11-15 ετών στη χώρα μας χαρακτηρίζεται υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ποσοστό που φέρνει την Ελλάδα 39η μεταξύ 42 χωρών και αποδίδεται σε συνδυασμό παραγόντων – προεξάρχουσας της σωματικής αδράνειας και της μη ισορροπημένης διατροφής.

Η σωματική αδράνεια και ο καθιστικός τρόπος ζωής προσθέτουν βάρος στα Ελληνόπουλα.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τον τρόπο ζωής των μαθητών στην Ελλάδα αναφορικά με τη σωματική τους δραστηριότητα. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν το 4ο χαμηλότερο ποσοστό (13,4%) μεταξύ των συνομηλίκων τους ως προς την καθημερινή άσκηση που αντιστοιχεί σε μόλις 1 στα 7 παιδιά.

Τα κορίτσια δε ασκούνται σε ακόμη μικρότερο βαθμό (8,8% σε σχέση με το 18,2% των αγοριών), ενώ τα ποσοστά βαίνουν μειούμενα όσο μεγαλώνουν οι μαθητές και προϊόντος του χρόνου, με την καθημερινή σωματική δραστηριότητα μεταξύ των εφήβων να σημειώνει συνολική πτώση σχεδόν 5 ποσοστιαίων μονάδων από το 2002 έως το 2014. Παράλληλα, τα Ελληνόπουλα παρακολουθούν καθημερινά τηλεόραση γιατουλάχιστον 2 ώρες σε ποσοστό σχεδόν 61% – υψηλότερο του μ.ό. της έρευνας.

Οι αριθμοί καταδεικνύουν το πρόβλημα της μη ισορροπημένης διατροφής

Μόλις οι μισοί μαθητές (51,8%) στην Ελλάδα τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση, με το 23,9% μάλιστα να παραλείπει τελείως το τόσο σημαντικό αυτό γεύμα κάθε σχολική ημέρα. Εξάλλου, μόνο 1 στους 3 εφήβους καταναλώνει καθημερινά φρούτα και λαχανικά, σε ποσοστό 32,7% και 31,6% αντιστοίχως, πολύ χαμηλότερο από τους συνομηλίκους τους.

Κι όμως, τα περιστατικά παχύσαρκων/υπέρβαρων εφήβων στη χώρα μας αυξάνονται σταθερά, την ώρα που σύμφωνα με την έρευνα κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις ως προς την κατανάλωση γλυκών και σακχαρούχων αναψυκτικών. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα τελευταία, λιγότερο από 1 στα 20 παιδιά (4,7%) καταναλώνει καθημερινά αναψυκτικά, με το αντίστοιχο ποσοστό μάλιστα να έχει σημειώσει αισθητή μείωση από το 2002 (18,3%) και να είναι υποτετραπλάσιο του μ.ό. της έρευνας (18,8%).

Αντίστοιχα, μόνο ένας στους 7 (15,2%) εφήβους στην χώρα μας αναφέρουν καθημερινή κατανάλωση γλυκών με το αντίστοιχο ποσοστό να καταγράφει μείωση από το 2006 (21,3%) στο 2014 (15,2%). Μάλιστα, σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (15,2%) οι έφηβοι στην Ελλάδα συγκριτικά με τους εφήβους στο πρόγραμμα συνολικά (25,5%) απαντούν ότι καταναλώνουν γλυκά σε καθημερινή βάση. Η Ελλάδα βρίσκεται στις 10 από τις 42 χώρες/περιοχές του προγράμματος με τα χαμηλότερα ποσοστά κατανάλωσης γλυκών.

Μεθοδολογία και στόχοι του ερευνητικού προγράμματος

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα του ΠΟΥ στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος “Health Behaviour in School-aged Children”. Στη χώρα μας τη διεξάγει το ΕΠΙΨΥ.

Στη μελέτη του 2014 συμμετείχαν 4.141 παιδιά ηλικίας 11, 13 και 15 ετών. Η επεξεργασία των στοιχείων προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο ζωής των εφήβων και τους κινδύνους που ενδεχομένως απειλούν την υγεία τους, βάσει των οποίων σχεδιάζονται στη συνέχεια σχετικές πολιτικές πρόληψης ή/και προστασίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος