Ελπίδες για την αποφυγή της εγκεφαλικής παράλυσης στα νεογνά που αντιμετώπισαν προβλήματα οξυγόνωσης κατά τον τοκετό, αλλά και για τη βελτίωση των συμπτωμάτων σε παιδιά με αυτισμό, δίνουν οι θεραπείες με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κοκκώνα Κουζή-Κολιάκου,  σήμερα σε όλο τον κόσμο, είναι σε εξέλιξη 76 κλινικές μελέτες αναρτημένες στην ιστοσελίδα clinicaltrials.gov, οι οποίες χρησιμοποιούν το αυτόλογο ομφαλοπλακουντιακό αίμα (ΟΠΑ) για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, μεταξύ αυτών του αυτισμού και της εγκεφαλικής παράλυσης.

Έχει μάλιστα καταδειχθεί, ότι στις περιπτώσεις πρόωρων νεογνών ή νεογνών που γεννήθηκαν με έντονα συμπτώματα ανοξαιμίας, η χορήγηση ομφαλικού αίματος την τρίτη ημέρα μετά τη γέννηση, ακόμα και προληπτικά, έχει θετικές επιδράσεις στην πρόληψη της εγκεφαλικής παράλυσης.

Τι έδειξαν οι μελέτες για την εγκεφαλική παράλυση

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από την αιματολόγο Johanna Kurtzberg, του πανεπιστημίου Duke, σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση (σε 63 παιδιά ηλικίας 1-6 ετών, τον Οκτώβριο του 2017, σε 23 νεογνά το 2014 και σε 184 παιδιά το 2010), έδειξαν ότι το ομφάλιο αίμα βελτιώνει την κλινική εικόνα των παιδιών με διαταραχές της οξυγόνωσης κατά τον τοκετό, όπως και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Τα ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μαγνητική τομογραφία. Η ερευνήτρια οδηγήθηκε στη χρήση του αυτόλογου ομφάλιου μετά από τη βελτίωση που παρουσίασαν στις πνευματικές λειτουργίες παιδιά που μεταμοσχεύτηκαν για μεταβολικά.

«Σήμερα, στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο βρίσκονται σε εξέλιξη επτά κλινικές μελέτες. Στη μια εξ αυτών μετείχε από την Ελλάδα και η Biohellenika με την αποστολή δύο παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, τα οποία είχαν φυλάξει το ομφαλικό αίμα στα εργαστήρια της» σημειώνει η κ. Κολιάκου.

Επίσης, το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης έχει ανακοινώσει την έναρξη κλινικής μελέτης για την εγκεφαλική παράλυση, σε συνεργασία με το Murdoch Childrens Research Institute και την μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Αυστραλίας Cell Care, υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Iona Novak από το Cerebral Palsy Alliance Research Institute.

Στη δε βάση δεδομένων του Medline, υπάρχουν 160 δημοσιεύσεις που αφορούν τη χρήση του αυτόλογου (δηλαδή προερχόμενου από τον ίδιο τον ασθενή) ΟΠΑ στη θεραπεία της εγκεφαλικής παράλυσης των νεογνών.

Οι μελέτες για τον αυτισμό

«Εξαιρετικά είναι και τα αποτελέσματα μελέτης από την αιματολογική κλινική του πανεπιστημίου Duke για τη χρήση του αυτόλογου ομφαλοπλακουντιακού αίματος σε 25 αυτιστικά παιδιά (21 αγόρια και 4 κορίτσια ηλικίας 2-5 ετών), τα (προερχόμενα από ομφαλοπλακουντιακό αίμα) βλαστοκύτταρα των οποίων είχαν φυλαχτεί σε διαπιστευμένες ιδιωτικές τράπεζες των ΗΠA.

Τα παιδιά αξιολογήθηκαν στους 6 και 12 μήνες μετά τη χορήγηση, οπόταν καταγράφηκε η κοινωνικότητα, η επικοινωνία, η βλεμματική επαφή και η ομιλία. Οι αλλαγές διαπιστώθηκαν στους πρώτους 6 μήνες και διατηρήθηκαν σε όλο το διάστημα της παρακολούθησης των 12 μηνών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι παιδιά χωρίς ομιλία αλλά με υψηλό IQ, είχαν μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με παιδιά χαμηλότερου IQ, παιδιά χωρίς ομιλία, σε όλους τους δείκτες αξιολόγησης» προσθέτει η κ. Κολιάκου.

Προς την ίδια θετική κατεύθυνση κυμάνθηκαν και τα ευρήματα πρόσφατης, ανάλογης μελέτης μεγαλύτερης διάρκειας που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, σε παιδιά ηλικίας 1,5-3 ετών, τα οποία έδειξαν ότι η βελτίωση ήταν της τάξης 3.0 σημείων στην αξιολόγηση της επικοινωνίας και 1.0 σημείου στην αξιολόγηση της κοινωνικότητας σε διάστημα 2 ετών, αντίστοιχα με τη βελτίωση 4.5 και 2.0 σημείων στο διάστημα των 6 μηνών.

Πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο: