Όσοι επισκέπτονται τον ίδιο γιατρό για χρόνια έχουν μικρότερη πρόωρη θνησιμότητα, σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη του είδους της, που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open».

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή Φίλιπ Εβανς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Εξετερ, ανέλυσε τα ευρήματα 22 ερευνών από εννέα χώρες (ΗΠΑ, Βρετανία, Ν. Κορέα, Ισραήλ κ.α.).

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, η συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης έχει πολλά οφέλη, καθώς οι ασθενείς ακολουθούν πιο στενά τις ιατρικές συμβουλές και παρατηρούνται λιγότερες εισαγωγές στο νοσοκομείο. Με τη δημοσίευση της νέας έρευνας αποδεικνύεται ότι η σχέση μεταξύ ασθενών και των γιατρών τους μπορεί να είναι ακόμη πιο σημαντική, καθώς οι ασθενείς αισθάνονται άνετα να συζητήσουν τα προβλήματά τους με το γιατρό τους. Ο γιατρός με τη σειρά του συλλέγει τις πληροφορίες και μπορεί να προτείνει τις σωστές συμβουλές και θεραπεία.

Τα ευρήματα προέρχονταν από εννέα χώρες με διαφορετική κουλτούρα και συστήματα υγείας. Αν και οι μελέτες ήταν αρκετά διαφορετικές ως προς τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν για να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν τα αποτελέσματά τους, η ομάδα διαπίστωσε ότι 18 από αυτές έδειξαν σαφή σχέση μεταξύ της συνέχειας της ιατρικής παρακολούθησης και των χαμηλότερων ποσοστών θνησιμότητας.

«Σε μια εποχή όπου οι νέες ιατρικές τεχνολογίες και θεραπείες κυριαρχούν, αυτή είναι μια μελέτη που αποδεικνύει ότι η ανθρώπινη πλευρά της ιατρικής εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντική και μάλιστα να αποτελέσει ζήτημα ζωής ή θανάτου», δήλωσε ο Sir Ντένις Περέιρα Γκρέι, κύριος συγγραφέας της έρευνας.

ΠΗΓΗ: TheGuardian

Μοιράσου το άρθρο: