Έξις δευτέρα φύσις, έλεγε ο Αριστοτέλης και σίγουρα δεν φανταζόταν ότι 2.500 χρόνια αργότερα η ρήση του αυτή θα ταίριαζε απόλυτα στη σχέση που έχουν Έλληνες με το κινητό τους τηλέφωνο. Πέντε στους δέκα αρχίζουν και τελειώνουν τη μέρα τους με το κινητό ανά χείρας.

Ένας στους δύο Έλληνες, ξεκινά και τελειώνει τη μέρα του μπροστά στην οθόνη του κινητού του τηλεφώνου, με τον 1 στους 10 μάλιστα, να παραδέχεται πως τον παίρνει ο ύπνος με το κινητό στα χέρια.

Σύμφωνα με  έρευνα που εκπόνησε γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σε 12 ευρωπαϊκές χώρες, το 74% των Ελλήνων διαβάζει τα mail του, πλοηγείται στα social media και στέλνει μηνύματα από το κινητό του πριν πάει για ύπνο και το 58% ελέγχει το έξυπνο κινητό του αμέσως μόλις ξυπνήσει.

  • 53% των Ελλήνων πάει στο κρεβάτι με το κινητό
  • 10%  αποκοιμιέται με το κινητό στα χέρια
  • 74%  διαβάζει μέιλ, πλοηγείται στα social media, στέλνει μηνύματα από το κινητό του πριν πάει για ύπνο.
  • 58% ελέγχει το έξυπνο κινητό μόλις ξυπνήσει

    (έρευνα: IPSOS για Huawei)

Η έρευνα δείχνει ότι το 54% των Ελλήνων χρησιμοποιεί το έξυπνο κινητό του αρκετές φορές κατά τη διάρκεια μίας ώρας.
Το 37% παίρνει το κινητό του στο μπάνιο, το 25% το έχει μαζί του ακόμα και όταν κάνει μπάνιο, το 41% δεν το αποχωρίζεται ούτε στην κουζίνα, ενώ το 18% το χρησιμοποιεί στο παιδικό δωμάτιο.

«Καταλαβαίνουμε ότι κάποιος έχει πάθει εξάρτηση από τη χρήση του κινητού του όταν κάνει υπερβολική και άσκοπη χρήση, όταν έχει συνέπειες στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική του ζωή. Επίσης παρουσιάζει σημάδια στέρησης, γίνεται πιο ευερέθιστος, αγχώνεται, θυμώνει» εξηγεί ο ψυχοθεραπευτής κ. Βαγγέλης Βερτόπουλος.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η υπερβολική χρήση του κινητού μας τηλεφώνου, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, εμμονές, προβλήματα στις σχέσεις, κρίσεις πανικού και κατάθλιψη.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-επιμέλεια Σόνια Φίλη

Μοιράσου το άρθρο: