Τα μεταλλαγμένα προβάλλουν ενίοτε και ως προϊόντα που «σώθηκαν» από έντομα, βακτήρια & ιούς

Στην Ευρώπη δόθηκαν πολλές μάχες ενάντια στα μεταλλαγμένα αλλά και πέρασαν το κατώφλι της αρκετά από αυτά τα προϊόντα. Ο πολίτης πάντως έχει την αίσθηση ότι σε αυτή την Ήπειρο δεν κυκλοφορούν γενετικώς τροποποιημένα τρόφιμα, καθώς δεν υπάρχει ιδιαίτερη σήμανση στις τροφές που μπορεί να εμπεριέχουν συστατικά από γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες.

Ωστόσο, αν ρίξουμε μια ματιά στις ΗΠΑ θα δούμε ότι η ευρεία χρήση αυτών των προϊόντων, μάλλον δικαιολογεί την ανησυχία για τη «μετανάστευσή» τους στην Ευρώπη μέσω της ανάμιξής τους με άλλα τρόφιμα και προϊόντα και του παγκοσμιοποιημένου εμπορίου.

Στις ΗΠΑ, μπορεί να βρει κανείς μεταλλαγμένα σχεδόν παντού. Στο βαμβάκι, τη ζάχαρη, σε ένα αναψυκτικό, σε ένα φρούτο. Ο λόγος είναι ότι η τροποποιημένη καλλιέργεια έγινε υποχρεωτική για τους αγρότες προκειμένου να σώσουν τα προϊόντα τους από έντομα, βακτήρια και ιούς! Άλλωστε οι αγρότες από παλιά προσπαθούσαν με τις διασταυρώσεις να σώσουν τα φυτά τους. Ωστόσο, τα πράγματα έγιναν τα τελευταία χρόνια λίγο πιο ακραία…

Για παράδειγμα σχεδόν όλο το καρπούζι που τρώνε σήμερα οι αμερικανοί είναι ένα τέτοιο προϊόν που από τα πρώτα, παρήχθη με τροποποίηση των γονιδίων σε μια καλλιέργεια. Προ εκατονταετιών όλα ξεκίνησαν με την διασταύρωση, την λίπανση και την δημιουργία νέων φυτών.

Το καλαμπόκι επίσης τροποποιήθηκε προ εκατοντάδων των, αλλά σήμερα είναι μεταλλαγμένο περαιτέρω με γονίδια από τα έμβια όντα.

Πρόκειται για βακτήρια ώστε να είναι ανθεκτικά στα έντομα, ή γονίδια από Agrobacterium, που τα καθιστά ανθεκτικά στο ζιζανιοκτόνο Roundup.

Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται για να κάνει τα πάντα. Από το σιρόπι καλαμποκιού και την  καραμέλα στο γλυκό.

Στη Χαβάη ο κίνδυνος από έναν ιό που χτυπούσε την παπάγια και μεταδίδεται στον καρπό από έντομα, αντιμετωπίστηκε με γονίδιο από τον ιό δίνοντας στην παπάγια ανοσία. Η  περισσότερη παραγωγή παπάγιας γίνεται στη Χαβάη.

Η σόγια είναι γενετικά τροποποιημένη και ανθεκτική σε ζιζανιοκτόνα όπως το RoundUp. Η σόγια φαίνεται να είναι παντού αυτές τις μέρες στην μαγειρική και ειδικά τις σάλτσες.

Το μεταλλαγμένο βαμβάκι δεν έχει συγκεντρώσει την προσοχή όπως τα τρόφιμα. Μπορεί όμως να είναι η πρώτη ύλη για ένα Τshirt. Μάλλον πιθανότερο από το να αγοράσει κανείς μετάξι ή οργανικό βαμβάκι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ζάχαρης που τρώνε οι αμερικανοί καταναλωτές προέρχεται από μία από τις δύο πηγές: από ζαχαροκάλαμο ή ζαχαρότευτλα. Όμως τα τεύτλα είναι ανθεκτικά σε Roundup και το δολοφονικό στα ζιζάνια συστατικό του, το glyphosate.

Το 95% των καλλιεργειών ζαχαρότευτλων στις ΗΠΑ ήταν ΓΤΟ ήδη από το 2010. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 52 του συνόλου της ζάχαρης που παράγεται στις ΗΠΑ.

Η ελαιοκράμβη, το φυτό που χρησιμοποιείται για να κάνει το έλαιο canola, είναι άλλη μια καλλιέργεια που είναι γενετικά τροποποιημένη. Το Canola χρησιμοποιείται στη μαγειρική ακριβώς όπως το ελαιόλαδο. Εντοπίζεται σε πολλές έτοιμες τροφές και έτοιμα γεύματα, όπως πατατοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα. Χρησιμοποιείται επίσης για υψηλής θερμοκρασίας τηγάνισμα σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανόμενες οι τηγανητές πατάτες στα ταχυφαγεία.

Η ζωοτροφή από σπόρους και φύτρα αλφάλφα, είναι μεταλλαγμένη. Χρησιμοποιείται για τη διατροφή των ζώων, όπως οι αγελάδες.

Πηγή: Business Insider

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος