«Εξοργιστική» χαρακτηρίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας η απόφαση του Εμανουέλ Mακρόν να απαγορέψει στα ρωσικά δίκτυα Sputnik και RT TV media την πρόσβαση σε επόμενες προεκλογικές εμφανίσεις του, κατηγορώντας τα ρωσικά μέσα για συστηματική παραπληροφόρηση.

Στο μεταξύ, έντονα διαμαρτύρονται 29 σωματεία δημοσιογράφων για την απόφαση του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου να επιλέξει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στα οποία θα επιτρέπει να ακολουθούν τη Μαρίν Λεπέν. Εφημερίδες όπως η Le Monde και η Libération είδαν έτσι εκπροσώπους τους να αποκλείονται από κάθε πληροφόρηση και κάθε πιθανότητα να ακολουθήσουν επί του πεδίου την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, όπως επίσης τα έντυπα Mediapart και Quotidien και τα πρακτορεία AFP, Radio France, RFI, France 24.

Διπλωματικό ατόπημα χαρακτηρίζει στο μεταξύ η κυβέρνηση της Πολωνίας τις δηλώσεις του κεντρώου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές Γαλλία Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της επιβολής ευρωπαϊκών «κυρώσεων» σε βάρος της Βαρσοβίας. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος κατηγόρησε για «λαϊκισμό», τον Μακρόν που υποστήριξε κυρώσεις κατά της Πολωνίας στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ενός εργοστασίου της Whirlpool από την Αμιένη (βόρεια Γαλλία) στο Λοτζ της Πολωνίας, κάτι που θα οδηγήσει στην ανεργία περίπου 290 γάλλους εργάτες.«Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν πως οι τάσεις προστατευτισμού είναι πάντα παρούσες στους κόλπους της ΕΕ, τάσεις που επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς και αντιβαίνουν σαφώς στις αξίες που πρέπει να είναι η βάση του οικοδομήματος της ΕΕ», ανακοίνωσε η Βαρσοβία.

Την ίδια ώρα ο Ζινεντίν Ζιντάν, θρύλος του γαλλικού ποδοσφαίρου, παρεμβαίνει με μήνυμα καταψήφισης της γαλλικής ακροδεξιάς, ενόψει του τελικού γύρου των προεδρικών εκλογών στις 7 Μαϊου.Real Madrid press conference
«Το μήνυμα είναι πάντα το ίδιο, αυτό του 2002. Είμαι μακριά απ’ αυτές τις ιδέες, απ’ αυτό το Εθνικό Μέτωπο. Πρέπει λοιπόν να το αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Τα άκρα δεν είναι ποτέ κάτι καλό», δήλωσε ο νυν προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης με την ευκαιρία συνέντευξης Τύπου πριν από ένα ματς.

Τις νέες προεκλογικές αφίσες των δύο τελικών διεκδικητών της Γαλλικής προεδρίας, του κεντρώου Εμμανουέλ Μακρόν και της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, αποκωδικοποιεί η ισπανική εφημερίδα El País.

Η υποψήφια της Ακροδεξιάς, όχι μόνον έχει απαλείψει τελείως το Εθνικό Μέτωπο (FN) από την αφίσα της, αλλά προτίμησε να βάλει μόνον το όνομά της ‘Μαρίν’, επιχειρώντας «αποδαιμονοποίηση» της εικόνας του κόμματος και της ίδιας, σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα.

‘Αλλο σημείο στην σημειολογία των δύο αφισών,  είναι ο μηρός της Λεπέν. «Αυτό που ξαφνιάζει είναι που για πρώτη φορά στην επικοινωνιακή μάχη εντυπώσεων βλέπουμε τον μηρό μίας υποψήφιας», υπογραμμίζει σε ανάλογο σχόλιό του στην εφημερίδα Liberation , ο επικοινωνιολόγος Φιλίπ Μορό-Σεβρολέ της εταιρείας MCBG.

Μολονότι με λιγότερη σαφήνεια, και η αφίσα του Μακρόν κάνει ένα νεύμα προς τη μεριά των ψηφοφόρων της δεξιάς, μία δεξαμενή από την οποία προσπαθεί, όπως κι η Λεπέν, να αντλήσει ψήφους.

Στην αφίσα του, κυριαρχούν το γαλάζιο και το μπλε, χρώματα που παραπέμπουν στη Δεξιά, ενώ το νέο σύνθημα του, En Marche! παραπέμπει αμέσως σε άλλα, κλασικά συνθήματα δεξιών υποψηφίων. Ιδίως εκείνο του δεξιού Ζακ Σιράκ, το 2002, ενώ ανάλογο σύνθημα είχε χρησιμοποιήσει το 2007 κι ο Νικολά Σαρκοζί: «Μαζί όλα γίνονται δυνατά».

Όπως επίσης ανακοινώθηκε, ο ευρωβουλευτής Στιβ Μπριουά θα γίνει ο νέος μεταβατικός πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου (FN), αφού η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την προεδρία του προκειμένου να επικεντρωθεί στην προεκλογική της εκστρατεία.

Πηγή:ΑΠΕ, Le Monde,Euronews
Σχετική είδηση:Δημοσκόπηση: Ο Μελανσόν ενσαρκώνει καλύτερα την αριστερά
Σχετική είδηση:Κόντρα Μακρόν-Λεπέν για τους ψαράδες (video)

Μοιράσου το άρθρο: