Μαρίν Λεπέν: Ο φόβος του Εθνικού Μετώπου

Του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου

Η Μαρίν Λε Πεν  (Marion Anne Perrine Le Pen) είναι ξανά η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου για τις προεδρικές εκλογές του 2017, όπως είχε συμβεί και με τις προηγούμενες του 2012.

Ποιά είναι

Η Λεπέν γεννήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Νεϊγί-συρ-Σεν στις 5 Αυγούστου 1968 και είναι η μικρότερη κόρη του Ζαν-Μαρί Λε Πεν. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, με ειδικότητα στο Ποινικό Δίκαιο. Εγινε δικηγόρος και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Παρισιού από το 1992 ως το 1998, ενώ το ενδιαφέρον είναι πως, μεταξύ άλλων, υπήρξε συνήγορος αλλοδαπών!

Εγινε μέλος του Εθνικού Μετώπου το 1986, σε ηλικία 18 ετών. Ωστόσο, για χρόνια έμεινε στη σκιά του πατέρα της Ζαν Μαρίν Λεπέν. Η Μαρίν Λε Πεν ανέλαβε το πρώτο δημόσιο πόστο με την εκλογή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2004, στο οποίο και παραμένει έως σήμερα. Το 2011 εκλέχθηκε πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου, μετά την αποχώρηση του πατέρα της από τη θέση που αυτός διατηρούσε από το 1972, όταν είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος μετά την ενοποίηση πολλών εθνικιστικών κινημάτων της εποχής.

Στην προσωπική της ζωή παντρεύτηκε και χώρισε δυο φορές με στελέχη του Εθνικού Μετώπου. Έχει αποκτήσει τρία παιδιά και μια από τις κόρες της λέγεται Ζαν, που είναι το αυθεντικό όνομα της Ζαν Ντ Αρκ. Σήμερα συζεί με το νούμερο 2 του Εθνικού Μετώπου, Λουί Αλιό. Και παρά το γεγονός ότι ο χώρος της κυριαρχείται από κοινωνικό συντηρητισμό, η ίδια βρίσκει απαράδεκτες τις επιθέσεις που δέχονταν οι πολιτικοί και τα δημόσια πρόσωπα εν γένει για την ιδιωτική τους ζωή. Όταν της είχε ζητηθεί από δημοσιογράφους να σχολιάσει την σχέση του προέδρου Ολάντ, εκείνη υποστήριξε ότι είναι εναντίον των αρχών της να μιλά για τέτοια θέματα.

Η ανάδειξη στην ηγεσία του Εθνικού Μέτωπου, η σύγκρουση με τον πατέρα, τα προβλήματα με τη δικαιοσύνη

Ο Ζαν-Μαρί Λε Πεν υπήρξε ο ηγέτης του Εθνικού Μετώπου  από την ίδρυσή του και το αναμφισβήτητο κέντρο του κόμματος μέχρι την παραίτησή του το 2011. Παρόλο που το ΕΜ ήταν περιθωριοποιημένο για τα πρώτα δέκα χρόνια της ύπαρξής του, από το 1984, όταν κατέκτησε το 11% στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς, άρχισε να χαρακτηρίζεται ως ο κύριος εκπρόσωπος του δεξιού εθνικισμού της Γαλλίας.

Ο ίδιος, αποχωρώντας, ευνόησε τη διαδοχή του από την Μαρίν Λεπέν. Ετσι, ήταν σχετικά εύκολο για την ίδια να επιβληθεί στην ηγεσία του κόμματος, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε επρόκειτο για έναν σχεδόν απόλυτα ανδροκρατούμενος χώρο.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν όταν μετά το πρώτο διάστημα η Μαρίν Λεπέν άρχισε να προσπαθεί να αλλάξει τη φυσιογνωμία του Εθνικού Μετώπου, απομακρύνοντάς το από τις έκδηλα ακροδεξιές και φιλορατσιστικές θέσεις  του πατέρα της, με στόχο να το εμφανίσει ως τον κύριο εκφραστή της πατριωτικής λαϊκής Δεξιάς.

Η εξέλιξη αυτή δεν άρεσε στον ιδρυτή του κόμματος και πατέρα της Ζαν Μαρί Λεπέν, ο οποίος άρχισε να ασκεί κριτική στην κόρη του. Υστερα από μια διαρκή επιδείνωση των σχέσεων τους, η νέα πρόεδρος του ΕΜ προχώρησε πρώτα σε αφαίρεση του τίτλου του επίτιμου προέδρου από τον Λεπέν και στη συνέχεια στη διαγραφή του από το κόμμα! Και ο πατέρας, μετά από αυτές τις εξελίξεις, δεν έμεινε μόνον στην καταγγελία της κόρης. Προσέφυγε, επιπλέον, στα γαλλικά δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Μαρίν Λεπέν, από τα οποία δικαιώθηκε δύο φορές!

Πέραν τούτου, η Μαρίν Λεπέν έχει κι άλλα ανοικτά θέματα με τη γαλλική δικαιοσύνη, τα οποία επιδιώκει να αντιπαρέρχεται επικαλούμενη την ασυλία που έχει ως ευρωβουλευτής.  Ωστόσο, τον Ιούλιο του 2013, αποφασίστηκε άρση της ασυλίας της από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δηλώσεις που είχε κάνει εναντίον μουσουλμάνων το 2010 και οι οποίες είχαν κριθεί ρατσιστικές από τη δικαιοσύνη στη Γαλλία. Με την απόφασή αυτή της Ολομέλειας μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη δίωξή της από τις γαλλικές αρχές, αλλά αυτό ακόμη δεν έγινε. Όμως και πριν μερικές εβδομάδες το Ευρωκοινοβούλιο προχώρησε για δεύτερη φορά σε άρση της ασυλίας της, μετά από αίτημα της εισαγγελίας της Ναντέρ, στην περιοχή του Παρισιού, για τη διενέργεια δικαστικής έρευνας σε βάρος της για «δημοσίευση βίαιων φωτογραφιών». Η υπόθεση αφορά την ανάρτηση εκ μέρους της Λεπέν, τον Δεκέμβριο του 2015 στο Twitter, τριών σοκαριστικών φωτογραφιών από εκτελέσεις στις οποίες προχώρησε το ISIS, συμπεριλαμβανομένου του αποκεφαλισμού του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ. Προς το παρόν η δικαστική έρευνα δεν έχει προχωρήσει ούτε για αυτό το ζήτημα.

Τέλος, η Μαρίν Λεπέν κλητεύτηκε από τις γαλλικές ανακριτικές αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για τις υποψίες που υπάρχουν ότι κοινοβουλευτικοί βοηθοί του Εθνικού Μετώπου εργάζονταν και πληρώνονταν με ευρωπαϊκά κονδύλια σε εικονικές θέσεις εργασίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Νομικοί κύκλοι θεωρούν ανοικτό το ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών και για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές σε μια επιστολή που έστειλε στους δικαστές δήλωσε ότι δεν θα ανταποκριθεί στην κλήτευση προτού ολοκληρωθεί η προεκλογική εκστρατεία.

Το πρόγραμμα και οι εκλογικές προοπτικές

Όπως προαναφέρεται, η Μαρίν Λε Πεν προβάλει τον εαυτό της συνεχιστή της πολιτικής του Ντε Γκολ. Το πρόγραμμά της περιλαμβάνει αποχώρηση της Γαλλίας από την ευρωζώνη, αλλά τελικά και την ΕΕ, χρήση οικονομικού προστατευτισμού στο διεθνές εμπόριο της χώρας και ανάπτυξη του κράτους προνοίας, αλλά μόνο για τους Γάλλους πολίτες. Προβλέπει επίσης λήψη  αντιμονοπωλιακών μέτρων κατά μεγάλων επιχειρήσεων, περικοπή των περιττών εξόδων του κρατικού μηχανισμού, καλύτερη αστυνόμευση  με επίδειξη μηδενικής ανοχής σε ζητήματα νόμου και τάξης, αλλά και με διενέργεια δημοψηφίσματος με το ερώτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής ως μέτρο παραδειγματισμού.

Βασικό σημείο του προγράμματος της Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου παραμένει, όπως και την εποχή του πατέρα της, η αντίθεση στη μετανάστευση. Να διευκρινιστεί, βέβαια, ότι η πολιτική αυτή αφορά τους μη Ευρωπαίους μετανάστες, για τους οποίους όταν υπάρχουν εγκληματικές πράξεις ή ακόμη και παρατεταμένη ανεργία το Εθνικό Μέτωπο υποστηρίζει την απέλασή τους. Παρόλα αυτά, η εν λόγω πολιτική του κόμματος θεωρείται ότι έχει μετριαστεί σε σχέση με εκείνη που ακολουθούσε ο Ζαν Μαρί Λεπέν έως το 2011!

Σε ό, τι αφορά τις εκλογικές επιδόσεις που έχει παρουσιάσει η Μαρίν Λεπέν να υπενθυμιστεί ότι  στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2012 στη Γαλλία ήρθε τρίτη, αποσπώντας το 17,9% των ψήφων. Η επίδοση αυτή θεωρήθηκε ιδιαίτερα καλή, ενώ ενάμιση μήνα αργότερα αργότερα, το Εθνικό Μέτωπο κατάφερε για πρώτη φορά από το 1986 να εκλέξει τρεις βουλευτές στη γαλλική Εθνοσυνέλευση, παρά την ύπαρξη μονοεδρικού/πλειοψηφικού συστήματος. Στις ευρωεκλογές του 2014, το Εθνικό Μέτωπο με επικεφαλής στη λίστα του την Μαρίν Λεπέν ήρθε πρώτο με 24,86%, λαμβάνοντας 23 έδρες από τις 74 που έχει η Γαλλία.  Ακόμη στον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών του 2015 το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο στις 6 από τις 13 περιφέρειες, αλλά στον δεύτερο γύρο ο συσχετισμός των δυνάμεων ανετράπη από την έλλειψη συμμαχιών που είναι το μεγάλο πρόβλημα του ΕΜ.

Το Εθνικό Μέτωπο θεωρείται σήμερα η σημερινή μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Γαλλίας, προσπερνώντας στις περισσότερες δημοσκοπήσεις όχι μόνον το συρρικνούμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς. Η δε Μαρίν Λεπέν έως πρόσφατα ερχόταν πρώτη στις δημοσκοπήσεις σε ό,τι αφορά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στον δεύτερο, όμως γύρο, εμφανίζεται να χάνει με σημαντική διαφορά από τον Μακρόν κι ακόμη και από τον Φιγιόν. Επιπλέον, υπάρχουν δημοσκοπήσεις που τον τελευταίο καιρό την δείχνουν να χάνει την πρωτιά ακόμη και από τον πρώτο γύρο απέναντι στον Μακρόν.

Πάντως, δεν πρόκειται, για την πρώτη φορά στην εποχή της Πέμπτης Δημοκρατίας που το ΕΜ τοποθετείται ψηλά στο πολιτικό χρηματιστήριο. Στις προεδρικές εκλογές του 2002 συμμετείχε ακροδεξιός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο, αφού ο Ζαν Μαρί Λε Πεν  είχε ξεπεράσει τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν στον πρώτο γύρο. Ωστόσο, στη συνέχεια ηττήθηκε με πολύ μεγάλη διαφορά από τον Ζακ Σιράκ, το δε Εθνικό Μέτωπο πέρασε μια 10ετία κάμψης, έως ότου αναπτυχθεί ξανά την τελευταία 5ετία. Πάντως, εξαιτίας του γαλλικού εκλογικού συστήματος στις βουλευτικές εκλογές, που συνδυάζει το πλειοψηφικό με τις μονοεδρικές περιφέρειες, η εκπροσώπηση του κόμματος στο παρόν κοινοβούλιο ήταν από μηδενική έως πολύ περιορισμένη. Αντιθέτως, Το ΕΜ έχει εδώ και χρόνια έναν αξιόλογο αριθμό εκλεγμένων στα Περιφερειακά και Διαμερισματικά Συμβούλια της Γαλλίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος