Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων σε εστιατόρια της Αθήνας και της Μυτιλήνης

Για άλλη μια χρονιά τo Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων έρχεται στην Αθήνα και μας καλεί να συμμετέχουμε σε ένα διαφορετικό γαστρονομικό project. Κατά τη διάρκεια μίας εβδομάδας, από τις 19 έως τις 24 Ιουνίου 2018, και στο ίδιο πνεύμα με πέρυσι, έξι εστιατόρια στην Αθήνα και ένα στη Λέσβο, στηρίζουν την προστασία των προσφύγων ανοίγοντας την κουζίνα τους σε πρόσφυγες σεφ που ζουν στην Ελλάδα.

Οι σεφ, τέσσερις γυναίκες και δύο άνδρες, μαγειρεύουν μία ή περισσότερες φορές στο ίδιο εστιατόριο βάζοντας τη δική τους πινελιά στο μενού και παρουσιάζοντας νέες γεύσεις στο κοινό. Προτείνουν το δικό τους μενού ή ετοιμάζουν πιάτα μαζί με τον σεφ του εστιατορίου διαθέσιμα για γεύμα ή για δείπνο.

Το φετινό Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων επιεχειρεί να φέρει όλους τους Αθηναίους μαζί γύρω από ένα τραπέζι καθώς και να αναδείξει και να προωθήσει τις δεξιότητες των προσφύγων σεφ. Είναι επίσης μια ευκαιρία να επιταχυνθεί η επαγγελματική ένταξή τους.

Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων σε εστιατόρια της Αθήνας και της Μυτιλήνης

Η Seinat ξεκινάει το Φεστιβάλ φέρνοντάς μας σε επαφή με τη γαστρονομική κουλτούρα της Ερυθραίας στο εστιατόριο Blue Fish, ενώ παράλληλα η Mahboubeh αναμένεται να αναμίξει τις γεύσεις του Ιράν και της Ελλάδας στο εστιατόριο Σεϋχέλλες.

Ο Adel συνεχίζει με ένα εκλεπτυσμένο δείπνο εμπνευσμένο από το Ιράκ στο εστιατόριο Βασίλαινας.

O Barshank προσφέρει γευστικά Συριακά πιάτα στο εστιατόριο Άμα Λάχει.

Η Roaa εντάσσει νόστιμες Ιρακινές γεύσεις στην πολυπολιτισμική κουζίνα του εστιατορίου Mama Roux.

Τέλος, η Turia αναδομεί πιάτα από το Μαρόκο και τα συνδυάζει με φινέτσα μέσα στην πρωτοποριακή κουζίνα του εστιατορίου Scala Vinoteca.

Φέτος, όσοι ζουν ή επισκέπτονται τη Μυτιλήνη έχουν την ευκαιρία στις 20 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, να δοκιμάσουν γεύσεις από το Ιράκ, τη Συρία και το Πακιστάν στο καφέ-εστιατόριο Nan, το οποίο ιδρύθηκε από τέσσερις γυναίκες με σκοπό τη συνεργασία προκειμένου να βρεθούν λύσεις που θα ωφελούν τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους ντόπιους.

«Το ότι πέρασα τόσο χρόνο στην κουζίνα ενός χορτοφαγικού εστιατορίου δουλεύοντας σε ένα νέο στυλ μαγειρικής ήταν μια θαυμάσια εμπειρία που με βοήθησε να γίνω καλύτερη. Τώρα έχω μια δουλειά μερικής απασχόλησης μαγειρεύοντας σε έναν ξενώνα για κορίτσια πρόσφυγες στην Αθήνα. Επίσης, μαγειρεύω δωρεάν για άστεγους ανθρώπους και προσπαθώ να βελτιώσω τα αγγλικά μου. Ανυπομονώ για το φεστιβάλ αυτού του Ιουνίου», λέει η Mahboubeh Tavakoli, πρόσφυγας από το Ιράν που ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια και συμμετείχε και πέρυσι στο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Το Φεστιβάλ Μαγειρικής προσφύγων επεκτείνεται, εκτός από τα δύο σημεία στην Ελλάδα, και σε άλλες 13 πόλεις σε όλο τον κόσμο: στο Παρίσι, στη  Λιλ, στη Μασσαλία, στο Μπορντό, στο Στρασβούργο και στη Λυών στη Γαλλία, στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, στο Άμστερνταμ, στη Μπολόνια, στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη και στο Κέιπ Τάουν.

Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων σε εστιατόρια της Αθήνας και της Μυτιλήνης

Αναλυτικά το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων 2018 για την Ελλάδα:

Τρίτη 19 Ιουνίου
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Κουζίνα Ιράν από την Mahboubeh Tavakoli • Σεϋχέλλες, Κεραμεικός (δείπνο)

Τετάρτη 20 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad •Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)
Κουζίνα Ερυθραίας από την Seinat Neftalem • Blue Fish, Μοναστηράκι (δείπνο)
Πολυπολιτισμική Κουζίνα από μέλη του καφέ-εστιατορίου Nan, Μυτιλήνη (γεύμα, δείπνο)

Πέμπτη 21 Ιουνίου
Κουζίνα Συρίας από τον Barshank Haj Younes • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Εξάρχεια (dinner)
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Ιράκ από τον Adel Al Ahmad • Βασίλαινας, Ιλίσια (δείπνο)

Παρασκευή 22 Ιουνίου
Κουζίνα Ιράκ από τη Roaa Sabah • Mama Roux, Μοναστηράκι (γεύμα, δείπνο)
Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas • Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Κυριακή 24 Ιουνίου
Κουζίνα Μαρόκου από τη Turia Besbas Scala Vinoteca, Κολωνάκι (δείπνο)

Μπορείτε να κλείσετε τραπέζι καλώντας απ’ ευθείας τα εστιατόρια.

Tο Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων διοργανώνεται από πολίτες που αφιερώνουν εθελοντικά το χρόνο τους για τη υλοποίησή του στις πόλεις τους, με την υποστήριξη της ιδρύτριας οργάνωσης Food Sweet Food και των κατά τόπους γραφείων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, συν-διοργανωτών της εκδήλωσης. Στην Αθήνα, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται χάρη στην αφοσίωση, τον ενθουσιασμό και την ενέργεια της ομάδας του Athens Insider.

Το Φεστιβάλ στηρίζεται επίσης στη βοήθεια πολλών τοπικών φορέων. Στην πραγματοποίηση του φετινού Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων στην Αθήνα συνέβαλαν το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το SolidarityNow, το Δίκτυο Μεταναστριών Μέλισσα και το Options Food Lab.

Η Food Sweet Food είναι μια γαλλική μη κυβερνητική οργάνωση που ιδρύθηκε το 2013 με σκοπό να προάγει τις γαστριμαργικές παραδόσεις παγκοσμίως. Βρίσκεται επίσης πίσω από την ίδρυση του πρώτου εστιατορίου και κέντρου κατάρτισης για πρόσφυγες σεφ στο Παρίσι, στην πατρίδα του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων.

Οι ιδρυτές, η Marine Mandrila και ο Louis Martin, έχοντας ταξιδέψει σε 18 χώρες και έχοντας βρεθεί στο ίδιο τραπέζι μαζί με δεκάδες άνδρες και γυναίκες σε όλο τον κόσμο, συνειδητοποίησαν τη δύναμη του φαγητού στη δημιουργία πολιτισμικών δεσμών. Μέσω του Φεστιβάλ Μαγειρικής Προσφύγων θέλουν να δείξουν το πώς οι γαστρονομικές εμπειρίες μάς δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεράσουμε τα εμπόδια και να ανακαλύψουμε ο ένας τον κόσμο του άλλου, ενώ μοιραζόμαστε κάτι μοναδικό και οικουμενικό όπως είναι το φαγητό.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος