Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας τη Λουμπλιάνα  ξεκίνησε για άλλη μια χρονιά ένα μοναδικό φεστιβάλ , η  «Odprta Kuhna» που σημαίνει Ανοιχτή κουζίνα. Ένα project που έχει καταφέρει να τονώσει τη γαστρονομία σε όλη τη Σλοβενία  και να συμβάλει στην αύξηση του αριθμού των επισκεπτών της πρωτεύουσας. Ουσιαστικά πρόκειται για μία υπαίθρια αγορά φαγητού.

Ξεκίνησε το 2013 και έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό και δημοφιλές φεστιβάλ φαγητού. Κάθε Παρασκευή από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους που αναζητούν τη γεύση, την επικοινωνία τη διασκέδαση. Στην πλατεία Pogačarjev στήνουν τον πάγκο τους 50 εστιατόρια και παρασκευάζουν από ένα πιάτο το καθένα. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ (και μέχρι τις 10 το καλοκαίρι) χρώματα , μυρωδιές και γεύσεις ενώνονται κι ενώνουν τον κόσμο. Θα βρεις  πιάτα της Σλοβενίας, αλλά και  γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Οι κατηγορίες είναι  πολλές.  Παραδοσιακά και μοντέρνα σλοβένικα φαγητά, μόνο κρέας ή ψάρι, πάγκοι με φαγητά για χορτοφάγους, έθνικ, γλυκά, μπύρα, ποτά και κρασιά. Όλα σε λογικές τιμές που δίνουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις.

Οι άνθρωποι που επισκέπτονται την «Ανοιχτή Κουζίνα» μπορεί να είναι εργαζόμενοι που κάνουν το μεσημεριανό τους διάλειμμα, τουρίστες που απολαμβάνουν τα αξιοθέατα της πόλης, επαγγελματίες της εστίασης αλλά κυρίως κάτοικοι της πόλης που επιλέγουν την υπαίθρια αγορά για το φαγητό τους και τη βόλτα. Κάθε Παρασκευή τα social media είναι γεμάτα με φωτογραφίες και σχόλια, ενώ δεν λείπουν και τα διαφορετικά event μέσα στο φεστιβάλ.

Όπως μας εξηγεί ο εμπνευστής του εγχειρήματος , Lior Kochavy:

«Η προσπάθεια ξεκίνησε με σκοπό να συγκεντρώσει τα καλύτερα φαγητά της χώρας σε ένα μέρος. Όχι μόνο σλοβένικο φαγητό, αλλά ό,τι καλύτερο υπάρχει στις κουζίνες των εστιατορίων της Σλοβενίας. Μπορεί να είναι ιταλικό, αμερικάνικο, κινέζικο ή ινδικό. Έχουμε θεσπίσει τρία κριτήρια για να μπορεί να συμμετέχει ένα εστιατόριο. Το πρώτο είναι η ποιότητα, καθώς θα πρέπει να έχει διακριθεί και να είναι στα 100 καλύτερα της χώρας. Μετά είναι η δημιουργικότητα. Θέλουμε οι εστιάτορες να μπορούν να προσαρμόσουν το concept τους σε υψηλής ποιότητας street food και τέλος η μοναδικότητα. Απαράβατος όρος είναι να μην υπάρχουν δύο πάγκοι με το ίδιο πιάτο και αυτό έγινε για να μην υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Το αποτέλεσμα είναι ένα gourmet street food που παρουσιάζει όλες τις κορυφαίες γεύσεις που θα βρεις στη Σλοβενία.»

Σημαντική λεπτομέρεια. Όλα τα σκεύη που χρησιμοποιούνται είναι ανακυκλώσιμα και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τους ειδικούς κάδους για να τα πετάξουν.

Φέτος μάλιστα το project αναμένεται να μεταφερθεί και εκτός Λιουμπλιάνας. Στο Celje, μια πόλη που βρίσκεται 80 χλμ βόρεια από την πρωτεύουσα θα φιλοξενηθεί για πρώτη φορά το  Σάββατο 30 Μαρτίου ενώ στις 13 Απριλίου θα γίνει στο Novo Mesto  μια πόλη στα νότια της Σλοβενίας και θα ακολουθήσει το Koper στα δυτικά παράλια. Αυτό που ξεκίνησε ως μια εναλλακτική επιλογή για φαγητό μεσημέρι Παρασκευής δίπλα στις όχθες του ποταμού Λουμπλιάνιτσα, σε μια χώρα που δεν είχε να επιδείξει κάτι πολύ ιδιαίτερο γαστρονομικά τείνει να εξελιχθεί σε ένα  δυναμικό γαστρονομικό φεστιβάλ που κινείται σε όλη τη χώρα και φέρνει σε επαφή  ανθρώπους  όχι μόνο από τη Σλοβενία καθώς πλέον λειτουργεί και σαν μαγνήτης για food lovers από όλο τον κόσμο.

Μοιράσου το άρθρο: