Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Το Tinos Food Paths έχει πλέον καθιερώσει την Τήνο ως βασικό προορισμό στον γαστρονομικό χάρτη.

Το νησί της Τήνου βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας και με τα υπερσύγχρονα ταχύπλοα σκάφη που έχουν δρομολογηθεί η  μετάβαση μπορεί να γίνει σε δύο ώρες, ενώ με τα συμβατικά χρειάζονται τρεις ή τρεισήμισι.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Η Τήνος αναδεικνύεται σε ιδιαίτερο προορισμό και δεν συγκρίνεται με τα νησιά που στοχεύουν στον μαζικό τουρισμό. Οι αριθμοί των αφίξεων αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο και πάλι όμως υπολείπονται σημαντικά αντίστοιχων νησιών του Αιγαίου. Αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί το νησί για πολλά χρόνια δεν είχε κινηθεί προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης τουριστών. Η εκκλησία, ο Δεκαπενταύγουστος και οτιδήποτε κινείται γύρω από την Παναγία της Τήνου λειτουργούσε με έναν τρόπο κλειστό, που δεν έβαζε το νησί στη λίστα των προορισμών.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμουςΚαι τώρα τι άλλαξε;

Πρώτα ήρθαν άνθρωποι (Έλληνες και ξένοι επισκέπτες) με ανοιχτές σκέψεις, ανακάλυψαν τις φυσικές ομορφιές, τις παραλίες και τα χωριά. Τις γεύσεις, τους ανθρώπους και τη φιλοξενία. Αυτοί με τη σειρά τους έφεραν κι άλλους, άρχισαν να στήνονται υποδομές για διαμονή, εστίαση και διασκέδαση και σιγά-σιγά η εικόνα άλλαξε και φτάσαμε στο σήμερα.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμουςΉ μάλλον στο 2014.

Αυτή η χρονιά είναι ένα ορόσημο για την τουριστική πορεία της Τήνου. Το καλοκαίρι οργανώνεται το πρώτο Tinos Food Paths. Ένα φεστιβάλ γαστρονομίας που ξεκίνησε σαν ιδέα των επιχειρηματιών που ασχολούνται με την εστίαση για να προβληθεί ο διατροφικός πλούτος του νησιού, αλλά και για να περάσουν όλες οι γαστρονομικές συνήθειες των Τηνιακών στον κόσμο. Από τότε έως σήμερα, και μετά από πέντε πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις, η Τήνος πατάει γερά στον χάρτη με τους γαστρονομικούς προορισμούς.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

«Στους μύλους. Στην Καλλονή. Ο μαγικός κύκλος της Ζωής»

Το φετινό Tinos Food Paths, πιο ώριμο από ποτέ, εστίασε στα λιγότερο προβεβλημένα μέρη του νησιού. Με επίκεντρο την Καλλονή και τον Καρκάδο, χαράχθηκαν μονοπάτια στους αγρούς, στήθηκαν γεύματα σε ρεματιές και πλατείες.

Από την παλιά ψαραγορά στη χώρα μέχρι τα χωριά του Πύργου στο πιο βόρειο άκρο του νησιού απλώθηκαν 2 χιλιόμετρα κλωστής που δημιούργησαν μία πορεία, ένα οδοιπορικό. Οι επισκέπτες ακολουθώντας την κόκκινη κλωστή, έπιασαν το νήμα και το παραμύθι ξετυλίχθηκε μπροστά τους.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμουςΣτους μύλους, στα αλώνια, στις κατοικές, στους στάβλους, στα σπίτια… Ο κύκλος της Ζωής περιλάμβανε μια αναπαράσταση της ζωής των ανθρώπων του νησιού στη διάρκεια των χρόνων.

Η πορεία προς τον αγρό, η πρόχειρη διαμονή την περίοδο του θέρους, οι διατροφικές συνήθειες. Αυτά που πέρασαν από στόμα σε στόμα, από γενιά και γενιά και τεκμηριώθηκαν μέσα από την αναζήτηση, έφτασαν σε εμάς όχι μόνο μέσα από την περιγραφή και την αφήγηση αλλά ως κομμάτια μιας εμπειρίας. Γιατί αυτό είναι το Tinos Food Paths. Μια βιωματική εμπειρία!

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμουςΜας υποδέχθηκαν στους Μύλους, μας κέρασαν και μας εξιστόρησαν τους μύθους. Δημιούργησαν τις εικόνες. Έστησαν τα σκιάχτρα στα χωράφια, φτιαγμένα από τα παιδιά, που έπλασαν ένα θεατρικό σκηνικό. Στα λαγκάδια ακούσαμε τις ιστορίες των αγγελούδων. Ο μύθος των ξωτικών του χωριού. Ξόρκια, πνεύματα, βωμολοχίες. Σε όλη την πορεία είχαμε την ευκαιρία να γευόμαστε τα πιο απλά φαγητά που έχει φανταστεί ο άνθρωπος, φτιαγμένα με τα καλύτερα υλικά. Λαχανικά με ρακί και ζεστό ζυμωτό ψωμί από τον ξυλόφουρνο μας οδηγούν στην πλατεία της Καλλονής. Μια μικρή στάση και το πέρασμα στον Καρκάδο.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Καταλήξαμε σε ένα μαγευτικό δείπνο δίπλα στο ποτάμι με στρωμένο τραπέζι, ένα μενού φτιαγμένο από τους καλύτερους μαγείρους του νησιού κατάλληλο για χoρτοφάγους και service πέντε αστέρων. Δεκάδες εθελοντές και εθελόντριες, που μας ακολουθούσαν ακούραστα όλη την ημέρα, ήταν εκεί για να μας σερβίρουν με επαγγελματισμό και φιλικότητα.Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Προσφέρουν τα πιάτα με το φαγητό σαν να σου παρουσιάζουν ένα κομμάτι της ιστορίας του τόπου. Κι αυτό ακριβώς συμβαίνει. Η αγκινάρα, η κάπαρη και η φάβα δημιουργούν συνθέσεις και γεύσεις που σου μένουν.

Oι εθελοντές

Άνθρωποι που βάζουν στην άκρη υποχρεώσεις και δουλειές, ακόμα και την ίδια τη δουλειά τους πολλές φορές. Κλείνουν τα μαγαζιά, παίρνουν άδεια και ασχολούνται με το project για μέρες. Από την Τήνο, από την Αθήνα, την Ολλανδία και την Αγγλία ή τις ΗΠΑ. Η εβδομάδα αυτή είναι αφιερωμένη σε έναν σκοπό και αυτός δεν είναι άλλος από την ανάδειξη της Τήνου. Της ιστορίας, των παραδόσεων, των γεύσεων. Φέτος ο αριθμός των εθελοντών που πήραν μέρος στις δράσεις του Tinos Food path ξεπέρασε τους 400, ενώ περίπου 500 μαθητές μαζί με τους δασκάλους τους δούλεψαν για τις εικαστικές δημιουργίες.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Ανάμεσα στους εθελοντές συναντήσαμε ανθρώπους κάθε ηλικίας, από μικρά παιδιά μέχρι γιαγιάδες του χωριού. Ο κάθε ένας και η κάθε μία έκαναν ότι μπορούσαν για να νιώσουν φιλόξενα στον τόπο τους οι 2.500 επισκέπτες που βρέθηκαν στην παλαιά ψαραγορά και παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και τις παρουσιάσεις, αλλά και στις περιηγήσεις στην Καλλονή, τον Πύργο και τα άλλα χωριά.

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Το “μονοπάτι” που άνοιξε δρόμους

Το Aegean Cocktail and Spirits Workshop

Στο πλαίσιο του φετινού Tinos Food Paths οργανώθηκε το 3ο Aegean Cocktail and Spirits Workshop από την ελληνική έκδοση του Difford’s Guide. Κορυφαίοι bartenders από τα καλύτερα bar, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ήρθαν σε επαφή με ελληνικά ποτά και αποστάγματα και δημιούργησαν μοναδικά cocktails με ελληνικά συστατικά.

«To ελληνικό απόσταγμα έχει ονομασία προέλευσης, έχει ποιότητα, έχει ιστορία, έχει κληρονομιά, έχει όλα αυτά που το κάνουν μοναδικό στο παγκόσμιο στερέωμα. Οι bartenders έχουν αρχίσει και το καταλαβαίνουν, ήδη τα χρησιμοποιούν στο μπαρ τους. Eίναι σημαντικό και οι παραγωγοί να σταθούν δίπλα και να καταλάβουν ότι αυτό είναι μια σχέση που θέλει και από τις δύο πλευρές συμμετοχή» λέει η Ντένη Καλλιβωκά, εκδότρια του «Difford’s Guide».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος