Η πόλη του Ρεθύμνου στηρίζει την προβολή του κρητικού οίνου στην Εβδομάδα Κρητικού Κρασιού που διοργανώνεται από τις 23 ώς και τις 29 Σεπτεμβρίου 2018 από το Γραφείο Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Ρεθύμνης, στο πλαίσιο των δράσεων για τη διάκριση της πόλης ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, μία διάκριση για την οποία αποφασίζει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οινικών Πόλεων RECEVIN.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πόλεων του Κρασιού RECEVIN, με μέλη περίπου 800 ευρωπαϊκές πόλεις, έχει ως κύριους στόχους:

  • την εκπροσώπηση των συμφερόντων των μελών του στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα,
  • τη σύναψη σταθερών συνεργασιών,
  • τη διάδοση καλών πρακτικών και, πάνω απ’ όλα,
  • την προώθηση του οινοτουρισμού.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Δήμου Ρεθύμνης αποτελεί πάντα η ουσιαστική προβολή της αμπελουργικής και οινικής παράδοσης ολόκληρης της Κρήτης. Με αυτό το σκεπτικό, η Εβδομάδα Κρητικού Κρασιού 2018, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για όλους τους επισκέπτες του Ρεθύμνου να γνωρίσουν τον γευστικό πλούτο των ποικιλιών του κρητικού κρασιού και να το εντάξουν στις πρώτες προτιμήσεις τους.

Έτσι, ο δήμος Ρεθύμνης καλεί όλη την πόλη να συμμετάσχει στις αντίστοιχες δράσεις:

Α. Οι επαγγελματίες εστίασης και συναφών τομέων (με την προϋπόθεση ότι το κατάστημά τους διαθέτει και προσφέρει ετικέτες κρητικών κρασιών, μπορούν να συμμετάσχουν):

  1. Στην Εβδομάδα Κρητικού Κρασιού 2018 (23-29 Σεπτεμβρίου 2018), με οποιαδήποτε δράση κρίνουν οι ίδιοι ότι μπορεί να συμβάλει στην προβολή των κρητικών κρασιών (π.χ.: σχεδιασμός ειδικών μενού (ορεκτικό-κυρίως γεύμα-επιδόρπιο) και συνδυασμός με ένα ποτήρι ή μία φιάλη ετικέτας κρητικού οινοποιείου, ειδικές τιμές στις κρητικές ετικέτες, δράσεις με ταίριασμα φαγητού-κρητικού κρασιού (food & wine pairing), παρουσίαση μιας κρητικής ποικιλίας, παρουσίαση ενός κρητικού οινοποιείου…
  2. Στην Οινική Βόλτα στην Παλιά Πόλη (28 Σεπτεμβρίου 2018). Πρόκειται για τρεις ωριαίες ξεναγήσεις των επισκεπτών του Ρεθύμνου στην Παλιά Πόλη, με στάση έξω από το κάθε κατάστημα που θα συμμετάσχει και ένα κέρασμα με κρητική ετικέτα. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 18:00 έως τις 21:00 και η κάθε μία θα περιλαμβάνει περίπου 20 επισκέπτες. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο λόγω αυξημένων συμμετοχών, οι ξεναγήσεις θα επαναληφθούν και στις 29 Σεπτεμβρίου 2018. Απαραίτητες προϋποθέσεις για τη συμμετοχή σας στην Οινική Βόλτα στην Παλιά Πόλη είναι το κατάστημα του συμμετέχοντα να βρίσκεται στην Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου, να διαθέσει δωρεάν τουλάχιστον μία ετικέτα κρητικού κρασιού για δοκιμή σε γκρουπ 20 ατόμων, το κρασί να βρίσκεται στη σωστή θερμοκρασία και να σερβιριστεί σε κολονάτο γυάλινο ποτήρι, να υπάρχουν πτυελοδοχεία,  να υπάρχει ένα άτομο το οποίο θα μπορεί να σερβίρει και να δίνει βασικές πληροφορίες για το κρητικό κρασί, να υπάρχει κάποιο συνοδευτικό κέρασμα με κρητικά προϊόντα (π.χ. γραβιέρα, απάκι, καλτσουνάκι, άλλο κρητικό τυρί ή αλλαντικό, κ.λπ.)

Β.  Τα εμπορικά καταστήματα:

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην Εβδομάδα Κρητικού Κρασιού 2018, στολίζοντας το κατάστημά τους ή τις βιτρίνες τους, βασιζόμενοι στη θεματική του Κρητικού Κρασιού. Μπορούν να επιλέξουν υλικά όπως φιάλες, φελλούς, ποτήρια κ.λπ., και να δημιουργήσουν τις δικές τους συνθέσεις, προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία σε κατοίκους και επισκέπτες να απολαύσουν με τον καλύτερο τρόπο τις οινικές τους βόλτες μέσα στην πόλη.

Όλα τα καταστήματα, τα οποία θα συμμετάσχουν, θα προβληθούν  από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του Δήμου Ρεθύμνης, ενώ θα τους αποσταλεί και το επίσημο λογότυπο από το Ρέθυμνο: Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018.

Οι ενδιαφερόμενοι δηλώνουν συμμετοχή αυστηρά ώς την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 στο [email protected], αναγράφοντας τη δράση που θα πραγματοποιήσουν και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους (επωνυμία καταστήματος, όνομα υπευθύνου, τηλέφωνα επικοινωνίας, e-mail) ή συμπληρώνουν τη φόρμα που θα βρουν εδώ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης καλεί επίσης όλους όσοι θα ήθελαν να καταθέσουν πρόθεση συμμετοχής και πρόταση δράσεων που αφορούν την ιστορία/παραγωγή/εκπαίδευση για τον Κρητικό Αμπελώνα και μπορούν να συμβάλουν στην επικοινωνία και τη συνεργασία με τις 800 Ευρωπαϊκές πόλεις του Δικτύου RECEVIN. Οι δράσεις αυτές, εφόσον είναι εφικτό να υλοποιηθούν, θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα εκδηλώσεων ώς το τέλος της θητείας της πόλης ως Ευρωπαϊκή Πόλη Κρασιού 2018, τον Μάρτιο του 2019.

Μοιράσου το άρθρο: