Η μεγάλη ανακάλυψη της επιφάνειας του Πλούτωνα από το διαστημικό σκάφος «Νέοι ορίζοντας» που έφθασε στον απομακρυσμένο αυτό νάνο πλανήτη, τον περασμένο Ιούλιο, θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή, 10 Ιανουαρίου και ώρα 8 μ.μ. στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού. Την ομιλία θα κάνει ο φυσικός – μετεωρολόγος κ. Σεραφείμ Σπανός με θέμα: Περιήγηση στον κόσμο του Πλούτωνα – το σκοτεινό παγωμένο πρόσωπο ενός νάνου με απαλή επιδερμίδα

Η διάλεξη χρησιμοποιεί το υλικό των φωτογραφιών του οχήματος, καθώς και επιβεβαιωμένη προηγούμενη γνώση, επιχειρώντας μια επιστημονική περιήγηση στον απόμακρο αυτό κόσμο. Με αφετηρία τις προσδιορισθείσες αστρονομικές παραμέτρους απόστασης, μάζας, περιόδου περιφοράς και περιστροφής πραγματοποιείται μια αρχική περιγραφή του Πλουτώνειου κόσμου ως ουράνιου συστήματος πλανήτη με πέντε δορυφόρους. Στη συνέχεια εξετάζονται οι ατμοσφαιρικές συνθήκες και το κλίμα που επικρατεί στην αραιή ατμόσφαιρά του, καθώς και η περίπλοκη φωτοχημεία του. Τέλος παρουσιάζεται η εξόχως ενδιαφέρουσα γεωλογία του σε σχέση με τους ατμοσφαιρικούς και ενδογενείς παράγοντες που τη διαμόρφωσαν και εξακολουθούν να τη διαμορφώνουν.

Μετά την ομιλία θα κοπεί και θα διανεμηθεί στους ακροατές η παραδοσιακή βασιλόπιτα και όποιος κερδίσει το νόμισμα θα έχει ως δώρο ένα βιβλίο της αρεσκείας του, από τις εκδόσεις της Εταιρείας.

Μοιράσου το άρθρο: