Βόλος: «Η γέννηση, ο θάνατος κι η αναγέννηση της αρχαιοαστρονομίας»

Μια πολύ ενδιαφέρουσα και αρκετά ενημερωτική ομιλία για την αρχαιοαστρονομία, θα γίνει αύριο Κυριακή, 3η Απριλίου και ώρα 8 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο). Ομιλητής θα είναι ο Φυσικός – ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Θέμης Ντάλλας, που διδάσκει το μάθημα της Αρχαιοαστρονομίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Π.Θ.

Η αρχαιοαστρονομία ορίζεται στο αρχαιολογικό λεξικό των Renfrew και Bahn ως «η μελέτη των πεποιθήσεων και των πρακτικών που αφορούν τον ουρανό κατά το παρελθόν (κυρίως την προϊστορία), καθώς και τις χρήσεις που είχε η γνώση των ανθρώπων για τον ουρανό». Αλλά η ένταξη του όρου σε ένα αρχαιολογικό λεξικό δεν είναι καθόλου αυτονόητη. Η αρχαιοστρονομία δέχτηκε πολλές επιθέσεις από τους αρχαιολόγους, και μόλις προσφάτως έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή ως μέθοδος έρευνας.

Στην ομιλία θα παρουσιαστούν σημαντικοί σταθμοί (θετικοί και αρνητικοί) στην εξέλιξη του αντικειμένου, από τις πρώτες αναφορές στον προσανατολισμό του Stonehenge το 1740, έως την αναγνώριση της αρχαιοαστρονομίας ως διεπιστημονικού κλάδου την δεκαετία του 1970. Θα γίνει επίσης αναφορά σε εφαρμογές της αρχαιοαστρονομίας σε πολύ διαφορετικές περιστάσεις, για παράδειγμα στη συσχέτιση των μεγαλιθικών μνημείων της Σκωτίας με τις σεληνιακές στάσεις, στις εθνογραφικές έρευνες στους Desana της Κολομβίας και στους Ινδιάνους Skidi Pawnee των ΗΠΑ, στις παραδόσεις διαφορετικών λαών που αφορούν τις Πλειάδες, μα και στην υλοποίηση ιεροφανείων σε μνημεία της μετά Χριστόν εποχής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος