Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ

Παρκούρ, λέει το λήμμα της wikipedia, σημαίνει, Τέχνη της Κίνησης. Και στόχος της, η υπερπήδηση εμποδίων. Στην κοιλάδα του Κασμίρ, νέοι που γεννήθηκαν μέσα στις συγκρούσεις, ψάχνουν να τρόπους να ανασάνουν. Κάποιοι από αυτούς, βρήκαν έναν: τρέχουν, σκαρφαλώνουν και κάνουν άλματα στον αέρα. Είναι οι traceurs του Κασμίρ. Και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
Traceurs εξασκούνται σε λόφο στη Σριναγκάρ

Έναν χρόνο πριν, ο Ζαχίντ Σα έλεγε στο δίκτυο BBC: «Εμπνεύστηκα από τους αθλητές παρκούρ της Γάζας. Κάνω τη σύγκριση με το Κασμίρ, λόγω της τωρινής κατάστασης και της σύρραξης στην περιοχή. Γι΄αυτό γίνεται κάπως προσωπικό…. Όταν το 2010 ξανάρχισαν οι συγκρούσεις, τότε ήταν σαν εφιάλτης για όλους μας. Όλοι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις, κυρίως οι νέοι του Κασμίρ…. Όταν αρχίσαμε να εξασκούμαστε, ήταν απελευθερωτικό για εμάς.»

Το Κασμίρ διεκδικήθηκε από Ινδία και Πακιστάν όταν τα δύο έθνη κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947. Η περιοχή είναι υπό ινδική διοίκηση, με τον πληθυσμό να αποτελείται κυρίως από μουσουλμάνους, αλλά παραμένει διαφιλονικούμενη από τις δύο -οπλισμένες με πυρηνικά- χώρες. Από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 μέχρι σήμερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα σε ινδικές στρατιωτικές δυνάμεις, αυτονομιστικές ομάδες, ισλαμιστές μαχητές και παραστρατιωτικές ομάδες.

Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
Το παρκούρ, συνδυασμός γυμναστικής, τρεξίματος, αλμάτων, και ακροβατικών, γίνεται όλο και πιο δημοφιλές μεταξύ των νέων του Κασμίρ
Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
Πίσω από τις εντυπωσιακές φιγούρες, λένε οι traceurs, κρύβεται σκληρή εξάσκηση, μεταξύ άλλων, για να αποφευχθούν τραυματισμοί

Οι πρώτοι traceurs

[blocktext align=”right”]Traceurs, οι αθλητές του παρκούρ, traceuses οι αθλήτριες[/blocktext]Ο Ζαχίντ Σα ήταν 22 χρόνων, όταν είδε μια εκπομπή στο National Geographic. «Τότε μου μπήκε η ιδέα. Άρχισα να εξασκούμαι σε μια παιδική χαρά. Έβλεπα βίντεο με traceurs από όλο τον κόσμο και προσπαθούσα να τους μιμηθώ. Έχουν περάσει δύο χρόνια, και το ταξίδι ήταν σκληρό. Χωρίς οικονομική υποστήριξη ή κατάλληλες εγκαταστάσεις, είναι δύσκολο να μάθει κανείς την τέχνη και να τη μοιραστεί», έλεγε στο δίκτυο Al Jazeera το 2014. Λίγο μετά, ίδρυσε την Ομοσπονδία Ελεύθερης Κίνησης και Παρκούρ.

Τα μέλη του KFPF προέρχονται από διαφορετικά περιβάλλοντα. Ο Ζι Σάφι ασχολούνταν με τον χορό. Τον άφησε για χάρη του παρκούρ. Μαζί με τους φίλους του προσπάθησαν να εξασκηθούν στις μοναδικές αθλητικές εγκαταστάσεις της Σριναγκάρ -της θερινής πρωτεύουσας. Αλλά τους «πέταξαν έξω». «Οι υπεύθυνοι είπαν ότι το παρκούρ δεν αναγνωρίζεται ως άθλημα στο Κασμίρ. Δε χάσαμε τις ελπίδες μας, και μετατρέψαμε κάθε εμπόδιο σε ευκαιρία, το οποίο είναι και αυτό που διδάσκει το παρκούρ.»

Έτσι, άρχισαν να εξασκούνται σε μια λίμνη, στον «Κήπο με τις Αμυγδαλιές» της Σριναγκάρ, και σε ένα πάρκο για παιδιά.

Έκπληκτοι τους κοιτούσαν στην αρχή οι κάτοικοι, βλέποντάς τους να σκαρφαλώνουν σε τοίχους και να πηδούν στον αέρα. Γρήγορα συνήθισαν το παράδοξο θέαμα. Τώρα, αυτοί που σταματούν για να τους παρακολουθήσουν, είναι οι τουρίστες.

Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
Οι traceurs προπονούνται συχνά στη λίμνη Νταλ -αλλά μπορεί να τους δει κανείς και μέσα στη Σριναγκάρ
Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
“Την επόμενη φορά που θα δείτε νέους να τρέχουν και να σκαρφαλώνουν στη γειτονιά σας, μην εκπλαγείτε” –Kashmir Life

«Φτιάχνεις εσύ τους κανόνες»

Το παρκούρ είναι μια γαλλικής καταγωγής μη-ανταγωνιστική σωματική και πνευματική τέχνη, σημειώνει η wikipedia. Όπου, εμπόδιο, μπορούν να θεωρηθούν τα πάντα. Κυριολεκτικά, και μεταφορικά.

«Οι νέοι του Κασμίρ βρίσκουν την κάθαρση στο Παρκούρ», έγραφε τον περασμένο Απρίλιο το Homegrown. Το παρκούρ, σημείωνε το άρθρο, έχει να κάνει με το να ερμηνεύεις τον κόσμο γύρω σου και να προχωράς μπροστά χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα σου και τον γύρω χώρο. Το άθλημα συναρπάζει τους νέους του Κασμίρ. Και πολλοί το θεωρούν, μεταξύ άλλων, πολιτικό μήνυμα εναντίον των παραβιάσεων δικαιωμάτων στην περιοχή.

«Όλοι το έβρισκαν πολύ παράξενο στην αρχή, και οι άνθρωποι έχουν την τάση να αντιστέκονται σε ό, τι δεν καταλαβαίνουν», λέει ο Ζαχίντ Σα. Και, μιλώντας στο Youth Kiwawaaz, συμπληρώνει ότι το παρκούρ είναι περισσότερο τέχνη παρά άθλημα, και ότι ουσιαστικά δεν έχει κανόνες. «Κάνεις παρκούρ με τους δικούς σου κανόνες. Τους δημιουργείς εσύ: κατασκευάζεις νέα εμπόδια και τα ξεπερνάς».

Οι νέοι του Κασμίρ ψάχνουν την ελευθερία, κάνοντας παρκούρ
Συντονισμένη κίνηση του παρκούρ – Οι αθλητές μαθαίνουν από την αρχή να στηρίζουν ο ένας τον άλλον

«Η ελευθερία είναι στη ματιά»

Το παρκούρ τους έδωσε έμπνευση να δουλέψουν ως ομάδα. Τους δίνει ικανοποίηση, λένε. Τους προετοιμάζει για την επόμενη κίνηση, διευρύνοντας την οπτική τους, όπως οι ίδιοι έχουν πει στην εφημερίδα Hindustan Times.

Αλλά ζητούν και βοήθεια. «Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τραυματισμών, γι΄αυτό χρειαζόμαστε προστατευτικό εξοπλισμό. Μας λείπουν τα χρήματα, και αυτό είναι πρόβλημα για οποιοδήποτε άθλημα. Χρειαζόμαστε στήριξη από το κράτος».

Πρόσφατα, η ινδική ιστοσελίδα Khel Trishna έγραφε, «για να είμαστε ειλικρινείς, η πλειονότητα της Ινδίας ίσως δε γνωρίζει τι είναι πραγματικά το Παρκούρ, τη στιγμή που στη μακρινή κοιλάδα του Κασμίρ, οι άνθρωποι έχουν γίνει αυθεντίες σε αυτό».

Και ο Ζαχίντ Σα, εξηγούσε στο BBC τι σημαίνει, για εκείνον, ελευθερία: «Οι νέοι του Κασμίρ είναι μορφωμένοι, αλλά δεν έχουν στήριξη και βοήθεια για μια καλύτερη ζωή. Κι όμως, κοιτάζουν πέρα από τους φράχτες, είναι συνδεδεμένοι με τον κόσμο, πιθανά λόγω του διαδικτύου, και κάνουν πράγματα που κάποτε φαίνονταν αδύνατα στο Κασμίρ…. Ελευθερία σημαίνει ελεύθερο βλέμμα. Δε σημαίνει ότι θέλουμε μόνο τον διαχωρισμό του Κασμίρ… Θέλουμε ελεύθερη ματιά, θέλουμε καλύτερη εκπαίδευση, θέλουμε καλύτερα νοσοκομεία… Αυτό σημαίνει για μένα, ελεύθερο Κασμίρ.»

πηγές: Al Jazeera, BBC, wikipedia, Homegrown, Youth Kiawaaz, Hindustan Times, Khel Trishna

φωτογραφίες: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος