Η όπερα  «ΛΟΥΛΟΥ»  του Αlban Berg στο Αχίλλειο

Με την όπερα «ΛΟΥΛΟΥ» του Αlban Berg συνεχίζονται το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 19:30, στο Αχίλλειο οι παραστάσεις της Μετροπόλιταν Όπερα της Ν. Υόρκης. Η αναμετάδοση γίνεται ζωντανά σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, στο πλαίσιο της συνεργασίας  του Δήμου Βόλου και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Πολιτισμού  του  Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τον Όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και τη  Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης.

Ο William Kentridge επιστρέφει στη Μet με την νέα σκηνοθεσία του μετά την πρεμιέρα της «Μύτης», που προκάλεσε αίσθηση όταν ανέβηκε το 2010. Ο ανατρεπτικός καλλιτέχνης σκηνοθετεί το αριστούργημα του Berg. Η Marlis Petersen επαναλαμβάνει την περίφημη ερμηνεία της στον ομώνυμο ρόλο, με την Susan Graham ως Κόμισσα Γκέσβιτς, μια από τις πιο αφοσιωμένες θαυμάστριες της Λούλου, και τους Daniel Brenna, Paul Groves, John Reuter και Franz Grundheber μεταξύ των αντρών που έπεσαν θύματα της γοητείας της.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά, ίσως το σημαντικότερο έργο όπερας του 20ου αιώνα. Η  όπερα «ΛΟΥΛΟΥ» σε τρεις πράξεις αφορά στη ζωή μιας νεαρής γυναίκας που δεσπόζει σεξουαλικά και συναισθηματικά σε ένα ευρύ φάσμα πρόθυμων, θα λέγαμε θυμάτων.  Η συμπεριφορά της προκαλεί την καταστροφή των συντρόφων της. Θύμα της κοινωνίας όμως είναι και η ίδια, αφού ενσαρκώνει τις πτυχές εκείνες της ανθρώπινης κατάστασης που χαρακτηρίζονται από το σύγχρονο αμοραλισμό που κυριαρχούν τα βασικά ανθρώπινα ένστικτα. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα η  «ΛΟΥΛΟΥ», παντρεμένη με τον Γιατρό Goll, πηγαίνει στον ζωγράφο Walter Schwarz ο οποίος φιλοτεχνεί το πορτρέτο της και είναι ερωτευμένος μαζί της.  Μετά τον αιφνίδιο θάνατο του συζύγου της η ΛΟΥΛΟΥ παντρεύεται τον καλλιτέχνη και ζουν μια καλή ζωή με τη βοήθεια του αρχισυντάκτη μιας εφημερίδας Ludwig Schön  και του γιου του Alwa. Όταν ο Schön αποκαλύπτει λεπτομέρειες για το παρελθόν και την καταγωγή της ΛΟΥΛΟΥ στο σύζυγο της, αυτός  αυτοκτονεί. Στη συνέχεια η  ΛΟΥΛΟΥ μεθοδεύει τον χωρισμό του Schön  από την αρραβωνιαστικιά του και τον παντρεύεται.  Η ζήλια για τους θαυμαστές της ΛΟΥΛΟΥ βασανίζει το νέο της σύζυγο ο οποίος ζηλεύει ακόμη και το γιό του Alwa. Τυφλωμένος από τη ζήλια της δίνει ένα πιστόλι και την καλεί να αυτοκτονήσει για να τον γλιτώσει από το μαρτύριο. Εκείνη όμως πυροβολεί τον ίδιο. Δικάζεται και φυλακίζεται αλλά τελικά καταφέρνει να ελευθερωθεί και μαζί με τον Alwa που την εχει ερωτευτεί φεύγει για να κρυφτεί στην αρχή στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο.  Αναγκάζεται να δουλέψει στο δρόμο για να επιβιώσει και τελικά το τέλος της είναι δραματικό όταν ο τελευταίος της πελάτης αποδεικνύεται πως είναι ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης ο οποίος τη δολοφονεί.

Ο Άλμπαν Μπεργκ ήταν Αυστριακός συνθέτης. Γεννήθηκε στη Βιέννη και υπήρξε γόνος εύπορης οικογένειας.  Αρχικά το ενδιαφέρον του κέντρισε η λογοτεχνία ενώ μουσική άρχισε να συνθέτει ως αυτοδίδακτος στην ηλικία των 15 ετών. Αργότερα υπήρξε μαθητής του Άρνολντ Σένμπεργκ ο οποίος αποτέλεσε μέντορας και πατρικό πρότυπο για τον Μπεργκ. Υπήρξε μέλος μιας ελίτ διανοουμένων και καλλιτεχνών στην Βιέννη την περίφημη περίοδο που έμεινε γνωστή ως «το γύρισμα του αιώνα»  δίνοντας το όνομά της στον καλλιτεχνικό εκείνο κύκλο. Ο Άλμπαν Μπεργκ πέθανε στην Βιέννη ανήμερα τα Χριστούγεννα το 1935,  πιθανόν από μόλυνση στο αίμα, λόγω του τσιμπήματος ενός εντόμου, σε ηλικία πενήντα ετών. Οι συνθέσεις του συνδυάζουν το ύστερο-ρομαντικό ύφος του Γκούσταβ Μάλερ προσαρμοσμένο στην δωδεκαφθογγική τεχνική του Άρνολντ Σένμπεργκ.

Η παράσταση θα μεταδοθεί ζωντανά το Σάββατο 21 Νοεμβρίου στις 19.30.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 3 ώρες και 51 λεπτά με δυο διαλλείματα των 30 λεπτών έκαστο.

Πληροφορίες για την προπώληση των εισιτηρίων  στο «Δίαυλο » τηλ. 2421025363

.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος