Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση; (aud)

Αγαπημένο θέμα των μέσων μαζικής ενημέρωσης τα τελευταία χρόνια είναι η σχολική τσάντα. Το βάρος της, η σωστή επιλογή της, ο τρόπος που τοποθετείται στην πλάτη του μαθητή απασχολούν τους γονείς, οι οποίοι συνδέουν το ζήτημα με τη σκολίωση. Ξεκάθαρη απάντηση για την τυχόν σύνδεση της σκολίωσης με τη σχολική τσάντα μόνο οι ορθοπεδικοί μπορούν να δώσουν.

Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση; (aud)
Καλό είναι να προτιμούνται οι τροχήλατες τσάντες

Η σχολική τσάντα και το βάρος της, σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν σχετίζεται με τη σκολίωση. Ως σκολίωση ορίζεται, σύμφωνα με τη Scoliosis Research Society (SRS), το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων. Η σκολίωση συνήθως εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στη θωρακοσφυϊκή (στο όριο μεταξύ της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας) ή ακόμα σπανιότερα αμιγώς στην οσφυϊκή. Αφορά κυρίως την εμφάνιση ενός κυρτώματος που έχει σχήμα C ή δύο συνεχόμενων που δίνουν το σχήμα S. Η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή, αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις της σκολίωσης είναι άγνωστης αιτιολογίας και περιγράφονται ως ιδιοπαθής σκολίωση.

Το βάρος της τσάντας δεν μπορεί, λοιπόν, να δημιουργήσει ανατομική ανωμαλία στον αναπτυσσόμενο παιδικό σκελετό και ειδικότερα στη σπονδυλική στήλη. Είναι αξιοπερίεργο πώς συντηρείται ακόμα ο μύθος ότι η βαριά σχολική τσάντα που κρέμεται στο ένα πλάι δημιουργεί σκολίωση.

Όμως, το βάρος της τσάντας συνδέεται με τη δημιουργία άλλων προβλημάτων στο παιδί, κυρίως μυϊκών. Ο χειρουργός ορθοπεδικός Αναστάσιος Δάρας, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, τόνισε την εκπομπή “Κάτι που μας αφορά“, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ (05/09/2015), ότι η βαριά τσάντα δημιουργεί μυϊκά προβλήματα στα παιδιά και ότι θα πρέπει τα βιβλία να μένουν στο σχολείο και όχι να μεταφέρονται με την τσάντα στο σπίτι. Ο δρ Δάρας συνέστησε επίσης τα παιδιά να προμηθεύονται τροχήλατες τσάντες.

Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση; (aud)
Το παιδί πρέπει να φορά την τσάντα και στους δύο ώμους του

Το υπερβολικό βάρος των βιβλίων, λοιπόν, μέσα σε μία σχολική τσάντα μπορεί να δημιουργήσει συμπτώματα όπως οσφυαλγία και σπασμό των ραχιαίων και ιερονωτιαίων μυών της πλάτης.

Ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που το υπερβολικό βάρος συνδυάζεται με άνιση κατανομή αυτού, όπως, για παράδειγμα, όταν έχουμε την τσάντα στην πλάτη μας φορεμένη μόνο στο ένα πλευρό ή όταν την κρατάμε στο χέρι. Χρήσιμο είναι, όταν μεταφέρει το παιδί βαριά βιβλία να φορά την τσάντα στην πλάτη και από τους δύο ώμους του, ομοιόμορφα.

Μάλιστα, καλό είναι το βάρος που σηκώνει να μην υπερβαίνει το 1/6 του σωματικού βάρους του.

Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση; (aud)

Σωστή στάση στην καρέκλα 

Άλλο σημαντικό ζήτημα είναι η σωστή στάση του παιδιού στην καρέκλα όταν μελετάει. Αυτό συνδέεται όχι μόνο με τη δημιουργία μυϊκών πόνων, αλλά και με την όραση του μαθητή.

Η βαριά σχολική τσάντα προκαλεί σκολίωση; (aud)


Ρεπορτάζ: Ασπασία Κακολύρη, Τζένη Χαραλαμπίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος