Και στα ζώα απαραίτητα τα βότανα

Η αναζήτηση θεραπευτικών ουσιών στο ανοιχτό φαρμακείο της φύσης, με τη μορφή βοτάνων, καρπών κ.ά., δεν αποτελεί αποκλειστικά ανθρώπινο προνόμιο. Αντίθετα, το ίδιο πράγμα ακριβώς κάνουν πολύ περισσότερα ζώα από ό,τι πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες. Επιστημονικές μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι διάφορα ζώα, από τον πίθηκο μέχρι και το μυρμήγκι, ενστικτωδώς καταναλώνουν βότανα και καρπούς της φύσης για την αυτοίασή τους.

Οι μελετητές αναφέρουν ότι διευρύνεται συνεχώς ο κατάλογος των ζώων που χρησιμοποιούν από τη φύση διάφορες χημικές ουσίες για να καταπολεμήσουν μολύνσεις και να αποκαταστήσουν όχι μόνο τη δική τους υγεία, αλλά και των απογόνων τους και άλλων μελών της κοινωνίας τους. Η σχετική λίστα, όπως έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Science, περιλαμβάνει από τους πιθήκους (που συνεχώς μασουλούν διάφορα θεραπευτικά βότανα) έως τις μύγες, τα μυρμήγκια, τις πεταλούδες και άλλα έντομα.

Με άλλα λόγια, η πρακτική της αυτοίασής δεν περιορίζεται στους στενούς συγγενείς του ανθρώπου, αλλά επεκτείνεται και σε πλάσματα που θεωρούνται πολύ λιγότερο έξυπνα.

Η αξιοποίηση του φαρμακείου της φύσης φαίνεται να είναι μια έμφυτη αντίδραση των ζώων στα παράσιτα και στους άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς, χωρίς να αποκλείεται ότι γίνεται και για άλλους λόγους, άγνωστους έως τώρα στους επιστήμονες. Η λήψη των κατάλληλων ουσιών από τα ζώα γίνεται είτε μετά την εκδήλωση της μόλυνσης είτε προληπτικά, πριν καν αυτή συμβεί.

Και στα ζώα απαραίτητα τα βότανα
Στη λίστα με τα ζώα που τρώνε βότανα και καρπούς για την αυτο-ίαση τους περιλαμβάνονται από πίθηκοι (που συνεχώς μασουλάνε διάφορα θεραπευτικά βότανα) έως και μύγες, μυρμήγκια, πεταλούδες και άλλα έντομα

Για παράδειγμα, τα μυρμήγκια προστατεύουν τις αποικίες τους από τις μολύνσεις, μεταφέροντας στις φωλιές τους χημικές ουσίες με αντιμυκητιακές ιδιότητες. Επίσης, ορισμένες πεταλούδες και μύγες φροντίζουν να καταπολεμούν τα παράσιτα, εναποθέτοντας τα αυγά τους πάνω σε τοξικά φυτά.

Οι μέλισσες, από την άλλη, μπορεί να συλλέξουν φυτικές ρητίνες με αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και να τις μεταφέρουν στις κυψέλες τους για να τις “καθαρίσουν” από τυχόν μολύνσεις.

“Όλοι οι ζωικοί οργανισμοί επιβιώνουν στο φυσικό περιβάλλον χρησιμοποιώντας ποικίλους αμυντικούς μηχανισμούς. Ειδικότερα, στην αντιμετώπιση των νοσογόνων-παθογόνων παραγόντων (ιοί, βακτήρια, μύκητες, πρωτόζωα και παράσιτα), πέρα από την ανάπτυξη “συμβιωτικών μηχανισμών”, ασφαλώς και προσλαμβάνουν από το περιβάλλον φυτά και από το έδαφος ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, όπως και ιχνοστοιχεία και μικροστοιχεία απαραίτητα για την ενίσχυση της άμυνάς τους” δηλώνει ο Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής ΑΠΘ, Βασίλης Κοντός.

Ρίγανη αντί για χημική αντιβίωση

Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας χρησιμοποιούνται με πολύ καλά αποτελέσματα φυτικά εκχυλίσματα, όπως το ριγανέλαιο για την αντιμετώπιση του διαρροϊκού συνδρόμου στους χοίρους των συστηματικών εκτροφών, το οποίο προκαλείται από παράσιτα και βακτήρια. Έτσι η ρίγανη έχει αντικαταστήσει την προληπτική χορήγηση αντιβιοτικών και αντιπαρασιτικών στα ζώα εκτροφής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος