Mε στόχο τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, με το ίδιο πλαίσιο δικαιωμάτων και την ομαλή καταβολή της μισθοδοσίας, οι εργαζόμενοι στον όμιλο Μαρινόπουλου, διανύουν το δύσκολο μεταβατικό διάστημα.

Σε ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις Carrefour – Μαρινόπουλος, Dia, επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Όσον αφορά το ζήτημα που έχει να κάνει με την απόφαση της ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού μας ενημέρωσαν σήμερα το απόγευμα, ότι για την απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου από την εταιρεία Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης Α.Ε.Ε., της Μαρινόπουλος Α.Ε. κ.λ.π., προβλέπονται στην απόφαση μεταξύ των άλλων και τα εξής:

814«Να εκποιηθούν συνολικά είκοσι δύο (22) καταστήματα λιανικής πώλησης ειδών σούπερ μάρκετ στους νομούς Αττικής, Ηρακλείου και Λασιθίου, όπου εμφανίζεται οριζόντια αλληλοεπικάλυψη δραστηριοτήτων μεταξύ των δύο ομίλων και συγκριτικά υψηλό αθροιστικό μερίδιο αγοράς σε τοπικό επίπεδο. Ειδικότερα, πρέπει να εκποιηθούν 19 καταστήματα στην Αττική, από τα οποία στους δήμους Πειραιά (4 καταστήματα), Αθηναίων (3 καταστήματα), Αγίου Δημητρίου (3 καταστήματα), Παλαιού Φαλήρου (2 καταστήματα), Νέας Σμύρνης, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Ασπροπύργου, Νίκαιας, Βριλησσίων και Καλλιθέας (από 1 κατάστημα), καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης (2 καταστήματα) και στο Λασίθι (1 κατάστημα).»

Η Διοίκηση του Σωματείου ζήτησε και πήρε την κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία της 01/07/2016 και θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες όλες οι θέσεις εργασίας και των 22 καταστημάτων.

Αναφορικά με τη νέα ενδιάμεση  χρηματοδότηση που σχετίζεται άμεσα και με την   καταβολή των δεδουλευμένων μας, ενημερωθήκαμε ότι βρίσκονται «Πολύ κοντά στην νομική ενεργοποίηση της συμφωνίας Σκλαβενίτη – Μαρινόπουλου αφού
το νομικό θέμα που προέκυψε από την καθυστέρηση της απόφασης του Πρωτοδικείου της Αθήνας θα ξεπεραστεί άμεσα με νέα νομική παρέμβαση, η οποία θα ανοίγει το δρόμο για την υλοποίηση της συμφωνίας αλλά και την αναγκαία χρηματοδότηση που θα αφορά τόσο στην καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και στην χωρίς καθυστερήσεις καταβολή της μελλοντικής μισθοδοσίας μας».

kinhtopoihsh-marinopoulos-thessalonikhΣτάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη

Όπως έχει ήδη παρουσιάσει σε προηγούμενες αναρτήσεις το ert.gr στο χώρο λειτουργούν συνδικαλιστικές δομές που δεν κινούνται με τις ίδιες επιλογές. Έτσι στον αντίποδα της λογικής του σωματείου που έχει έδρα στην Αθήνα, το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποίησε στάση εργασίας το Σάββατο 28 Γενάρη, από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 15.00, στα καταστήματα και τις αποθήκες του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του: «Δεν θα ακολουθήσουμε στον κατήφορο που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του πανελλαδικού σωματείου με τις συκοφαντίες και τα ψέματα που εξαπολύει ενάντια στους εργαζόμενους που παλεύουν μέσα από το σωματείο μας και μέσα από Επιτροπές Αγώνα σε όλη την Ελλάδα» σημειώνει το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλος στη Β. Ελλάδα.
    
proini-zoni-marinopoulos    Έξαλλου, η όποια συμφωνία δεν αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Το αρχικό κείμενο περιλάμβανε μια σειρά από σημεία, όπως τα κλαδικά σωματεία ανέδειξαν, που εξασφαλίζουν στη νέα εταιρεία, η οποία θα προκύψει από την έγκριση της εξαγοράς από το δικαστήριο, λυμένα χέρια ώστε να χειροτερεύσει τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων, να προχωρήσει σε απολύσεις και μειώσεις του προσωπικού.
    «Η συμφωνία «προχωράει»», σημειώνει το σωματείο εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου Μαρινόπουλος στη Β. Ελλάδα, «εμείς οι εργαζόμενοι όμως, παραμένουμε απλήρωτοι κοντά δύο μήνες, ενώ οι οικογενειακές ανάγκες δεν καλύπτονται και οι υποχρεώσεις μας αυξάνονται. Το «από μέρα σε μέρα» και το «κάντε λιγάκι υπομονή» εξαντλήθηκε γιατί εξάντλησε κάθε τυχόν οικογενειακό περίσσευμα.
     Τώρα το «θα πληρωθείτε τμηματικά ανάλογα με τις εισπράξεις» είναι μεγάλος εμπαιγμός, γιατί τις υποχρεώσεις μας (ΔΕΚΟ, ΕΜΦΙΑ, κτλ) δεν μπορούμε να τις πληρώσουμε τμηματικά, πόσο μάλλον ανάλογα με το πενιχρό εισόδημά μας».

marinopoulos

Οι Επιτροπές Αγώνα Εργαζομένων Μαρινόπουλου από Αθήνα-Αττική, έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

«ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
Συνεχίζουμε τον αγώνα
ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ,
από την ΟΠΟΙΑ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Να σταματήσουν να κρύβονται, πίσω από δικαστικές αποφάσεις, συμφωνίες κτλ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΕΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΥ-ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ που παρά την συμφωνία και την έκδοση της δικαστικής απόφασης μας έχουν απλήρωτους από το μήνα Δεκέμβρη χωρίς καμία ενημέρωση, ούτε για το μισθό μας, ούτε για αυτά που μαθαίνουμε από τα ΜΜΕ, για κλεισίματα καταστημάτων από την επιτροπή ανταγωνισμού και από ιδιοκτήτες ακινήτων. Εφόσον υπάρχει πράσινο φως για τη συμφωνία και όλα είναι καλά, να μας εξοφλήσουν τώρα.

Για μια ακόμα φορά μέσω του γραφείου τύπου τους που τιτλοφορείται ως σωματείο εργαζομένων στην επιχείρηση μας καλεί να αναμένουμε τις τελικές συμφωνίες, καθησυχάζει, την ώρα που είμαστε απλήρωτοι, σε μαγαζιά άδεια, χωρίς να έχουμε αντικείμενο εργασίας, μη γνωρίζοντας αν την επόμενη μέρα θα έχουμε τη δουλειά μας και με τι όρους.

marinopoulosΣυμφώνησαν για εμάς χωρίς εμάς, για τμηματική καταβολή του μισθού από τις εισπράξεις! Την ώρα που όλοι ξέρουμε, τι εισπράξεις κάνουν τα μαγαζιά και που τα περισσότερα δεν έχουν προϊόντα. Την ώρα που έχουμε λογαριασμούς που τρέχουν, δόσεις δανείων, δόσεις στην εφορία που μας φορτώθηκαν για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος που δεν δημιουργήσαμε. Δουλεύουμε σε καταστήματα που πουλάνε προϊόντα διατροφής και εμείς δεν έχουμε λεφτά να τα ψωνίσουμε για να τραφούμε εμείς και οι οικογένειες μας!

Η ΤΑΞΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ
Συνάδελφοι να έρθετε σε επαφή με τις επιτροπές αγώνα και τα κλαδικά σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, για ζητήματα δόσεων, λογαριασμών, για τις δυσκολίες μετακίνησης από και προς τη δουλειά, για ζητήματα διαβίωσης λόγω της απληρωσιάς ώστε να παρέμβουμε- κινητοποιηθούμε μαζικά-δυναμικά.
Να απαιτήσουμε άμεσα μέτρα ανακούφισης.

Δεν δουλεύουμε με δόσεις για να πληρωθούμε με δόσεις!
Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων ΤΩΡΑ!

marinopoulosΣυναδέλφισσες- συνάδελφοι,
Οι επιτροπές αγώνα που στήθηκαν σε μαγαζιά του ν. Αττικής, από την πρώτη στιγμή είχαν επισημάνει το εξής, η συμφωνία Μαρινόπουλου-Σκλαβενίτη δεν σημαίνει ότι θα βελτιωθεί η ΖΩΗ ΜΑΣ. Δεν εξασφαλίζει ότι συνάδελφοι μας δε θα βρεθούν στο δρόμο, δεν σημαίνει πως θα αποκατασταθούν οι μισθοί μας και οι συμβάσεις μας.
Οι επιχειρηματίες δεν επενδύουν για τους εργαζόμενους!
Δεν κινδυνολογούμε! Παίρνουμε υπόψη μας την πλούσια εμπειρία από τον κλάδο του εμπορίου, την πάγια τακτική των αφεντικών να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους εις βάρος μας. Υπάρχει εμπειρία από άλλες εξαγορές, συγχωνεύσεις συνολικά στον κλάδο του εμπορίου και γενικότερα. Βλέπουμε το καθεστώς εργασίας που υπάρχει σε όλα τα μεγάλα σουπερ μάρκετ που στο όνομα του ανταγωνισμού τσακίζουν συμβάσεις, εντατικοποιούν τους όρους εργασίας, νοικιάζουν και επινοικιάζουν. Οι χαμένοι σε κάθε περίπτωση είναι οι εργαζόμενοι.

Η κανονικότητα που αναφέρεται από την επιχείρηση δεν είναι για εμάς!
ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ
Οι όποιες δεσμεύσεις πήραν οι εργαζόμενοι, το ότι δεν απολύθηκε συνάδελφος, το ότι δεν μείναμε μήνες απλήρωτοι, οφείλεται στους ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ και όχι σε φιλικές παραχωρήσεις ή κλειστές διαβουλεύσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ- ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
-Καμία καθυστέρηση στην μισθοδοσία
-Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας!
-Καμία βλαπτική μεταβολή στις εργασιακές μας σχέσεις!».

 

Σχετικές ειδήσεις

Μαρινόπουλος: Επιτάχυνση της διαδικασίας με πλήρη δικαιώματα ζητούν οι εργαζόμενοι

Διεργασίες στους εργαζόμενους για τις εξελίξεις στο Μαρινόπουλο

Μοιράσου το άρθρο: