Από τον ψυχρό πόλεμο, στα κρύα αστεία;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει πολλούς φίλους στον βασικό κορμό του παραδοσιακού αμερικανικού Τύπου, αλλά φαίνεται πως η Washington Post έχει προσφάτως αποφασίσει να γίνει ο πρωταγωνιστής ανάμεσα στους επικριτές του.

Μετά από τις αποκαλύψεις της εφημερίδας για την παραχώρηση εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου κρίσιμων πληροφοριών στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, καινούριο άρθρο της περιγράφει πώς εξέχοντα μέλη του κόμματος των Ρεπουμπλικανών συζητούσαν το καλοκαίρι του 2016 την πιθανότητα χρηματοδότησης του τότε Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για την προεδρία από τον Ρώσο πρόεδρο, Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στις 14 Ιουνίου του 2016, ήταν και πάλι η Washington Post εκείνη που αποκάλυψε ότι Ρώσοι χάκερς είχαν παραβιάσει τα πληροφορικά συστήματα της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού αμερικανικού κόμματος. Στις 15 Ιουνίου, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικανών, Κέβιν ΜακΚάρθι, και ο πρόεδρος της αμερικανικής βουλής, Πολ Ράιαν, προερχόμενος επίσης από το κόμμα των Ρεπουμπλικανών, είχαν ξεχωριστές συζητήσεις με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Βλάντιμιρ Γκρόισμαν.

Οι δύο Αμερικανοί πολιτικοί, μιλώντας σε συναδέλφους τους από το ίδιο κόμμα, φαίνεται πως αποφάσισαν, χάριν αστεϊσμού, πιθανώς, να προσαρμόσουν τις κατηγορίες του Γκρόισμαν για εμπλοκή του Κρεμλίνου στην εθνική πολιτική της χώρας του, στην αμερικανική πολιτική πραγματικότητα.

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος λίγο χρονικό διάστημα μετά από την επίμαχη συνομιλία θα γινόταν ένας από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά (σύμφωνα πάντα με την ηχητική καταγραφή της συνομιλίας που διαθέτει η Washington Post, σύμφωνα με το άρθρο της): «Δύο ανθρώπους νομίζω ότι πληρώνει ο Πούτιν, τον Ρόραμπαχερ και τον Τραμπ».

Την αναφορά του ΜακΚάρθι στον ρεπουμπλικανό βουλευτή και στον τότε υποψήφιο πρόεδρο ακολούθησε η διαβεβαίωση του Ράιαν πως η συζήτηση ήταν off the record, και πως αυτή η μυστικότητα επιβεβαίωνε πως οι ρεπουμπλικανοί πολιτικοί είναι «οικογένεια». Πολλοί απέδωσαν την συζήτηση που αποκάλυψε η αμερικανική εφημερίδα στο χιούμορ του Κέβιν ΜακΚάρθι.

Την ίδια ώρα, όμως, το πολιτικό του γραφείο αρνείτο την συνομιλία μέχρι να μάθει ότι η εφημερίδα διαθέτει την ηχογράφησή της –και το σχόλιο του Ράιαν για την μυστικότητα δύσκολα ερμηνεύεται ως αθώος αστεϊσμός, παρ’ ότι είναι το ύφος της συζήτησης είναι δύσκολο να εξακριβωθεί όσο η ηχογράφηση δεν δημοσιοποιείται.

Το βέβαιο είναι πως ο απόηχος των πιθανών σχέσεων της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της ρωσικής κυβέρνησης δεν έχει γίνει ακόμα απόηχος, καθώς η αμερικανική πολιτική συντονίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δική τους συχνότητα.

Ξεκινώντας από την τοποθέτηση του Πολ Μάναφορτ, πρώην συμβούλου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, επικεφαλής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, τα πιο πρόσφατα επεισόδια του σίριαλ αυτού περιλαμβάνουν την απόλυση του επικεφαλής του FBI, Τζέιμς Κόμι και την συνάντηση Τραμπ-Λαβρόφ, κατά την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος μοιράστηκε ευαίσθητες πληροφορίες, αν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν αρνείται τη σχετική πληροφορία.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Σότσι, ο Ρώσος πρόεδρος, προσφέροντας στις αμερικανικές αρχές καταγραφή της συνομιλίας των δύο ανδρών, σχολίασε ότι ο πρόεδρος Τραμπ δεν είπε τίποτα στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας «πολιτική σχιζοφρένεια» τις κατηγορίες εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ, και τονίζοντας πως είτε όσοι Αμερικανοί χρησιμοποιούν αντι-ρωσική ρητορική για να δημιουργήσουν εντάσεις στην αμερικανική πολιτική δεν καταλαβαίνουν ότι βλάπτουν την ίδια τη χώρα τους, οπότε είναι «απλώς ανόητοι», είτε καταλαβαίνουν τα πάντα και είναι «πολύ επικίνδυνοι, και χωρίς Αρχές».

Την Τετάρτη πάντως, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης όρισε τον Ρόμπερτ Μιούλερ ως ειδικό ερευνητή για την υπόθεση των πιθανών διασυνδέσεων Τραμπ-Ρωσίας.

Ο Μιούλερ, πρώην επικεφαλής του FBI επί Τζορτζ Μπους του νεότερου, αλλά και επί Μπαράκ Ομπάμα, χαίρει διακομματικού σεβασμού, και εκτιμάται πως θα προσφέρει μία προοπτική ανεξάρτητης δικαιοσύνης στην υπόθεση, καθώς και μια απαραίτητη βελτίωση στο προφίλ του Λευκού Οίκου, ο οποίος με την επιλογή του φαίνεται να υποστηρίζει την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης.

Πηγές: The Atlantic, Bloomberg, Washington Post, Reuters, New York Magazine

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος