Το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, τόσο στο πλαίσιο του Athens Open Air Film Festival όσο και στις Νύχτες Πρεμιέρας εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και δημιουργεί τις προϋποθέσεις καθολικής προσβασιμότητας, αποδοχής της ανθρώπινης ποικιλομορφίας και ισότιμης πρόσβασης στο κινηματογραφικό περιεχόμενο.

Με στόχο την ανεμπόδιστη πρόσβαση όσο δυνατόν περισσότερων θεατών και δημιουργών στα Φεστιβάλ αλλά και στην κινηματογραφική τέχνη γενικότερα, πραγματοποιείται μια σειρά ενεργειών για τη μέγιστη δυνατή προσβασιμότητα, τόσο σε επίπεδο πρόσβασης στους χώρους διεξαγωγής τους όσο και σε επίπεδο παρακολούθησης των ταινιών.

Συγκεκριμένα, η διοργάνωση του 5th Athens Open Air Film Festival βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Τροχαία προκειμένου:

  • Nα εξασφαλίζονται έως τρεις (3) θέσεις parking ΑμεΑ.
  • Nα υπάρχει μέριμνα ώστε να μη λαμβάνουν κλήση για παράνομη στάθμευση τα αναπηρικά αυτοκίνητα των ΑμεΑ στους χώρους διεξαγωγής και τις ημέρες των προβολών.
  • Nα μετακινούνται τα αυτοκίνητα που παρανόμως έχουν σταθμεύσει στις συγκεκριμένες θέσεις…..

Επίσης, σε κάθε προβολή του Φεστιβάλ προβλέπεται η κράτηση 10 θέσεων για θεατές με αναπηρία στην πρώτη σειρά.

Οσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, έχει τυπωθεί σε γραφή Μπράιγ (Braille) καθώς και σε μεγαλογράμματη γραμματοσειρά για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και θα είναι διαθέσιμο σε κάθε προβολή.

Επιπροσθέτως, η ταινία «Η Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη, που θα προβληθεί τη Δευτέρα 31 Αυγούστου, στις 9 το βράδυ, στο Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα αποδοθεί ταυτόχρονα στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από την επαγγελματία διερμηνέα Θεοδώρα Τσαποΐτη. Η ταινία «Ρεβάνς» του Νίκου Βεργίτση, (2/09) θα προβληθεί με υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους (SDH).

Στο πλαίσιο του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας γίνεται, ακόμη, προσπάθεια να υποτιτλιστούν για (Κ)κωφούς και βαρήκοους όσο περισσότερες ελληνικές ταινίες είναι εφικτό, ενώ θα υπάρχει διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας στην πρεμιέρα και στη λήξη του φεστιβάλ καθώς και στα ανοιχτά για το κοινό masterclass.

Επιπλέον, στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας έχει ήδη ενταχθεί η προβολή της βραβευμένης ταινίας του Παντελή Βούλγαρη «Μικρά Αγγλία» με ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ανάλογη προβολή στην Ελλάδα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Ορέστης Ανδρεαδάκης μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κάτι που μας αφορά» (Σάββατο 29 Αυγούστου) για την ιδιαίτερη αυτή συνεργασία με την Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και αποκάλυψε πολλές από τις ταινίες που θα δούμε στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Μάλιστα, ανέφερε ότι το φετινό Athens Open Air Film Festival ρίχνει την αυλαία του το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου, στις 20.30, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με την ταινία «Ο Απίθανος κος Φοξ» του Γουές Άντερσον, και με έναν ξεχωριστό προσκεκλημένο, τον βραβευμένο με OSCAR, ελληνικής καταγωγής, Γάλλο συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος έχει υπογράψει τη μουσική της επένδυση.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Για περισσότερες πληροφορίες

www.cinemag.gr & www.aiff.gr

Μοιράσου το άρθρο: