Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (vid)

Παγκοσμίως, ένα παιδί πεθαίνει κάθε τρία δευτερόλεπτα από τη φτώχεια, ενώ 1,2 δισεκατομμύριο άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε ο ΟΗΕ, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας. Στην Ελλάδα, δύο στους 10 ανθρώπους ζουν στο όριο της φτώχειας, αριθμός που αυξάνεται με μεγάλη ταχύτητα λόγω της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης.

Η  Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κήρυξε την 17η Οκτωβρίου «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας» το 1993.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (vid)

Σύμφωνα με υπολογισμούς της Ε.Ε, το όριο της φτώχειας ενός μονομελούς νοικοκυριού αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ, ενώ για ένα 4μελές νοικοκυριό ανέρχεται στα 10.800 ευρώ (τιμές 2002).

Στη χώρα μας, το 20% του πληθυσμού απειλείται σήμερα από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 15% που είναι ο μέσος κοινοτικός όρος. Η Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι απειλούνται από τη φτώχεια κοινωνικές ομάδες, όπως οι άνεργοι, οι μονογονικές και πολύτεκνες οικογένειες και οι ηλικιωμένοι.

Δράσεις Ανθρωπιάς & Αλληλεγγύης του Ομίλου UNESCO

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων έχει δημιουργήσει μόνιμες κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχειας στους Δήμους Κερατσινίου – Δραπετσώνας & Περάματος , στον Δήμο Πειραιά, στον Δήμο Νίκαιας και στον Δήμο Κορινθίων, δημιουργώντας έτσι ένα ευρύ κοινωνικό δίκτυο ενάντια στη φτώχεια.

Καθημερινά το κάθε κοινωνικό εστιατόριο της κάθε δομής παρέχει φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 100-150 οικογένειες. Το φαγητό που παρασκευάζεται καθημερινά με εποχικά φρούτα και λαχανικά, βασίζεται στην μεσογειακή διατροφή.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (vid)
Φρέσκο και ζεστό φαγητό σε 100-150 οικογένειες της Νίκαιας

Τα κοινωνικά παντοπωλεία κάθε μήνα εξυπηρετούν 500 οικογένειες, πολλές από τις οποίες είναι πολύτεκνες, παρέχοντάς τους τα απαραίτητα τρόφιμα και ρούχα για τη σωστή τους διαβίωση.

Παράλληλα, τα ανοιχτά κέντρα διημέρευσης φιλοξενούν, βοηθούν και παρέχουν ζεστασιά σε περίπου 400 άτομα ημερησίως. Οι συμπολίτες μας έχουν την δυνατότητα να κάνουν μπάνιο και να πάρουν καθαρά ρούχα, να ξεκουραστούν, να ζεσταθούν και να προμηθευτούν δωρεάν φάρμακα και υγειονομικό υλικό από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της δομής. Ένας βασικός στόχος είναι να βρουν διέξοδο στα προβλήματά τους, να ενταχθούν ξανά στο κοινωνικό σύνολο αλλά και στην αγορά εργασίας με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (vid)

Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων δίνει τεράστια σημασία στο παιδικό χαμόγελο και στις βασικές παιδικές ανάγκες. Έχει δημιουργήσει μέσα στις Δομές ειδικούς τομείς, όπως παιχνιδοθήκη, παιδική βιβλιοθήκη, παιδική ιματιοθήκη και χώρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών. Παράλληλα, λειτουργεί το Κοινωνικό Φροντιστήριο, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης & Μελέτης Παιδιών Δημοτικού, καθώς και Παιδικά Τμήματα Αγγλικής Γλώσσας.

Ο ΟΗΕ και πολλές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καλούν την παγκόσμια κοινότητα σε επαγρύπνηση για την εξάλειψη της φτώχειας και μας υπενθυμίζουν τις προσπάθειες για την επίτευξη ενός από τους «Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας», του φιλόδοξου προγράμματος του ΟΗΕ για τη μείωση της φτώχειας στο μισό ως το 2015.

UNICEF: Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκοσμίως, τεράστια πρόοδος για τη μείωση της φτώχειας. Μέσα από την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, τα ποσοστά της φτώχειας έχουν μειωθεί στο μισό από το 1990. Παρόλα αυτά, τεράστιες ανισότητες εξακολουθούν να υφίστανται, ιδιαίτερα για τους πιο φτωχούς και ευάλωτους:

  • 836 εκατομμύρια άτομα εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
  • Περίπου 1 στα 5 άτομα στις αναπτυσσόμενες περιοχές, ζουν με λιγότερα από 1.25 δολάρια την ημέρα, η πλειοψηφία τους στη Νότια Ασία και την υποσαχάρια Αφρική.
  • Τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας, συνήθως συναντώνται σε μικρές, ευάλωτες και σε εμπόλεμη κατάσταση χώρες.
  • Σε καθημερινή βάση το 2014, 42,000 άτομα, αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των συρράξεων.

Η φτώχεια μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια ζημιά στα παιδιά και τις κοινωνίες

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (vid)Σχεδόν το ήμισυ των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που ζουν σε ακραία φτώχεια, είναι παιδιά. Η φτώχεια στην παιδική ηλικία είναι μια βασική αιτία για τη φτώχεια στην ενήλικη ζωή. Εξαθλιωμένα παιδιά συχνά μεγαλώνουν για να καταλήξουν φτωχοί γονείς που με τη σειρά τους αναγκάζονται να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους σε συνθήκες φτώχειας. Αν και το κόστος του να μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια βαρύνει περισσότερο τα ίδια τα παιδιά, οι κοινωνίες πληρώνουν ένα εξίσου σημαντικό τίμημα: χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης και υγείας και μειωμένη παραγωγικότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Με την υιοθέτηση φέτος των Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο κόσμος έχει μια μοναδική ευκαιρία να δώσει τέλος στη φτώχεια και να δημιουργήσει ένα πιο δίκαιο και ελπιδοφόρο μέλλον. Η UNICEF θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικούς τους τρεις πρώτους στόχους που υιοθετήθηκαν για την εξάλειψη της φτώχειας:

  • Εξάλειψη, μέχρι το 2030, της φτώχειας για κάθε άνθρωπο, παντού.
  • Μείωση τουλάχιστον στο μισό, μέχρι το 2030, του πληθυσμού των ανδρών, γυναικών και παιδιών κάθε ηλικίας που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.
  • Εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο κατάλληλων μέτρων και δημιουργία συστημάτων κοινωνικής προστασίας για όλους, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στα κατώτατα όρια, καθώς και επίτευξη ουσιαστικής κάλυψης των φτωχών και των ευάλωτων, μέχρι το 2030.

Ρεπορτάζ: Τζένη Χαραλαμπίδου


Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ