Η ελπίδα της οικογένειας Μαντέν πνίγηκε στο Αιγαίο

του Θωμά Σίδερη

Η είδηση: Μία πενταμελής οικογένεια πνίγηκε στο Αιγαίο προσπαθώντας να ξεφύγει από το καθεστώς Ερντογάν. Με δανεικά αγόρασαν μία βάρκα και προσπάθησαν να διασχίσουν το πέλαγο. Αν έμεναν στη χώρα τους θα βρίσκονταν αντιμέτωποι με ένα αδηφάγο σύστημα δικαιοσύνης που φυλακίζει ή εκδικείται ό,τι είναι ή φαίνεται διαφορετικό. Η χώρα κυβερνάται από τον Ιούλιο 2016 με προεδρικά διατάγματα. Ο επίλογος: Η αναγνώριση της ταυτότητας των θυμάτων.

Τα πρόσωπα: Ο 40 χρονών πατέρας Ηüseyin Maden ήταν καθηγητής φυσικής ενώ η 36χρονη σύζυγός του Nur Maden νηπιαγωγός. Η οικογένεια ζούσε στην Κασταμονή της Τουρκίας, είχε δύο κόρες , την Nadire (13) και την NUR (10) και έναν γιό τον Feridun (7).

Ο Hüseyin Maden υπηρετούσε σε δημόσιο σχολείο. Απολύθηκε στο πλαίσιο έκτακτων νομοθετικών διαταγμάτων μετά την 15η Ιουλίου. Μετέπειτα, λόγω της σύνδεσης του Ηüseyin και της Nur Maden με το κίνημα Χιζμέτ, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του ζευγαριού για τη συμμετοχή σε «τρομοκρατική οργάνωση».

Το ζεύγος φοβούμενο τη φυλάκισή τους και την ταυτόχρονη απομόνωση των παιδιών τους αποφάσισε να μην παραδοθεί στις αρχές. Είχαν ακολουθήσει δεκάδες έφοδοι της αστυνομίας στο σπίτι της οικογένειας η οποία διέμενε επί έναν χρόνο σε άλλη διεύθυνση. Ο Hüseyin Maden δούλευε όλο αυτό το διάστημα σε χειρωνακτικές δουλειές αντί αμοιβής 1000 τουρκικών λιρών προκειμένου να συντηρήσει την οικογένειά του.

Ωστόσο, ο κλοιός για τα μέλη του κινήματος Χιζμέτ έσφιγγε όλο και περισσότερο με αποτέλεσμα η οικογένεια να αποφασίσει την απόδρασή της στο εξωτερικό με τα χρήματα που τους είχαν απομείνει. Είχαν χάσει το μεγαλύτερο ποσό από τις αποταμιεύσεις τους λόγω της απόλυσής τους αλλά και λόγω του μετέπειτα σφετερισμού της περιουσίας τους.

Σύμφωνα με συγγενείς της οικογένειας Maden, ο Hüseyin επικοινώνησε με πλήθος λαθροδιακινητών, ωστόσο δεν είχε τα χρήματα που του ζητούσαν για να διακινηθεί η πενταμελής οικογένεια. Με τα χρήματα που του δάνεισε κάποιος φίλος του αγόρασε μία παλιά βάρκα. Με τις οδηγίες πλεύσης που έλαβε από τους πωλητές της βάρκας αποφάσισε να περάσει με την οικογένειά του στη Μυτιλήνη και να ζητήσει άσυλο.

Ο φίλος του διηγήθηκε την τελευταία του νύχτα

Ο φίλος του από τον οποίο δανείστηκε χρήματα, διηγείται τη νύχτα αποχωρισμού τους ως εξής :

“Δεν είχαμε κοιμηθεί μέχρι και τον αυγερινό.Μετά προσευχηθήκαμε μαζί. Το πρωί με ξύπνησε αυτός. Το παντελόνι και το πουκάμισο που φορούσε τα είχε αγοράσει μεταχειρισμένα με 10 λίρες. Τον αποχαιρέτησα με τη σακούλα του στο χέρι. Δεν θέλω να φύγω καθόλου, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή. Κανέναν γνωστόν δεν έχω. Βαδίζουμε προς το αόριστο” είπε. Τον ρώτησα για τα λεφτά που είχε πάνω του. “5-6 χιλιάρικα έχω και ο Θεός βοηθός” είπε. Αποχαιρετηθήκαμε. Δεν συνηθίζω να κλαίω αλλά δάκρυσα κατά τον αποχαιρετισμό μας. Είχε σκεπάσει ένας ακόμη καημός το σπίτι μας.

Η μέρα του ταξιδιού

Έπειτα από αυτό, ο 40χρονος Hüseyin Maden ξεκίνησε το ταξίδι με την οικογένειά του αρχές Νοεμβρίου στα ταραγμένα νερά του Αιγαίου.

Το μόνο σημάδι ζωής για τη ρότα τους είναι το μήνυμα που είχε στείλει προς την οικογένειά του: «Είδαμε τα φώτα, προσεγγίζουμε το νησί». Πέρασαν 20 μέρες μετά από αυτό το μήνυμα . Η οικογένεια προσπαθούσε να μείνει ψύχραιμη με την εντύπωση ότι είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί από την αστυνομία σε κάποια δομή φιλοξενίας προσφύγων. Δεν απαντούσαν τα τηλέφωνά τους. Ώσπου εντοπίστηκαν οι σοροί τριών παιδιών που είχαν παρασυρθεί προς την παράκτια γραμμή της Λέσβου. Ήταν πτώματα δύο κοριτσιών και ενός αγοριού. Οι πληροφορίες για την ηλικία από την ελληνική αστυνομία ταυτίζονταν με αυτές της οικογένειας Μaden. Εξάλλου, δεν υπήρχε κανένα ίχνος τους για την τυχόν διαμονή τους σε κάποια δομή φιλοξενίας.

Έγινε η ταφή

Αναφέρεται ότι αφού έγινε η λήψη DNA, λόγω της πιθανής αλλοίωσης από το θαλασσινό νερό έγινε η ταφή τους. Οι συγγενείς καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεράσουν το εμπόδιο της βίζας ώστε να μεταβούν στην Ελλάδα.

Ένας πετυχημένος εκπαιδευτικός

Ο Hüseyin Maden ήταν ένας πετυχημένος καθηγητής φυσικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας παραμένει ακόμη η αναφορά για τη συμμετοχή σε επιστημονικές διοργανώσεις σε συνεργασία με το TÜBİTAK.

Στην επίσημη ιστοσελίδα η αναφορά παραμένει ως εξής : «Η επιστημονική διοργάνωση TÜBİTAK 4006 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία υπό την εποπτεία του καθηγητή φυσικής Hüseyin Maden το διάστημα 22-23 Μαΐου 2015».

Γιατί δραπέτευσε από την Τουρκία

Σύμφωνα με πληροφορίες από το φιλικό περιβάλλον της οικογένειας, ο ίδιος αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας παρά το ότι ήταν μόλις 40 χρόνων. Είχε χειρουργηθεί πολλές φορές στο ήπαρ, τα νεφρά και την σπλήνα του. Για το λόγο αυτό ανησυχούσε πως σε περίπτωση που φυλακιζόταν, θα χειροτέρευε η κατάστασή του. Στο μεταξύ, είχε εκδοθεί ένταλμα και για τη σύζυγό του. Υπήρχε πλέον ορατός κίνδυνος να μείνουν ολομόναχα τα τρία ανήλικα παιδιά τους.

Η εκδίωξη από τη δουλειά και ο σφετερισμός της περιουσίας της είχε οδηγήσει την οικογένεια σε οικονομικό αδιέξοδο . Ήταν αδύνατο να συνεχιστεί και η εκπαίδευση των παιδιών λόγω της συνεχούς μετακίνησης και αναζήτησης κρησφύγετων. Το ταξίδι προς την Ελλάδα έγινε η μόνη επιλογή.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: eurokinissi

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος