Παρά την οικονομική κρίση, το Brexit και το προσφυγικό, η αισιοδοξία επικράτησε στην πρώτη πανευρωπαϊκή έρευνα της EBU, με τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου νέων από 18 εως 34 ετών.

149 ερωτήσεις σχετικά «με τις ευκαιρίες στη ζωή, την εμπιστοσύνη στο κράτος, την αξιοπιστία της Ενωμένης Ευρώπης, την οικονομική ασφάλεια, την ιδιωτική ζωή και το δικαίωμα στην εργασία», απαντήθηκαν και στη συνέχεια αναλύθηκαν από κοινωνιολόγους που επιβεβαίωσαν το «καλό επίπεδο αισιοδοξίας των νέων Ευρωπαίων».

Ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και η Ελληνίδα Εύα Καϊλή, κλήθηκαν να σχολιάσουν τα καίρια ερωτήματα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι «η αισιοδοξία συμβαδίζει με την φιλοευρωπαϊκή στάση. Ανασφάλεια και απαισιοδοξία, συνδέονται με εχθρότητα προς την Ευρώπη και ροπή σε εθνικιστικές ιδεολογίες».

Η έρευνα αποδεικνύει επίσης ότι οι σχολικές εμπειρίες καθορίζουν οριστικά την αισιοδοξία ή την απαισιοδοξία των νέων της Ευρώπης.

ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΑΝΑ ΧΩΡΑ

– Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο: «Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς οδηγεί σε ακραία απαισιοδοξία»

 Γερμανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο: « Οι γονείς παίζουν μεγάλο ρόλο στην ευτυχία των νέων»

– Ιρλανδία και την Ουαλία: «Οι φίλοι είναι πιο καθοριστικοί από την οικογένεια»

Στην Ελβετία, την Ισπανία, την Ολλανδία και το Βέλγιο: «Οι  προηγούμενες γενιές έχουν μεγάλη ευθύνη για τα προβλήματα του σήμερα»

– Στην Αυστρία, το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο: «Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών υπονομεύει την αισιοδοξία των νέων»

– Τσεχία, Γαλλία και Ιταλία: «Η ανεργία κύρια αιτία ανασφάλειας»

-Αυστρία: ¨»Η μετανάστευση φοβίζει τους νέους»

– Ισπανία, Βέλγιο: «Μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Εκκλησία, έχουν επίσης επίδραση στις ζωές των νέων ανθρώπων»

– Παρά τις επικρίσεις του πολιτικού κατεστημένου, δεν παρατηρείται «τάση πανευρωπαϊκής εξέγερσης», με εξαίρεση τους απογοητευμένους νέους της Ιρλανδίας.

Η γενική διευθύντρια της  EBU Ingrid Deltenre χαρακτηρίζει ορόσημο την έρευνα Generation What, επισημαίνοντας :»Σχεδόν ένα εκατομμύριο νέοι έχουν την ευκαιρία από τα δημόσια μέσα ενημέρωσης (PSM)  να μιλήσουν και να ακουστούν. Είναι η  γενιά millenial,  εκείνοι που ενηλικιώθηκαν με την αλλαγή του 21ου αιώνα και που σύντομα θα πάρουν την Ευρώπη στα χέρια τους».

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στις 21 Νοεμβρίου, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νεολαίας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού.

ΠΗΓΗ:EBU

Μοιράσου το άρθρο: