Η άσκηση ως μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (aud)

Για τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη της άσκησης, που μπορεί να αποτελέσει μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή “Κάτι που μας αφορά” η καρδιολόγος και διευθύντρια της Καρδιολογικής Κλινικής του Ωνασείου, Γενοβέφα Κολοβού, με αφορμή τον ήπιο περίπατο στην Αθήνα, που διοργάνωσε το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, για να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς.
Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή, το άγχος και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση σοβαρών καρδιακών νοσημάτων, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η άσκηση ως μέσο πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσημάτων (aud)
Το περπάτηµα θεωρείται ιδανική άσκηση για άτοµα µε καρδιολογικά προβλήµατα, καθώς βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία.

Ειδικότερα, η κ. Κολοβού τόνισε ότι η «πεποίθηση για το όφελος που προσφέρει η σωματική άσκηση είναι εδραιωμένη σε ολόκληρο τον κόσμο, γεγονός που αποδεικνύεται στην πράξη καθώς είναι υποχρεωτικό μάθημα της γυμναστικής στα σχολεία, υπάρχει μεγάλος αριθμός αθλητικών συλλόγων, η ενασχόληση ανθρώπων κάθε ηλικίας με τη γυμναστική και τα αθλήματα είναι ευρεία, ενώ η βιομηχανία αθλητικών ειδών είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη σε όλο τον κόσμο».

Όσο για τα οφέλη της άσκησης, όπως είπε, είναι πολλαπλά:

  • Πρόληψη και θεραπεία παθολογικών καταστάσεων.
  • Επιβράδυνση μορφολογικών και λειτουργικών διαταραχών που συνδέονται με το γήρας.
  • Διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.
  • Ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου.
  • Προώθηση ενός ενεργητικού τρόπου ζωής.

κ. Κολοβού, υπάρχει κάποια κατηγορία, κάποιο ιατρικό… προφίλ ανθρώπων για τους οποίους η άσκηση κρίνεται αναγκαία ως μέσο πρόληψης και αποφυγής καρδιαγγειακών νοσημάτων;

Σήμερα, με τη χρήση του αυτοκινήτου ή των μέσων μαζικής μετακίνησης, την αυξημένη κατανάλωση έτοιμων φαγητών, σημειώνεται συνεχής αύξηση του σωματικού βάρους στον γενικό πληθυσμό. Αυτός είναι ο λόγος που η φυσική δραστηριότητα και η άσκηση πρέπει να συστήνεται, να «συνταγογραφείται» σε κάθε άτομο που προσέρχεται στον γιατρό για κάποιο σχετικό πρόβλημα.

Οπωσδήποτε, όμως, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο οι ακόλουθες ομάδες:

  • Παχύσαρκα άτομα
  • Γυναίκες, μετά την εμμηνόπαυση
  • Όλες οι ηλικιακές ομάδες και ειδικά οι ηλικιωμένοι

Από την εμπειρία σας, τα περιστατικά που αφορούν καρδιακά επεισόδια (όποιας φύσεως) έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, και αν ναι, πού οφείλεται αυτό;

Τα καρδιαγγειακά νοσήματα στοιχίζουν κάθε χρόνο τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, παρόλο που η Καρδιολογία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου τόσο σε διαγνωστικό όσο και σε θεραπευτικό επίπεδο.
Οι σημαντικότεροι παράγοντες που προκαλούν τα καρδιοαγγειακά νοσήματα είναι:
Κάπνισμα, παχυσαρκία, κακή διατροφή, το άγχος και οι έντονες συναισθηματικές καταστάσεις, η έκθεση σε έντονο ψύχος, τα βαριά γεύματα.

Έχετε κάποιες απλές και πρακτικές συμβουλές να μας δώσετε για το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνουμε προκειμένου να προλάβουμε σοβαρά καρδιαγγειακά νοσήματα;

Καθημερινά ή το λιγότερο τέσσερις φορές την εβδομάδα περπάτημα 20 λεπτά. Άλλωστε, το περπάτηµα είναι η απλούστερη µορφή άσκησης που εκτιµάται ξανά από εκατοµµύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσµο. Πολλοί επιστήµονες, γυµναστές, γιατροί υπενθυµίζουν συνεχώς ότι το περπάτηµα είναι η πιο “αγνή” µορφή άσκησης, µε δεκάδες πλεονεκτήµατα για την υγεία και την ψυχολογία µας.

Ακούστε τη ραδιοφωνική συνέντευξη της Γενοβέφας Κολοβού στο Πρώτο Πρόγραμμα 91.6/105.8

Το περπάτημα κάνει καλό…

Δυναμώνει την καρδιά και τους πνεύμονες
Το περπάτηµα βελτιώνει την καρδιαναπνευστική λειτουργία, γι’ αυτό και θεωρείται ιδανική άσκηση για άτοµα µε καρδιολογικά προβλήµατα. Μόλις 20 λεπτά την ηµέρα µπορούν να βοηθήσουν τα άτοµα αυτά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη µορφή άσκησης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Πρόσφατες αµερικανικές µελέτες έδειξαν ότι η συστηµατική άσκηση ενισχύει τη φυσική άµυνα του οργανισµού.

Αυξάνει την ενέργεια…
…αλλά και την αντοχή µας, καθώς συµβάλλει στην απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες θεωρείται ότι αντιµετωπίζουν και τα συµπτώµατα της κατάθλιψης.

Γυμνάζει όλους τους μυς
Όταν περπατάµε, όλο µας το σώµα βρίσκεται σε κίνηση, ενώ όσο πιο έντονος είναι ο ρυθµός µας τόσο αποτελσματικότερα γυµνάζονται οι µύες µας. Η εναλλαγή γρήγορου περπατήµατος µε ήπιο είναι ένας καλός συνδυασµός.

Βοηθάει στον έλεγχο του διαβήτη
Η γυµναστική γενικά έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στα άτοµα µε διαβήτη, καθώς αυξάνει την κατανάλωση θερµίδων, βοηθάει στον έλεγχο του σωµατικού βάρους, στην αύξηση του µεταβολισµού και στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου.

Παράλληλα, το περπάτηµα επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης, αφού συµβάλλει στη µακροζωία των κυττάρων και στην αντιµετώπιση του στρες, ενώ παράλληλα συµβάλλει στην ενδυνάµωση του µυϊκού συστήµατος και στην ισορροπία.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος