Η αξιολόγηση, οι τραπεζικές καταθέσεις και τα νέα εκβιαστικά διλήμματα των δανειστών

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Ένα γνώριμο σκηνικό εμφανίζεται και πάλι στις συζητήσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, ενόψει της πρώτης αξιολόγησης της προόδου στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.

Αξιωματούχοι από διάφορες πλευρές απορρίπτουν την πιθανότητα ονομαστικού κουρέματος του χρέους, ο επικεφαλής του ESM κατεβάζει τον πήχη δηλώνοντας ότι δεν χρειάζεται μεγάλη ελάφρυνση, το ΔΝΤ γκρινιάζει για καθυστέρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αιωρείται και η εκτίμηση ότι εάν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση δεν μπορεί να ξεκινήσει η ανακεφαλαίωση των τραπεζών.

Το μήνυμα από την ευρωζώνη είναι ότι εάν δεν γίνουν γρήγορα όλα όσα απαιτούνται, ίσως η ανακεφαλαίωση των τραπεζών να μεταφερθεί για το 2016, οπότε θα ισχύσει η νέα οδηγία η οποία προβλέπει και τη δυνατότητα κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ).

Στην πραγματικότητα οι απειλές αυτές είναι εκ του πονηρού, δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε την εκτίμηση ότι ένα κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα δεν θα πρόσφερε στην ουσία το παραμικρό, ενώ αντιθέτως θα προκαλούσε τεράστια ζημιά και θα έβλαπτε τους ίδιους τους στόχους του προγράμματος. Και τούτο διότι πλέον στην Ελλάδα οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ ανήκουν σε εταιρείες και αντιπροσωπεύουν “παραγωγικό χρήμα”, ιδιαίτερα κρίσιμο για την αγορά. Ένα κούρεμα θα έδινε ένα μεγάλο χτύπημα στην οικονομία σε μια περίοδο που κινητοποιούνται νέα κεφάλαια για να επέλθει σταθεροποίηση και ανάκαμψη.

Επιπλέον, η ίδια η οδηγία BRRD «για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών», που έγινε νόμος και ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2016, περιλαμβάνει μεν τη δυνατότητα κουρέματος τραπεζικών μετοχών, ομόλογων και των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αλλά προβλέπει ότι οι καταθέσεις μπορούν να εξαιρεθούν από το “κούρεμα” εφόσον υπάρχει συστημικός κίνδυνος.

Δεδομένου ότι η ΕΚΤ έχει ήδη εντοπίσει τον συστημικό κίνδυνο και έχει ήδη απορρίψει το κούρεμα με την προηγούμενη καλοκαιρινή εκτίμησή της, δεν είναι λογικό να αλλάξει την αξιολόγησή της ύστερα από λίγους μήνες, εφόσον τελικά η ανακεφαλαίωση καθυστερήσει και πραγματοποιηθεί υπό το καθεστώς της νέας οδηγίας.

Υποτίθεται, δηλαδή, ότι το ζήτημα του κουρέματος των καταθέσεων έχει ήδη κριθεί αρμοδίως, από την ΕΚΤ, και δεν μπορούν να αλλάζουν οι εκτιμήσεις κατά το δοκούν.

Είναι λοιπόν φανερό ότι ο «θόρυβος» έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα περιβάλλον πίεσης και εκβιασμού με στόχο να περιοριστούν τα περιθώρια ελιγμών της ελληνικής πλευράς η οποία επιδιώκει να μετριάσει κατά το δυνατόν τις επιπτώσεις από τα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Οι πιέσεις και πάλι ασκούνται όχι μέσω επίσημων ανακοινώσεων και τοποθετήσεων, αλλά με υπονοούμενα και ανεπίσημες διαρροές προς διεθνής μέσα ενημέρωσης οι οποίες διαμορφώνουν ένα θολό «κλίμα», όπως γινόταν και στη διάρκεια της 7μηνης διαπραγμάτευσης.

Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για να φανεί εάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας και του τρίτου μνημονίου υπάρχει ειλικρινής βούληση από την πλευρά της ευρωζώνης να δοθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα ή εάν, αντιθέτως, θα συνεχίσουν οι δανειστές να ανακυκλώνουν τα ίδια αδιέξοδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος